Spitalul Judeţean se confruntă cu un mare deficit de asistente

Spitalul Judeţean se confruntă cu un mare deficit de asistente

Viorel Vitelariu spune ca deficitul de asistente atinge 45 %

Unităţile spitaliceşti din Bistriţa-Năsăud au probleme cu personalul mediu, după un adevărat val de pensionări, migrări la unităţi private, ieşiri din sistem, la care s-a adăugat blocarea angajărilor de la nivel guvernamental.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit preşedintelui Sanitas, Viorel Viţelariu deficitul de personal este estimat la 45 % din totalul de posturi, dacă s-ar lua în calcul normativele europene de un asistent la 10-12  paturi. Liderul de sindicat spune că în Spitalul de Urgenţă din Bistriţa cele mai afectate secţii sunt Terapia Intensivă, Oftalmologia şi Dializa. O situaţie specială se înregistrează, potrivit sursei citate, în Spitalul Orăşenesc din Năsăud, unde de abia pot fi acoperite turele. „sunt foarte puţine asistente. Dacă cineva îşi ia liber, nu prea are cine să lucreze în loc,  şi cum orele suplimentare nu se mai plătesc, trebuie compensate cu zile libere", explică liderul de sindicat.

Migraţie în toată regula

Salariile mici din sistem şi neplata orelor suplimentare a împins multe asistente să-şi caute de lucru în altă parte. „Avem mai multe situaţii de asistente care au intrat recent în sistemul militarizat, două au plecat de la Spital la Penitenciar, altele la SRI, alte câteva au preferat să meargă chiar şi la Leagăn. Mai există cazuri de asistente care şi-au terminat studiile superioare şi au ieşit din sistem", descrie Viorel Viţelariu rutele de migraţie a asistentelor. Destul de puţine au ales însă să plece în străinătate în ultimele luni. „Cred că doar şase sunt plecate pe tot anul 2009. Nici munca în străinătate nu mai este ce a fost odinioară", spune Rodica Bălan, şefa Ordinului Asistentelor din Bistriţa-Năsăud.

Dializa, situaţie specială

Secţia se confruntă cu o situaţie specială după deschiderea în urmă cu trei  săptămâni a unui Centru Privat de Dializă, către care a migrat în bloc aproape tot personalul secţiei spitaliceşti. Din 14 asistente ale secţiei respective doar două am înţeles că au mai rămas în Spital, restul s-au transferat", a confirmat Rodica Bălan, şefa Ordinului Asistentelor din Bistriţa-Năsăud. Directorul Spitalului, doctorul Mircea Buta spune însă că secţia de Dializă a fost restrânsă şi că nu ar fi probleme.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările