Bloc între blocuri în centrul Bacăului, peste structura unui centru de afaceri la care s-au constatat suspiciuni de fraudă la fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Bacău a autorizat construirea unui bloc de cinci etaje şi supantă pe locul fostului Restaurant Comalrid, în spatele Stării Civile. Imobilul va fi realizat de Viorel Rusu peste construcţia deja existentă, unde a vrut să realizeze un centru de afaceri cu fonduri UE, la care s-au înregistrat suspiciuni de fraudare, pentru care DNA Bacău a clasat cauza, din nou, pe motiv că faptele au fost făcute fără vinovăţie penală.

Milionarul Viorel Rusu îşi construieşte un bloc de locuinţe în centrul Bacăului, între blocul turn aflat la strada principală şi clădirea veche a Stării Civile. Primăria Bacău a dat autorizaţie, deşi în alte cazuri similare nu a fost acceptată construirea de noi imobile în spaţiile înguste dintre blocuri.
De la preluarea fostei societăţi Comalrid, prin intermediul unui împrumut, până la încercarea de realizare a unui centru de afaceri cu fonduri de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul României, scandalurile şi plângerile penale pentru acest spaţiu s-au ţinut lanţ.


După ce afaceristul Viorel Rusu a ajuns să controleze societatea Comalrid, pe 22 februarie 2012, administratorul societăţii vinde „Grădina de Vară şi „Restaurantul Comalrid“ şi aproape o mie de metri pătraţi, în centrul oraşului, cu preţul unei garsoniere la periferia Bacăului, adică 85 de mii de lei. Ceea ce era  de aproape 50 ori mai puţin decât preţul prevăzut în grila notarilor de la acea vreme pentru acest imobil. Vânzarea s-a făcut către SC Bestal, firmă deţinută la acea vreme de  Adelina Rusu (90%), fiica lui Viorel Rusu şi Vlad Leuştean, fiul unui alt milionar băcăuan, actualul ginere al milionarului.


Imobilul din imagine şi aproape 1000 de metri pătraţi au intrat în posesia familiei Rusu pentru doar 85 de mii de lei FOTO Mircea Merticariu

image

Despre preluarea printr-un împrumut a societăţii Comalrid, ziarul Adevărul a publicat o investigaţie amplă în 2014: Model nou de cămătărie inventat de un om de afaceri din Bacău: Cu un „împrumut” de 2,3 milioane de lei a pus mâna pe o societate cu patrimoniu de 6 milioane de euro

DLAF şi Ministerul Fondurilor Europene constată suspiciuni de fraudă la fonduri UE. DNA Bacău zice că faptele sunt făcute fără vinovăţie penală


În ciuda proceselor şi contestaţiilor pentru acest spaţiu, firma Bestal SA obţine o finanţare europeană pentru construirea unui centru de afaceri, care era evaluat la 15 milioane de lei, din care 7 milioane erau de la Uniunea Europeană, prin ADR NE, 837 de mii erau de la bugetul României iar restul banilor trebuiau puşi de societatea controlată de familia Rusu. 


Construcţia imobilului se poticneşte după realizarea primelor etaje, după ce fuseseră cheltuite câteva milioane de lei. „Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a efectuat verificări cu privire la Contractul de finanţare nr. 3864/08.10.2013 - „Construire centru de afaceri”, cod SMIS 41473, derulat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, având ca Beneficiar S.C. BESTAL S.A. Departamentul a transmis nota de control atât Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii unor fapte de natură penală, cât şi Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional, în vederea luării măsurilor prevăzute de lege“, se arată într-un răspuns al DLAF remis ziarului Adevărul.


Viorel Rusu a furnizat materiale de construcţii pentru centrul de afaceri al fiicei


Ministerul Fondurilor Europene în urma verificării investiţiei “Construire Centru de Afaceri”  din Bacău al SC Bestal a constatat existenţa unui conflict de interese.  „Suspiciunea a fost semnalată de beneficiar care a solicitat clarificări, respectiv să fie informat dacă situaţia prezentată este de natură a fi calificată ca fiind conflict de interese. În fapt acesta a sesizat, că a constatat în urma verificării situaţiilor de lucrări, proceselor verbale de recepţie calitativă şi a declaraţiilor de conformitate a materialelor, faptul că furnizorul unor materiale folosite de către constructorul General Construcţii Tehnic Plus SRL Filipeşti este SC RUSTRANS SRL, al cărui asociat şi administrator este socrul reprezentantului legal al beneficiarului“, se arată în răspunsul Ministerului către ziarul Adevărul.

Corpul de control al Ministerului, în baza documentelor anexate sesizării, a constatat că există suficiente indicii sub aspectul existenţei unui potenţial conflict de interese.

„Prin identificarea unui conflict de interese, au fost întrunite elementele unei nereguli aşa cum este ea definită de art. 2 din OUG.66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.  Consecinţa abaterilor de la prevederile legale a fost sancţionată cu excluderea de la finanţare a cheltuielilor aferente materialelor achiziţionate de la firma al cărei acţionar şi administrator este socrul administratorului Leustean Vlad Nicolae administrator al SC BESTAL SA care este beneficiarul finanţării nerambursabile. Ulterior, cu ocazia contestării măsurii stabilite, s-a constatat faptul că în cadrul procedurii pentru atribuirea contractului de lucrări s-a solicitat ca ofertantul să indice principalii furnizori de materiale iar ofertantul SC General Construcţii Tehnic Plus SRL Filipeşti, declarat ulterior câştigător, a indicat ca principal furnizor de materiale de construcţii, firma SC RUSTRANS SRL.

Domnul Leuştean a fost  preşedintele comisiei de evaluare şi a semnat declaraţia  pe propria răspundere prin care şi-a asumat inexistenţa unui conflict de interese. În concluzie,  pentru faptul că principalul furnizor de materiale declarat în cadrul contractului de lucrări este afin de gradul 1 cu administratorul firmei care a primit finanţarea, s-a constatat faptul că există situaţia în care personalul implicat în implementarea proiectului şi în procedura de atribuire (preşedintele comisiei), a participat la luarea unei decizii prin care are în mod direct sau indirect ca rezultat al unor legături sau interese comune, un interes financiar, economic sau un alt interes personal (pentru sine, soţia sa sau un afin de gradul I) care ar putea fi perceput ca element care compromite imparţialitatea  sau independenţa“. 

Pentru aceste considerente, s-a constatat faptul că există suficiente indicii pentru ca suspiciunea să fie verificată sub aspectul existenţei unei fapte de natură penală, structura de control neavînd atribuţii în acest sens şi a fost sesizat DLAF şi DNA. DLAF confirmă suspiciunea de fraudă şi transmite rezultatul controlui către DNA în vederea efectuării de cercetări şi confirmarea, după caz, a aspectelor de natură penală. Autoritatea de Management pentru POR a demarat procedurile legale cu privire la rezilierea contractului de finanţare, contractul aflându-se in prezent in etapa de emitere a deciziei de reziliere“, precizează Ministerul Fondurilor Europene.


În urma celor constatate de Ministerul Fondurilor Europene şi de DLAF, beneficiarul a trebuit să returneze 1,379 de milioane de lei, din fonduri UE, în lunile februarie şi martie 2015.


 

image

Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău afirmă că faptele au fost făcute fără vinovăţie penală


Deşi s-au tras bani din fonduri UE iar Ministerul Fondurilor Europene şi DLAF au constatat suspiciuni de fraudă, Direcţia Naţională Anticorupţie din Bacău a clasat dosarul, pe motiv că faptele sunt făcute fără vinovăţie penală. Dealtfel, Viorel Rusu, denunţător în mai multe dosare de corupţie instrumentate de DNA Bacău, a primit mai multe NUP-uri de la parchetul menţionat. Totodată, este inculpat pentru spălare de bani, şapte fapte de fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu, deoarece, afirmă procurorii, şi-a însuşit ilegal patru apartamente şi boxe care reveneau poliţiştilor de la IPJ Bacău, cu declaraţii incomplete la Cadastru şi notar. 

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Bacău şi este trimis spre judecată la Tribunalul Bacău, unde la primul termen Primăria Bacău, parte prejudiciată, a refuzat să-şi apere interesele. 

„Referitor la dosarul menţionat în cererea dvs., la data de 21 octombrie 2014, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Bacău au dispus soluţia clasării, conform art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”), cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea, a mai fost dispusă disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei disjunse în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău  pentru continuarea cercetărilor în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet“, se arată într-un răspuns al DNA Bacău, transmis ziarului Adevărul.


În urmă cu un an, firma Rustrans, deţinută de Viorel Rusu, a absorbit firma Bestal, ce aparţinea în acte fiicei şi ginerelui. Odată cu această procedură juridică, societatea amintită a inglobat şi patrimoniul firmei, inclusiv structura realizată pentru centrul de afaceri eşuat din centrul Bacăului.


Bloc de cinci etaje între blocuri. Obligat să facă locuri de parcare la subsol şi parter


Realizarea blocului de cinci etaje nu a fost anunţată pentru dezbatere publică. Practic, locatarii din centrul oraşului sunt puşi în faţa faptului împlinit. Agenţia de Mediu, prin semnătura lui Paul Toderică, a autorizat realizarea proiectului, pe structura centrului de afaceri. În cele din urmă, şi-au dat acordul şi responsabilii din Primăria Bacău şi de la IPJ Bacău.

image


13 maşini vor fi coborâte cu liftul la subsol


Rustrans a propus un proiect inovativ pentru spaţiul îngust în care construieşte blocul de cinci etaje şi supantă. La finalul investiţiei, trebuie să realizeze un lift, cu care vor fi coborâte maşinile pentru cele 13 locuri de parcare.
„Mărimea proiectului: prin proiect se doreşte schimbarea destinaţiei din centru de afaceri cu regim de înălţime S+P+supantă+2E, în imobil de locuinţe colective şi spaţii comerciale cu regim de înălţime S+P+supantă+5E, prin lucrări de supraetajare. Suprafaţa totală a terenului este de 938 mp, construcţia propusă va avea suprafaţa construită la sol de 361,45 mp. Construcţia propusă va fi compusă din două zone:
- o zonă cu funcţiunea de spaţii comerciale, poziţionată la parter şi supantă.
- zona de locuinţe colective, la etajele superioare ale construcţiei (etaj 1- 5).
Subsolul construcţiei va fi destinat parcărilor subterane (13 locuri de parcare) şi funcţiunilor tehnice (centrala termică, adăpost de protecţie civilă). Accesul în parcarea subterană, va fi asigurat prin intermediul unei platforme elevatoare (ascensor) de acces.Parcaje la nivelul terenului, cu suprafaţa de 190 mp (15 locuri de parcare), trotuare ce înconjoară perimetral construcţia, accese carosabile.
Suprafaţa minimă pentru spaţii verzi este de 250 mp, din care spaţii verzi realizate pe parcelă în suprafaţa de 95 mp. Diferenţa de spaţiu verde va fi asigurat prin amenajarea terasei peste ultimul nivel al construcţiei, ca zonă de terasă verde, formată  din vegetaţie cu dimensiuni relativ mici, ce nu creşte mult în înălţime.
Pentru realizarea terasei verzi se vor avea în vedere următoarele măsuri:
- suplimentarea stratului hidroizolant;
- prevederea stratului de protecţie împotriva rădăcinilor;
- pământ suficient pentru menţinerea stratului vegetal;
- măsuri suplimentare pentru drenarea apei de ploaie evitând fenomenul de băltire“, se menţionează în proiectul depus pe site-ul Agenţiei de Mediu din Bacău.

Cine este  Viorel Rusu, afaceristul care domină piaţa construcţiilor din Bacău în ultimii ani

Viorel Rusu (51 de ani) a fost şofer la BAT Moineşti, apoi, până în 1998 a fost angajat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău, unde a ajuns să fie şoferul adjunctului comandantului IPJ Bacău şi plutonier. În 1998 s-a lansat în afaceri, în construcţii. 

Începând din 2008 a fost cunoscut ca finanţator al PDL Bacău, iar de atunci a câştigat sute de contracte cu statul: construirea sediului Direcţiei Silvice Bacău, a Direcţiei Apelor Bacău, Cimitirul Sărata ll, Podul Mărgineni şi Calea Moineşti (finanţare europeană), Modernizarea Maternităţii Bacău, Pasajul Subteran Oituz, blocuri ANL, amenajări ale albiilor râurilor, alimentare cu apă (comuna Răcăciuni), reţea de canalizare în Săuceşti, şcoala din localitatea Ardeoani, ş.a. Viorel Rusu a devenit şi dezvoltator imobiliar de când construieşte Complexul Bistriţa. 

De vreo trei ani are şi o afacere cu peşte, după  ce a primit o finanţare europeană pentru realizarea unui iaz privat, de 10 hectare, la Blăgeşti. În ultimii doi ani a fost denunţător în mai multe dosare ale procurorilor DNA Bacău, de pe urma cărora au fost inculpaţi fostul primar Romeo Stavarache, fostul ministru de Interne Gabriel Berca, fostul deputat Mihai Banu, oamenii de afaceri din Galaţi Daniel Bociar şi Viorel Ferendino ş.a.

„Liviu Dragnea a alocat ilegal banii la şcoala din Ardeoani, iar afaceristul Viorel Rusu a indus în eroare DNA“, a spus, sub jurământ, fostul ministru Gabriel Berca

Mai mult, potrivit unor documente, firma Conextrust a omului de afaceri băcăuan Viorel Rusu, a primit numai în 2009- 2010, de la Primăria Ardeoani, nouă contracte publice cu o valoare ce se aproape de 10 milioane de lei. Banii pentru lucrările la Şcoala nr 1 din Ardeoani au fost achitaţi ilegal, prin Ordinul secretizat semnat de Liviu Dragnea, iar situaţia a fost acoperită, ulterior, printr-o Hotărâre de Guvern.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite