Bacău: Adrian Găzdaru: „Teatrul este o lume mirifică“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul a jucat în zeci de spectacole de teatru, dar şi în filme semnate de mari regizori. Din 2005 conduce Teatrul „Bacovia“ din Bacău.

Actorul şi directorul Teatrului Municipal „Bacovia“ din Bacău susţine că s-a îndrăgostit de lumea scenei încă din copilărie. „Îmi plăceau serbările încă de la grădiniţă şi din şcoala generală. Eram invidios pe actorii care jucau pe scenă. Teatrul mi se părea o lume mirifică, în care se ajunge foarte greu. Mă atrăgeau figurile actorilor, mimica, gestica, luminile, tot ce însemna teatru“, povesteşte Adrian Găzdaru.

Primul personaj preferat: „lupul cel rău“
Cariera de actor şi-a început-o în 1988, la Brăila, iar din 1995 este la Teatrul „Bacovia“. Din 2005 este şi director al instituţiei de cultură băcăuane. Artistul îşi aminteşte că prima piesă de teatru la care a fost spectator în copilărie a fost „Scufiţa Roşie“, jucată de actorii Teatrului de Animaţie din Brăila. „Mi-a plăcut foarte mult, dintre personaje, lupul. Nu m-a speriat deoarece era atât de bun în răutatea lui!“, afirmă actorul.


Adrian Găzdaru a fost atras de teatru şi a acceptat ca arta să devină o parte importantă a vieţii sale şi datorită faptului că „are o legătură cu divinitatea“. „Totul la o piesă de teatru mă făcea să simt această legătură, iar percepţia s-a păstrat şi peste ani“, este de părere Găzdaru. Acesta a jucat în zeci de spectacole şi în filme semnate, printre alţii, de regizori precum Dan Piţa, Mircea Daneliuc şi Lucian Pintilie.

Teatrul, echipă şi familie
Actorul şi directorul Adrian Găzdaru susţine că cele două laturi, artistică şi pragmatică, îi aduc bucurii. „Fiecare meserie are frumuseţea ei. Actorul are satisfacţia aplauzelor primite după spectacol, a energiei pe care i-o transmite publicul. Este frumos să vezi că spectatorul plânge cu tine şi râde, cu sau de tine. De cealaltă parte, în management frumuseţea este că îi vezi pe colegi mulţumiţi, le citeşti pe faţă satisfacţia că au fost apreciaţi de public şi într-o deplasare, într-un turneu, că au avut aprecieri şi din partea criticilor“, explică Găzdaru.

Acesta vede teatrul ca pe o echipă, dar şi ca pe o a doua familie. „Am spus-o întotdeauna şi cred în continuare că teatrul este familia mea şi că-l conduc aşa cum îmi conduc familia“, mai spune actorul băcăuan. Adrian Găzdaru lucrează în aceste zile la un nou film semnat de regizorul Dan Piţa, intitulat „Ceva bun de la viaţă“.

Directorul teatrului băcăuan consideră că, pentru cei implicaţi în arta teatrală lucrurile nu au evoluat într-o direcţie bună după 1990. „Înainte, dragostea pentru teatru era alimentată de marii actori. Din păcate, soarta acestui domeniu nu mai interesează aproape pe nimeni“, consideră Găzdaru.

Profil
Născut. 1 februarie 1968, Brăila.
Studii. Academia de Teatru şi Film „I. L. Caragiale“ Bucureşti, secţia Actorie.
Familie. Este căsătorit şi are o fetiţă de 12 ani.

Întrebări şi răspunsuri
De ce are probleme arta teatrală din România?
Conducerea ţării şi politicienii gândesc că domeniul culturii este un abis în care se duc mulţi bani fără să iasă nimic. Nu este adevărat, cei din Occident au înţeles importanţa artei, au spectacole în aer liber, au manifestări spectaculoase, care atrag public. Se pot face şi la noi, dar e nevoie şi de implicarea factorilor de decizie.
Este „Bacovia“ un teatru de provincie?
Nu cred că există teatre de provincie. În Bacău, ca şi în alte teatre din ţară, avem evenimente mai puternice, mai frumoase, mai artistice decât în Bucureşti. Publicul a început să devină pretenţios, cunoscător, mai ales în ultimii 5 ani.

Ce-i place
„Îmi place să şofez. Mă relaxează şi în acele momente pot gândi limpede, în linişte. În ultimii trei ani am făcut 158.000 de kilometri la volan. Mi-am cumpărat şi o staţie ca să evit radarele“, a spus Găzdaru.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că dispar tot mai multe valori ale scenei, cum a fost Jean Constantin, fără ca valorile de acum să fie promovate şi să ocupe locurile lăsate goale. Detest că trebuie să scad cu 25% salariile actorilor“, a afirmat directorul teatrului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite