Metodă unicat în Moldova de a strânge haine, jucării şi papuci pentru copii nevoiaşi. O asociaţie a pus „containere” cu un mecanism special, pentru donaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie umanitară din Botoşani strânge haine,jucării şi încălţăminte pentru copii nevoiaşi printr-o metodă inedită. Membrii asociaţiei au montat pe străzi, cu spijinul Primăriei, mai multe „containere” din metal cu un dispozitiv special şi în care orice trecător poate depune donaţii.

În municipiul Botoşani a apărut un nou tip de mobilier stradal. Sunt nişte cutii mari din metal ca nişte containere pe care sunt lipite diferite instrucţiuni dar şi animăluţe colorate. Curioşii descoperă rapid, citind instrucţiunile, că în aceste cutii pot depune haine,jucării sau încălţăminte. 

Tot ce le prisoseşte. Anunţurile lipite pe cutiile metalice precizează totodată că este vorba de donaţii ce vor ajunge la copii orfani sau nevoiaşi din tot judeţul. De ”containerele” compasiunii se ocupă asociaţia umanitară Happy, condusă de o tânără jurnalistă Ionel Tudose Ivan, care a renunţat la carieră pentru a se dedica carităţii.

Sistem de donaţii unicat în Moldova

Este vorba de un sistem de donaţii unicat în zona Moldovei. Practic este vorba de nişte cutii mari din metal, cu un design şi un sistem de închidere special prin care obiectele pot fi doar introduse nu şi extrase. În acestea sunt depuse donaţiile către copii orfani. Oamenii care au ceva de dat introduc printr-o trapă hainele, jucăriile sau încălţămintea. Donaţiile ajung în partea de jos şi sunt scoase odată la două, trei zile de membrii asociaţiei.

cutiuta

 Containerele pentru donaţii din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Bunurile sunt sortate şi apoi distribuite către familiile nevoiaşe sau orfanii indentificaţi de asociaţia Happy. ”Este un sistem de donaţii prin care oferim tuturor o şansă să doneze câte ceva. Nu mai există astfel de containere pentru donaţii în Moldova. Se practică însă acest sistem în vestul ţării. În special am dorit să amplasăm aceste containere în apropierea liceelor şi a zonelor foarte circulate. Elevii dacă le văd, aduc de acasă ce le prisoseşte, haine care le-au rămas mici, dar care sunt ca o mană cerească pentru cei nevoiaşi.”, spune Ionela Tudose Ivan. În total au fost amplasate anul acesta 5 containere pentru donaţii în puncte cheie din municipiul Botoşani. Sunt foarte vizibile iar la anul asociaţia vrea să mai monteze încă 5.

”Avem depozitul plin„

Ideea a prins din plin la Botoşani. Reprezentanţii asociaţiei spun că au ajuns să scoată zilnic obiecte din containerele pe care le găsesc pline. În special liceeni donează tot ce le prisoseşte, inclusiv jucării de când erau mici. ”Se adună foarte, foarte multe lucruri. Avem depozitul plin la asociaţie şi în permanenţăm sortăm, facem pachete şi trimitem la familiile nevoiaşe, fiindcă avem şi aşa ceva în mediul rural. Femei singure cu unul, doi , trei , patru copii. Ne bucurăm că sistemul funcţionează”, spune Ionela.

voluntari

 Voluntarii de la asociaţia Happy scotând donaţiile din container FOTO arhiva personala Ionela Ivan 

Asociaţia Happy a fost înfiinţată de Ionela Ivan o jurnalistă botoşăneană, pentru a alina suferinţa copiilor nevoiaşi, pe care îi vedea când muncea ca reporter. A renunţat la carieră pentru a întemeia această asociaţie şi alături de soţul ei, Cristi, munceşte zi lumină pentru a găsi metode de a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă. Au fost făcute sute de donaţii, zeci de familii nevoiaşe au fost ajutate, iar orfanii ajutaţi să supravieţuiască. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

 

Povestea unei peruchiere care munceşte pentru cauze umanitare. Face peruci pentru cei bolnavi de cancer

Unde se duc banii din donaţii pentru victimele incendiului de la Colectiv

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite