Cât bine şi cât rău ne face cafeaua cea de toate zilele: energizant şi afrodiziac pentru femei, dar creşte tensiunea şi colesterolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cafea

Considerată de cei mai mulţi dintre consumatori drept elixirul care dă energie şi ajută la atenuarea oboselii, cafeaua are atât beneficii, cât şi riscuri. Pentru consumatorii fără probleme medicale, cafeaua poate fi un stimulent pentru memorie şi un ajutor pentru creşterea rezistenţei fizice. Băutura constituie însă un risc pentru cardiaci sau cei care au afecţiuni gastrice.

Studiile arată că 80% din populaţia lumii consumă, în mod regulat, cafea. Cafeaua este băutura cea mai consumată la primele ore ale zilei şi cea mai solicitată în localuri. De-a lungul timpului, s-au făcut sute de studii legate de beneficiile şi riscurile consumului de cafea asupra sănătăţii. Efectele băuturii considerată de unii un drog, iar de alţii o licoare benefică pentru organism încă mai iscă controverse  şi mituri. Medicii includ cofeina conţinută de cafea  în categoria substanţelor psihoactive, adică în categoria substanţelor care ajung la creier, alături de nicotină sau amfetamine. Cofeina este, la nivel mondial, cel mai folosit stimulent psihoactiv. Specialiştii susţin că efectele cofeinei asupra organismului uman sunt strict individualizate. „O ceaşcă de cafea poate fi benefică pentru o anumită persoană, dar dăunătoare pentru alta. Nu poţi generaliza spunând: «Cafeaua face rău sau cafeaua face bine», pentru că depinde de la individ la individ, în funcţie de starea de sănătate a fiecăruia“, spune medicul Radu Bulumac.

Energizant natural şi medicament pentru dureri de cap

Potrivit medicilor, cafeaua are efecte benefice pentru persoanele sănătoase, dacă este consumată cu moderaţie. „Consumul de cafea este un obicei sănătos pentru cei care nu au interdicţie la această băutură. În cazul  unei persoane sănătoase o ceaşcă de cafea preparată aşa cum este recomandat, două linguriţe la 150 de ml de apă poate avea efecte benefice asupra organismului“, mai spune medicul.

Cofeina din cafea ajunsă la creier creşte capacitatea de memorare si concentrare, îmbunatateste performantele fizice si rezistenta la efort, creste tonusul organismului. Cofeina nu este un stimulent doar pentru creier ci şi pentru restul sistemelor metabolice. O ceaşcă de cafea te poate scăpa de o migrenă sau de o durere acută de cap. Medicii explică acest efect prin prisma cofeinei.

„Şi medicamentele care combat cefaleea conţin cofeină. Aşa se explică acest efect” , spune doctorul.

Creşte viteza de reacţie

Cofeina din cafea care ajunge la creier îmbunătăţeşte puterea de decizie şi viteza de reacţie. În acelaşi timp, cofeina din cafea scade nivelul de depresie şi anxietate,  ne face mai vigilenţi şi mai prompţi.

Antioxidantii din cafea au efect benefic

Nu numai cofeina poate avea efecte benefice asupra organismului, ci şi antioxidanţii din cafea. Studiile arată că antioxidantii din compozitia cafelei protejeaza celulele si au un efect antiinflamator puternic. Cafeaua contine substante ce reduc concentratia de glucoza din sânge, protejează celulele si au efect  antireumatic.

Bună pentru inimile sănătoase

Un studiu recent a scos la iveală faptul că persoanele sănătoase care consumă în mod regulat cafea prezintă un risc mai scăzut de afecţiuni cardiace. Se spune că două căni de cafea pe zi , scad şansele îmbolnăvirii de inimă cu 24%. Alte studii au relevat faptul că aceeaşi cafea , consumată cu moderaţie,  protejează organismul de ciroză hepatică, pietre la rinichi, cancer de colon sau Parkinson.

Afrodiziac pentru femei  

cafea

O cana de cafea poate să  stimuleze libidoul femeilor. În urma unui studiu, cercetătorii au concluzionat ca libidoul femeii este crescut de cofeina care stimulează anumite părţi din creier. Teoria cercetătorilor se aplică însă numai în cazul reprezentantelor sexului frumos care nu consumă des cafea. Efectele afrodisiace nu dau rezultate în cazul femeilor care consumă în mod regulat cafea. 

Dă insomnii

Consumul de cafea nu este lipsit de efecte nocive, spun medicii. „Efectul depinde de la individ la individ, însă excesul dăunează tuturor.Fiind un stimulent foarte puternic, consumul în exces are efecte nocive”, explică medicul Radu Bulumac. Cel mai des întâlnit efect imediat al cafelei consumată în exces este insomnia. Nu puţini sunt cei care se plâng că, în urma unui consum exagerat de cafea sau în urma consumării băuturi la ore târzii, s-au ales cu insomnii.

Creşte colesterolul şi tensiunea

Consumul în exces poate duce şi la nervozitate, ameţeli, cefalee, palpitaţii. Abuzul de cafea poate creşte colesterolul la anumite persoane. De vină pentru creşterea colesterolului sunt uleiurile din cafea. Un consum ridicat de cafea duce la creşterea tensiunii arteriale şi la creşterea frecvenţei respiraţiei.

Consumul în exces  poate afecta gândirea. Din cauza creşterii ritmului cardiac şi al celui respirator, creierul este privat de oxigenul necesar pentru gândirea calmă şi raţională şi  în aceste condiţii consumatorul poate deveni agitat şi iraţional. În cazul femeilor, studiile au demonstrat că un consum exagerat de cafea accentueaza simptomele sindromului premenstrual. Cafeaua  reduce cu mult absorbtia fierului  de către organism , din cauza cofeinei. Cei care consumă cafea peste doza acceptată de medici riscă să piardă între 40-60% din fier. Cafeina are un efect negativ asupra absorbţiei calciului şi creşte riscul pierderii de calciu prin urina. 

cafea

Interzisă hipertensivilor

Dacă în cazul indivizilor sănătoşi cafeaua poate deveni un pericol doar în situaţia în care este consumată  în exces, există anumite categorii de oameni cărora medicii le interzic cu desăvârşire consumul. „Hipertensivii trebuie să renunţe la cafea. Le este interzis consumul şi celor care suferă de gastrită sau ulcer”, mai spune medicul.

Cardiacii ar trebui să consume cafea doar la recomandarea medicului. Cafeaua nu este recomandată celor care suferă de hepatită cronică, gută, nevroză, dureri de cap, hipertensiune arterială sau enterocolită. Cafeaua nu este recomandată copiilor, adolescenţilor şi  nici femeilor în perioada menopauzei deoarece favorizeaza apariţia osteoporozei.

Ce recomandă medicii

Consumată cu moderaţie de persoanele sănătoase şi numai după recomandarea medicului de către cei care au afecţiuni, cafeaua nu este un pericol. Medicii recomandă consumul a una-două ceşti de cafea pe zi. De asemenea, medicii nu recomandă asocierea cafelei cu alcoolul, ţigările sau băuturile energiante.  Şi cel mai important, medicii atrag atenţia că licoarea nu trebuie să înlocuiască odihna. „Cafeaua nu ar trebui folosită ca antidot împotriva oboselii. Asupra unui organism  obosit cafeaua nu are cum să aibă efecte benefice, chiar dacă poate induce această impresie consumatorului. Cofeina nu anuleaza nevoia de somn, ci doar reduce senzaţia de oboseală. În cazul oboselii este recomandată odihna, nu cafeaua”, spune medicul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite