Cum nu-şi mai găseşte loc în şcoli preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice: „Sistemul de învăţământ m-a îmbolnăvit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ion Radu, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din Bacău FOTO Mircea Merticariu
Profesorul Ion Radu, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din Bacău FOTO Mircea Merticariu

Profesorul Ion Radu (63 de ani), autor al mai multor reviste şi cărţi de matematică, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice (SSM) Bacău şi dascal al multor elevi olimpici caută să revină la o şcoală din Bacău, din comuna Horgeşti, loc unde a fost transferat în 2013, ca urmare a restrângerii de activitate de la Şcoala „Alexandru Ioan Cuza“ din Bacău. Severitatea şi rigurozitatea sa, afirmă colegii, l-au marginalizat din învăţământ.

Profesorul băcăuan de matematică Ion Radu bate la uşile închise ale învăţământului băcăuan, după ce, în urmă cu doi ani a fost transferat de la Şcoala „Alexandru Ioan Cuza“ din Bacău (Fosta Şcoală 19, n.r. - şcoală gimnazială de elită în Bacău), prin restrângere de activitate, în comuna Horgeşti, la Sohodol şi Recea. După doi ani de navetă zilnică, în care  problemele de sănătate i s-au agravat (preinfarct, apnee, insuficienţă cardiacă, tensiune etc.) doreşte să revină la o şcoală aflată în municipiul Bacău sau în proximitate.

Însă, metodologia mişcării personalului didactic, dar şi unele „jocuri de culise“, după cum singur afirmă, nu-i permit profesorului cu merite incontestabile la catedră, dar şi în activităţile extracurriculare, să-şi poată desfăşura activitatea. După ce a fost mutat de la Bacău, la Horgeşti, în urmă cu doi ani, nu i s-a mai acceptat transferul invers, din mediul rural în mediul urban. Situaţia în care se află a fost reclamată la Inspectoratul Şcolar Judeţean din Bacău dar şi la Ministerul Educaţiei Naţionale. Mai mult, modul în care sistemul de învăţământ  l-a eliminat de la catedra pe care a ocupat-o timp de 26 de ani la Şcoala 19 (Şcoala Alexandru Ioan Cuza) a fost prezentat şi fostului ministru Ecaterina Andronescu. Profesorul băcăuan a dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Ministerul Educaţiei Naţionale, contestându-le metodologia de mişcare a cadrelor didactice dar şi modul în care a ajuns de la oraş la sat. 

„Din 2013, până în prezent, trăiesc o mare dramă, ca urmare a muncii mele oneste, în lupta mea împotriva incompetenţei celor care au condus şi conduc învăţământul băcăuan. Contest evaluarea făcută prin acea restrângere de activitate de la Şcoala «Alexandru Ioan Cuza», deoarece cunosc care au fost adevăratele motive. Apoi, nu am putut să mă prezint la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru o altă catedră în Bacău, deoarece eram la spital. Mutarea mea, prin restrângere de activitate, a fost făcută ilegal“, afirmă profesorul de matematică băcăuan. 

Inspectorul şcolar general din Bacău, Theodora Şotcan, afirmă că principala problemă a profesorului Radu este că nu a respectat calendarul mişcării personalului didactic şi că acum nu se mai poate face nimic. „Istoria este foarte veche, de prin 2013. Atunci a refuzat să facă procedura (un dosar) pentru restrângerea activităţii şi nu s-a prezentat la Inspectorat pentru a lua un alt post. Cred că existau catedre în Bacău. A adus o adeverinţă medicală, după ce a trecut şedinţa. Putea să-i facă o procură să se prezinte soţia, în numele lui, pentru o altă catedră. I-am explicat profesorului Radu că orice mişcare se face conform calendarului şi nu putem face altceva“. 

„În 2013 a avut punctajul cel mai mic, când s-a făcut evaluarea fiecărui profesor de la Şcoala „Alexandru Ioan Cuza“, pentru restrângere de activitate. El a primit o catedră din oficiu, prin transfer la Horgeşti dar putea primi la o altă şcoală din Bacău, dar nu s-a prezentat la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Se organizează frecvent astfel de şedinţe publice, pentru detaşare la cerere, când sunt posturi vacante şi poate veni la acestea“, a precizat Ida Vlad, inspector şcolar, responsabil cu managementul resurselor umane la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău. 

Profesorul de matematică Vasile Cautiş, fost director al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău, crede că în cazul profesorului Ion Radu ar trebui găsită o soluţie umană. „Îmi pare rău de profesorul Radu, un profesor bun şi cunoscut în Bacău. A fost în audienţă şi la ministrul Ecaterina Andronescu, pentru reevaluarea dosarului dumnealui şi revenirea pe un post în Bacău. Ştiu că a făcut naveta, deşi are probleme de sănătate. Fie să se facă reevaluarea dosarului, fie să se pensioneze medical. Sper să se găsească o soluţie umană, mai ales că vrea sp profeseze în continuare“, a spus Vasile Cautiş.

Profesorul Ion Radu a încercat să revină la o şcoală din Bacău şi Buhuşi, dar a fost refuzat, deşi cererea a fost depusă în termen. „Am depus dosar la Liceul Catolic din Bacău şi la Colegiul „Ion Borcea“ din Buhuşi, dar am fost refuzat. Mi s-a spus că nu se poate face transferul de la ţară la oraş. Invers a fost posibil. 

Theodora Şotcan, şeful ISJ Bacău, afirmă că profesorul nu putea fi respins pe un astfel de motiv. „Astea erau criterii vechi. Nu cred că a primit un astfel de răspuns“, a mai spus inspectorul şcolar general băcăuan.

La Horgeşti a încercat să facă matematică cu elevii şi a fost ameninţat de părinţi

Profesorul a rămas surprins de nivelul scăzut al cunoştinţelor elevilor de la Horgeşti, din Recea. Sever şi obişnuit cu elevii şcolii de elită din Bacău, a încercat să-i pregătească peste program iar notele date nu au fost printre cele mai bune. S-au arătat nemulţumiţi părinţii, care l-au ameninţat, dar şi unii profesori.

„Aici la Recea şi Sohodol, când i-am luat pe elevi nu aveau nici unul notă mai mare decât 4 (patru). La Testele Naţionale erau între 1 - 3,5 sau rar câte o notă peste 5. Eforturile mele de a ridica ştacheta au fost zadarnice, deoarece, m-am izbit de un puternic zid. Chiar directorul Leonte Constantin a organizat o şedinţă cu părinţii şi colegii, care s-au întors împotriva mea. A ajuns până într-acolo încât să meargă, în timpul orei de istorie în clasa unde eram diriginte şi să mă blameze în faţa elevilor“, a spus profesorul Ion Radu.
 

În replică, directorul Şcolii din Recea afirmă că profesorul băcăuan a cerut prea mult de la elevii de la ţară. „Domnul profesor nu s-a coborât la nivelul şcolii, având pretenţii ridicate pentru mediul rural. Ca profesor, trebuie să fii şi pedagog şi psiholog. Nu-l înveţi pe elev carte cu frica. Şi eu sunt profesor de matematică şi majoritatea dintrenoi, care predăm la ţară, facem naveta“, a spus Constantin Leonte, directorul Şcolii din Recea.

La Şcoala din centrul comunei Horgeşti, unde a avut numai patru ore, cu care şi-a completat catedra, nu au fost probleme. „Nu am nimic să-i reproşez profesorului Radu. Am avut o comunicare foarte bună cu dumnealui. La noi, la şcoala din satul Horgeşti nu au fost probleme“, a precizat profesorul Iulian Lucaci, directorul Şcolii din Horgeşti.

Cine este profesorul Ion Radu?

Profesorul Ion Radu a lucrat la catedră, neîntrerupt 26 de ani, la Şcoala Alexandru Ioan Cuza. „ Am lucrat „zi şi noapte” (ani de-a rândul câte 14-15 ore/zi) la şcoală, acasă, în tabere (peste 30 de ani) şi în centre de excelenţă sau oriunde, când se ivea cazul. Foşti de ai mei elevi lucrează în cercetare în ţări ca:  S.U.A, Anglia, Germania, Franţa, alţii sunt evidenţiaţi ca profesionişti în România“, afirmă profesorul despre activitatea sa şi elevii pe care i-a pregătit în cursul timpului. 
 

Este editor şi coator al mai multor reviste şi cărţi („Gazeta Micilor Matematicieni”, „Probleme şi teste de matematică”, „Revista de matematică din Bacău”, cărţi: „Probleme de matematică pentru clasele IV-IX şi Observaţii metodologice”, „Matematică. Opt principii” „În memoriam Ştefan Ţifui”, ş.a.  În ultimile două decenii a fost ales vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice,  filiala Bacău şi preşedinte, reales anul trecut, afându-se şi în Consiliul Naţional al Matematicii din România.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite