Un bucătar român a inventat parfumul care poate fi folosit atât în mâncare, cât şi pentru odorizare

Un bucătar român a inventat parfumul care poate fi folosit atât în mâncare, cât şi pentru odorizare

Cosmin Toma a inventat parfumul comestibil care poate fi folosit şi pentru corp FOTO Arhivă personală

Un bucătar din Alba Iulia a patentat un produs culinar despre care spune că poate fi folosit atât pentru aromarea mâncărurilor dulci, cât şi pentru a-l pulveriza pe piele pentru un miros plăcut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cosmin Toma este un bucătar din Alba Iulia care lucrează de 18 ani în domeniu şi este cunoscut pentru inventivitatea şi creativitatea sa în bucătărie. Şi-a făcut un obicei în a reintrepreta în mod cu totul original reţete clasice. Ultima lui invenţie cu care se mândreşte este un parfum cu dublă întrebuinţare.
 
„Parfumul, de culoare verde, are miros de lavandă, fenicul şi puţină mentă sălbatică. Combinate şi lăsate la macerat timp de două săptămâni, ingredientele dau naştere la acest parfum, despre care eu susţin că este unic în lume. Parfumul «Vert de Toma» este un parfum comestibil pentru el, ea şi deserturi. Poate fi folosit şi pentru corp, în loc de aftershave“, îşi descrie produsul în stil publicitar chef-ul din Alba Iulia.
 

Lansat oficial la un festival culinar

Bucătarul susţine că parfumul a fost testat deja pe clienţi, în cadrul unui restaurant din Sebeş, unde a fost apreciat şi a avut succes. Chef-ul refuză să spună care este reţeta exactă, dar oferă soluţii pentru a fi combinat cu diverse tipuri de mâncare.

„Are un gust răcoritor şi se pune pe mâncărurile dulci, cum ar fi pieptul de raţă, pe fructe de pădure, merge la curcan şi la toate dulciurile şi deserturile, dacă şi clientului îi place gustul de lavandă. Te poţi da cu el şi pe corp pentru că nu pătează. L-am testat şi ca parfum ambiental. Am lăsat o sticlă deschisă şi mirosea foarte frumos în cameră“, susţine Cosmin Toma.

Parfumul comestibil „Vert de Toma“ va fi lansat oficial în cadrul festivalului Alba Carolina Food Fest 2017. Tot în cadrul acestui festival, chef-ul şi-a propus să realizeze un salam de biscuţi în lungime de 10 metri.

 
Parfumul ”Vert de Toma” a fost deja îmbuteliat într-un recipient FOTO Arhiva personală
 
Cosmin Toma este hotărât să scoată parfumul şi la vânzare, lucra care se poate întâmpla în jurul anului 2018. Nu s-a decis încă asupra preţului, dar spune că suma de plătit va fi una la îndemâna tuturor celor care doresc să cumpere un astfel de parfum. Bucătarul mai spune că, după ce-l va lansa pe piaţă, va începe şi demersurile pentru a-l înregistra oficial ca marcă proprie.
 
 
Lista lungă de invenţii

Chef-ul din Alba Iulia nu este la prima invenţie de acest fel. Anul trecut a realizat un parfum exclusiv comestibil care poate fi folosit pe diverse tipuri de mâncare. A amestecat, după o reţetă pe care o ţine, de asemenea, secretă, condimente folosite în bucătăria tradiţională românească: sare afumată, usturoi, cimbru, mărar, tarhon, chimen pulbere, boia şi ulei. „Concentraţia mirodeniilor este foarte mare, pentru a da savoare mâncărurilor. Se poate folosi la preparate din carne de porc, muşchiuleţ de vită, piept de raţă, carne de peşte“, explică bucătarul.
 
 
Cosmin Toma şi-a lăsat amprenta şi pe cea mai mare carte de bucate din România. Lucrarea, cu proporţii „a la Guiness Book“, are trei metri înălţime şi patru lăţime şi conţine reţete inedite, cum ar fi cea pentru ciorba de burtă care se mănâncă cu furculiţa. Toma este şi primul bucătar care a murat trandafirii şi este autorul unui mod inedit de a servi mâncarea - într-un ghiveci cu flori. În cariera sa, a participat la competiţii şi expoziţii cu specific culinar şi a fost concurent la emisiunea TV, Top Chef.
 

Citiţi şi:

 

Alternativă la telefoane şi tablete: doi fraţi din Alba Iulia readuc în atenţie jocul „flup“, un „counter-strike“ cu tuburi şi cornete de hârtie

 

Seva de mesteacăn, „elixirul magic al şamanilor“. Pensiunea din Apuseni unde turiştii sunt trataţi cu băutura curativă

 

Povestea româncei de 25 de ani care conduce TIR-ul de 40 de tone prin toată Europa: „Devine mult mai uşor dacă o faci din pasiune“

 

Povestea celor zece englezi care au venit să facă curăţenie într-o livadă din Alba în schimbul unei mese îmbelşugate

 

FOTO Accidente rutiere ieşite din comun: maşini agăţate în copaci sau încălecate peste sensuri giratorii

 

Un farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii: produce 7 tipuri de creme ce tratează afecţiuni ale pielii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările