Un nou pistol realizat la Cugir intră în dotarea armatei române. Legătura armei cu Tudor Vladimirescu

Un nou pistol realizat la Cugir intră în dotarea armatei române. Legătura armei cu Tudor Vladimirescu

Pistolul produs la Fabrica de Arme din Cugir

Uzina Mecanică Cugir a început producţia unui pistol românesc, de calibru 9 mm, LP5 – Pandur, model 2021, care va intra în dotarea armatei rom\ne.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primele 100 de modele sunt comemorative, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu în 1821.
 
De altfel, pe pistol este gravat un citat intrat în istorie: “Patria se cheamă norodul, iar nu tagma jefuitorilor”. Lansarea armei a avut loc vineri la sediul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
 
Este vorba despre prima armă comemorativă de colecţie românească, realizată de Compania Naţională ROMARM prin Uzina Mecanică Cugir.
 
Arma a trecut cu succes testele de aprobare NATO şi va intra în dotarea armatei române. UM Cugir a mai realizat două variante anterioare ale LP5, în 2000 şi în 1995.
 
Aceste arme au înlocuit vechile pistoale Tokarev TTC şi Carpaţi Model 1974 din dotarea armatei române. Pistolul este o copie aproape identică a modelului israelian Jericho 941.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările