Portret/Eduard Pintilei, micul Pavarotti de Dorohoi

Portret/Eduard Pintilei, micul Pavarotti de Dorohoi

Eduard Pintilei

Deşi abia a păşit la şcoală, Duţu, aşa cum îi spun prietenii, a strâns nenumărate premii la festivalurile de muzică, iar talentul lui promite că acesta este doar începutul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Are şapte ani, însă de când a început să lege silabe i-a uimit atât pe români, cât şi pe străini, dând dovadă de o voce extraordinară. Părinţii l-au înscris la Clubul Copiilor din Dorohoi deoarece au considerat că Duţu are ceva talent şi i-ar prinde bine să mai socializeze cu alţi copii. Nu s-au gândit o clipă că fiul lor va excela în acest domeniu şi va umple casa de premii.

„Îmi place foarte mult pe scenă şi mă bucur când văd publicul că mă aplaudă şi mă felicită. Când sunt ei mulţumiţi, sunt şi eu. Eu aş cânta tot timpul. Acum cânt mai mult colinde, că avem câteva spectacole“, spune băiatul, membru al grupului Voces.

„Mi-a spus că a venit să cânte“

Coordonatorul acestui grup, profesorul Ciprian Mihai, a început să lucreze cu Eduard în urmă cu mai bine de trei ani, micuţul fiind inclus în grupul Junior cu care în 2008 a scos CD-ul „Cântecele copilăriei“. Evoluţia sa a fost una spectaculoasă, susţine profesorul, iar despre acest lucru vorbesc şi premiile.

„Când a venit prima oară i-am făcut testul ritmic şi melodic şi când l-am pus să bată din palme după mine a început să plângă şi mi-a spus că el a venit să cânte, nu să bată din palme. Are un ambitus extraordinar“, a mărturisit Ciprian Mihai. Profesorul crede că Eduard va ajunge departe, dacă va continua să studieze în ritmul în care o face în prezent.

Palmares impresionant

Anul acesta, băiatul a reprezentat Botoşaniul la Mamaia Copiilor. Juriul a rămas impresionat de calităţile vocale şi i-au acordat premiul special. Tot în acest an, vocea i-a mai adus un premiu la Festivalul Naţional „Fulg de Nea“ de la Braşov.

Acestea sunt doar cele mai recente premii. În 2008 a câştigat locul I la Festivalul Naţional „Ursuleţul de Aur“, de la Baia Mare. Cu acelaşi loc este recompensat la festivalurile internaţionale „Prichindel“, care a avut loc în Germania şi „Delfinul de Aur“, organizat la Năvodari.

Tot în 2008 se remarcă şi la Festivalul Naţional „Ghiocelul de Argint“, unde obţine premiul special. Pe lângă locurile fruntaşe, Duţu a mai obţinut şi câteva menţiuni la diverse concursuri naţionale. Tot anul acesta, la concursul internaţional „Românaşul în lume“ a obţinut locul II.

„Mă întreabă tot timpul când mai sunt concursuri că vrea să fie mereu pe scenă şi în preajma copiilor. Nu are emoţii. Pe scenă se simte în largul lui“, a spus Daniela Pintilei, mama lui Duţu.

„Îmi plac piesele în italiană“

Nici italienilor nu le-a venit să creadă că dintr-o mână de om poate ieşi o asemenea voce. În turneul desfăşurat anul acesta în Italia, cu grupul Voces, Eduard Pintilei a primit aplauze furtunoase după ce a interpretat piesa „Mamma“ a lui Luciano Pavarotti.

„Mi-a plăcut foarte mult. M-am distrat cu copiii şi a fost ceva frumos. Îmi plac piesele în italiană. La început a fost mai greu, dar mi-a explicat domnul profesor cuvintele şi am învăţat repede“, spune băiatul.

Profil

Născut: 28 mai 2002, Dorohoi.
Studii: Elev în clasa I la Şcoala Nr. 8 din Dorohoi.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

În afară de muzică, ce-ţi mai place?
Desenul şi dansul. Am făcut nişte cursuri de dans, dar am rămas fără profesor. Acum mai dansez prin casă, cu prietenii.

Ce înseamnă aplauzele pentru tine?
Cel mai frumos lucru. Când mă aplaudă ştiu că m-am descurcat bine şi sunt fericit când oamenilor le place muzica mea. Îmi place să fiu apreciat.

Ce vrei să te faci când vei creşte mare?
Michael Jackson şi detectiv. Când am să cresc mare vreau să fiu şi ca domnul profesor Paul Ciprian Mihai. Să cânt la nunţi şi să învăţ să interpretez şi la orgă.

Ce-i place
Îi place şcoală, natura şi să se joace cu prietenii. Adoră jocurile Lego, puzzle-urile, iar mai nou, jocurile pe calculator. De asemenea, îi place să deseneze.

Ce nu-i place
Nu-i place să fie singur. Nu-i plac oamenii care nu sunt sociabili şi-i displace să fie ignorat când vorbeşte. Detestă vremea urâtă, „când e toamnă şi plouă“. La capitolul mâncare, Eduard fuge de lactate. Nu este nici fan al muzicii populare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: