Curtea de Apel Bucureşti va judeca procesul deschis de Guvern împotriva Consiliului Local Galaţi. Miza: 655 de hectare de teren

Curtea de Apel Bucureşti va judeca procesul deschis de Guvern împotriva Consiliului Local Galaţi. Miza: 655 de hectare de teren

Cartierul ”Dimitrie Cantemir” Foto: arhivă Adevărul

Tribunalul Bucureşti a hotărât să îşi decline competenţa în privinţa procesului al cărui obiect îl  reprezintă 655 de hectare de teren din comuna brăileană Vădeni, unde ar fi urmat să se extindă cartierul gălăţean ”Dimitrie Cantemir”. Guvernul a deschis un proces împotriva autorităţilor locale din Galaţi, prin care cere să fie obligate la emiterea unui act administrativ, în baza căruia suprafaţa amintită să se întoarcă în proprietatea statului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Bucureşti în privinţa judecării procesului ce vizează cele 655 de hectare de teren disputate de autorităţile din Galaţi şi Brăila.

După ce a aprobat în luna septembrie 2017 un memorandum, prin care cele 655 de hectare de teren din localitatea Vădeni urmau să revină în proprietatea statului, Guvernul condus de Mihai Tudose a decis să apeleze la justiţie pentru a tranşa disputa, în condiţiile în care autorităţile gălăţene au trecut problema pe linie moartă. 

Guvernul a deschis un proces la Tribunalul Bucureşti, înregistrat pe 23 noiembrie, prin care a cerut ca Primăria şi Consiliul Local Galaţi să fie obligate la emiterea unui act administrativ, prin care cele 655 de hectare să revină în proprietatea statului.

Executivul argumenta în memorandum că “transmiterea dreptului de proprietate a fost efectuată sub condiţia de a se utiliza terenul pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale. Din analiza modului cum a fost aplicată hotărârea Guvernului nr. 512/2002, rezultă faptul că, de 15 ani, cea mai mare parte din cele o mie de hectare nu este utilizată potrivit destinaţiei stabilite iniţial”.

Guvernul a cerut ulterior Consiliului Local Galaţi să emită o hotărâre, care să consfinţească revenirea celor 655 de hectare în proprietatea statului, numai că forul deliberativ local şi primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, au avut o cu totul altă părere.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Galaţi fusese trecut iniţial un proiect de hotărâre care viza problema amintită, dar acesta a fost retras în ultimul moment. “Se impune o mai bună analiză a unei decizii atât de importante pentru noi, decât să ne aruncăm cu capul înainte şi să luăm decizii pripite. Mai există potenţial, proiecte ce pot apărea pe zona respectivă şi atunci este normal să reanalizăm toate opţiunile. Sperăm la un dialog ceva mai direct şi mai bun cu Guvernul României tocmai pentru a vedea şi a înţelege şi noi exact pentru ce ni se cere cumva acest teren înapoi. Nu înţeleg de ce pentru parcela de 300 de hectare pe care, la fel, o avem dată în arendă de mai bine de 3 ani, nimeni nu spune nimic. Se pare că doar aici, pe lotul acesta de 600 de hectare, am deranjat, dar vom afla totul la momentul potrivit”, spunea primarul Ionuţ Pucheanu.

Decizia autorităţilor locale din Galaţi l-a scos din sărite pe premierul de atunci, Mihai Tudose, care a declarat ”îi mulţumesc primarului Pucheanu că a recunoscut public că, în plus faţă de cele 655 de hectare pe care Guvernul i-a cerut deja să le înapoieze statului, primăria Galaţi a folosit, tot în agricultură, alte 300 de hectare. Cred că domnul primar ar trebui să se preocupe de reintrarea cât mai grabnică în legalitate în ceea ce priveşte sutele acestea de hectare pe care Galaţiul le-a primit prin hotărâre de Guvern cu un scop foarte precis: construcţia de locuinţe. În acelaşi context, eu nu înţeleg ce fac organele statului cu privire la acest aspect care înseamnă schimbarea ilegală a destinaţiei unor terenuri şi încasarea ilegală a unor venituri care se cuveneau primăriei Vădeni din judeţul Brăila. Să fim bine înţeleşi: nu reacţionez aşa pentru că sunt brăilean, ci în calitate de prim ministru. Vom ţine cont, aşadar, de informaţiile primite de la primarul Galaţiului, ceea ce sper că vor face şi instituţiile statului”.


 

citeste totul despre: