Cum motivează judecătorii liberarea condiţionată a fostului preşedinte al CJ Brăila după doar două luni de la încarcerarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat pentru conflict de interese la 3 ani şi 8 luni de închisoare, Gheorghe Bunea Stancu a fost liberat condiţionat după nici două luni de la încarcerarea sa. Judecătorii consideră că a avut o comportare bună pe perioada detenţiei şi  dat dovezi temeinice de îndreptare.

Tribunalul Galaţi a menţinut printr-o decizie definitivă, pronunţată pe 22 august, o hotărâre pronunţată de Judecătoria Galaţi privind liberarea condiţionată a lui Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, condamnat pe 28 iunie de către  Curtea de Apel Galaţi la trei ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese în formă continuată. Gheorghe Bunea Stancu a executat mai puţin de două luni din pedeapsă.

Magistraţii Judecătoriei Galaţi şi-au motivat acum decizia de a-l libera condiţionat pe Bunea Stancu. ”Aplicând principiul legii penale mai favorabile în cazul situaţiilor tranzitorii în succesiunea legilor penale, propunerea de liberare condiţionată a fost analizată din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor prevăzute de dispoziţiile art. 59 şi următoarele din Codul Penal din anul 1969, legea penală mai favorabilă. Persoana condamnată a executat fracţia de 1/3 din pedeapsă conform art. 60, alineatul 2 din Codul Penal din anul 1969, respectiv 703  zile total câştigate şi executate (din care 12 zile a executat de la data 28.06.2019 până la 09.07.2019, 497 de zile de arest preventive, 96 de zile considerate ca executate în baza legii 169/2017 şi 98 de zile ca urmare a muncii prestate) faţă de minimul de 447 de zile de închisoare, fiind îndeplinită această condiţie”, a declarat judecătorul Diana Lucia Radu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Galaţi.

Instanţa de judecată a apreciat că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila a dat dovezi de îndreptare în perioada cât a fost încarcerat, ceea ce ar justifica eliberarea sa din penitenciar la scurt timp după încarcerare.

”În conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Codul Penal din 1969, liberarea condiţionată poate fi acordată unui condamnat care, pe lângă faptul că a executat fracţia obligatorie din pedeapsă, are o comportare bună pe perioada detenţiei, este stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare. Potrivit informaţiilor furnizate de Penitenciarul Galaţi, s-a reţinut faptul că persoana condamnată îndeplineşte şi a doua condiţie, respective de a fi stăruitor în muncă şi disciplinat, aceasta nefiind sancţionată disciplinar, având recompense, zile câştigate prin muncă şi un comportament constant pozitiv, cu participare la activităţi lucrative şi educative. Faţă de aceste considerente, instanţa a admis propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate dn cadrul Penitenciarului Galaţi şi a dispus liberarea condiţionată a persoanei condamnate Gheorghe Bunea Stancu din executarea pedepsei de 3 ani şi 8 luni aplicată prin sentinţa penală nr. 35/2019 a Tribunalui Vrancea în baza căreia s-a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 50/2019”, a  mai precizat judecătorul Diana Lucia Radu.

Fostul preşedinte al CJ Brăila comisese fapta pentru care a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare înainte de condamnarea definitivă pe care o primise într-un alt dosar penal pentru fapte asimilate infracţiunilor de corupţie. În acest din urmă caz, Gheorghe Bunea Stancu primise trei ani de închisoare, din care a executat un an şi 4 luni de închisoare.

Procurorii anticorupţie gălăţeni l-au acuzat pe Gheorghe Bunea Stancu că a finanţat doua cluburi sportive în perioada în care era preşedintele CJ Braila. Este vorba de SC Club Fotbal Braila SA şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila, care ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 7.492.360 de lei din bugetul Consiliului Judeţean Brăila. Judecătorii l-au găsit vinovat în final pe Gheorghe Bunea Stancu de conflict de interese, considerând că a obţinut foloase patrimoniale necuvenite de două milioane de lei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite