Somnul şi starea psihică. De ce este bine să dormim şi să visăm măcar 7 ore în fiecare noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între somn şi starea psihică este o legătură foarte puternică, spun specialiştii. Calitatea somnului influenţează starea psihică, iar starea psihică poate influenţa somnul. Psihologii spun că un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, iar apariţia viselor este un semn că somnul este profund şi odihnitor.

Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, pentru ca organismul să se refacă. Potrivit psihologilor, orice dezechilibru sau boală pot duce la mai multe ore sau mai puţine ore de somn. 

Cel mai odihnitor şi benefic pentru organism este somnul de tip REM (rapid eye movement) este profund, însoţit de vise, tonusul muscular dispare, muşchii sunt relaxaţi, iar persoana respectivă nu poate fi trezită uşor. 

Un somn insuficient afectează negativ întreg organismul. De suferit are şi starea psihică, atunci când corpul nu reuşeşte să-şi încarce bateiile.

„Printre sistemele corpului care sunt afectate în mod negativ de somnul insuficient se numără inima, plămânii, rinichii, apetitul, metabolismul şi controlul greutăţii, funcţionarea sistemului imunitar şi rezistenţa la afecţiuni, sensibilitatea la durere, timpul de reacţie, starea de spirit şi funcţionarea creierului. Din punct de vedere psihologic, insuficienta odihnă sau somnul de proastă calitate devin baza depresiei şi a dependenţelor (substanţe, jocuri, internet, muncă etc.)”, explică psihologul Daniela Dragne-Macarie.

Starea psihică afectează şi ea somnul

Pe de altă parte şi starea psihică afectează calitatea somnului. De exemplu, persoanele care au trecut printr-un şoc emoţional sau o traumă şi care suferă de tulburare de stres post-traumatic au tendinţa de a retrăi traumele atunci când încearcă să adoarmă, fapt care le face să fie în alertă permanentă, iar creierul este solicitat, calitatea somnului devenind alterată. 

„Cele mai dese efecte resimţite de persoane, în urma somnului excesiv sau insuficient, se manifestă în cadrul proceselor mintale: învăţarea, memorarea, găsirea soluţiilor la problemele apărute, incapacitatea rezolvării noilor sarcini, luarea unor decizii inadecvate etc. Dincolo de toate acestea, consumul energetic al corpului este excesiv, organismul suplimentând lipsa odihnei, ceea ce duce la instalarea oboselii”, explică specialistul. 

Apariţia somnului insuficient sau de proastă calitate poate fi combătută, însă. Ne pot ajuta – stabilirea unui orar de somn, cu respectarea orei de culcare şi trezire, evitarea consumului de substanţe care excită activitatea creierului, cum este cafeaua sau alcoolul, evitarea meselor târzii şi bogate, întrucât acestea solicită activitatea aparatului digestiv, evitarea somniferelor şi nu în ultimul rând înlocuirea gândurilor copleşitoare cu focusarea pe respiraţie. 

Vă mai recomandăm:

Psiholog: „Cu îngrijorare, întâlnesc tot mai mulţi adolescenţi care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă“

Subjugarea, „păcatul“ părinţilor care afectează viitorul adult. Cum se transformă copiii care au fost dominaţi de părinţi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite