50 de ani de la distrugerea unui simbol al Braşovului. Biserica de lângă Aro Palace a supravieţuit războaielor, dar a fost demolată în trei zile de comunişti

50 de ani de la distrugerea unui simbol al Braşovului. Biserica de lângă Aro Palace a supravieţuit
războaielor, dar a fost demolată în trei zile de comunişti

Biserica a fost o adevărată bijuteri arhitecturală. FOTOcasasfatului.ro

Singura biserică reformată din Braşov a fost distrusă în 1963 în doar trei zile. Comuniştii au spus atunci că totul este în interesul poporului muncitor.

Biserica a fost proiectată de arhitectul Alpár Ignácz şi inaugurată în 24 august 1892. A fost o adevărată bijuterie arhitecturală. Cel care a visat şi a iniţiat  acest edificiu, a fost Molnár János care şi-a desfăşurat activitatea de preot paroh timp de 43 de ani (1850-1893) în Braşov. El a fost un părinte  cu o bogată activitate culturală alături de cea bisericească. A organizat şcoala de duminică pentru ucenici, a înfiinţat prima bibliotecă publică în limba maghiară, Corul Reformat în 1863. Lângă impozanta biserică s-a construit şi o şcoală elementară în timpul preoţiei lui Csia Pál. Aceste clădiri au supravieţuit celor două războaie mondiale, scrie newsbv.ro.

În 11 iunie 1963 comuniştii au decis demolarea ei pentru simplu motiv că era nevoie de un nou corp de clădire al Hotelului Carpaţi. Autorităţile de atunci au promis refacerea bisericii, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Biserica Reformată a primit în schimb o sală de sport.  

Duminica aceasta, la ora 13.00, în Biserica Reformată din Centru (str. Andrei Şaguna nr. 3) se vor  comemora 50 de ani de la demolarea adevăratei biserici reformate a Braşovului. Cu ocazia ceremonialului de comemorare va fi inaugurată o placă comemorativă în amintirea întemeietorului bisericii, preotul paroh Molnár János. „Îi invităm cu drag pe fraţii noştri creştini să asculte glasul clopotelor bisericilor braşovene, care vor răsuna deodată între 12.45 – 13.00 şi să se gândească cu compasiune la pierderea noastră suferită cu speranţa, că asemenea evenimente dramatice să nu se mai repete niciodată. Ne amintim cu sufletul îndurerat, dar privim cu încredere spre viitor: «Căci orice casă e zidită de către cineva, iar ziditorul a toate este Dumnezeu» (Evrei 3,4)”, a spus Jári Zsolt, preot capelan al Bisericii Reformate I. Braşov.

Pe aceeaşi temă

Cum a ajuns Braşovul să poarte 10 ani numele de Oraşul Stalin

Braşovul de acum 100 de ani

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările