Obiectele obligatoriu de păstrat în portbagajul maşinii. Amenda pe care o pot primi şoferii dacă încalcă legea

Obiectele obligatoriu de păstrat în portbagajul maşinii. Amenda pe care o pot primi şoferii dacă încalcă legea

Portbagajul fiecărie maşini trebuie să cuprindă câteva lucruri obligatorii

Poliţiştii rutieri acordă amenzi destul de mari şoferilor care nu au maşina echipată corespunzător. Câteva obiecte sunt obligatoriu de a fi deţinute în fiecare portbagaj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trusa medicală, stingătorul, vesta reflectorizantă şi cele două triunghiuri reflectorizante, necesare pentru semnalizare în caz de avarie sau accident, trebuie să nu lipsească din orice portbagaj, şi, preferabil, să fie în termenul de valabilitate.
 
Conform legii, deţinerea acestor elemente în autoturism este obligatorie, lipsa lor fiind sancţionabilă cu amenzi usturătoare, care nu se compară cu costul unui kit complet ce poate costa circa 100 de lei. Sancţiunea prevăzută de Codul Rutier pentru cei care nu au maşinile echipate corespunzător este de 4 sau 5 puncte, ceea ce echivalează cu amendă cuprinsă între 580 şi 725 de lei.
 
Potrivit legsilaţiei, triunghiurile reflectorizante se instalează în faţa şi în spatele vehiculului, pe aceeaşi bandă de circulaţie, la o distanţă de cel puţin 30 de metri de acesta, astfel încât să poată fi observate din timp de către participanţii la trafic care se apropie. În localităţi, atunci când circulaţia este intensă, triunghiurile reflectorizante pot fi aşezate la o distanţă mai mică sau chiar pe vehicul, astfel încât să poată fi observate din timp de ceilalţi conducători de vehicule. 
 
Obiectele ce trebuie deţinute în mod obligatoriu în fiecare portbagaj
 
Conţinutul minim al trusei de prim ajutor
 
Instrumentar:
- o foarfecă cu ambele vârfuri boante, cu lamă tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum;
- un dispozitiv intermediar pentru respiraţie gură la gură cu valvă unidirecţională sau filtru.
Materiale sanitare:
- o rolă leucoplast, minim patru bucăţi de pansament rapid (plasture), cel puţin cinci pachete a câte 25 bucăţi de comprese de tifon sterile;
- faşă tifon – minim două bucăţi pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm x 4m şi 10 cm x 4 m, două bucăţi de bandaj nedeformabil (ca dimensiuni, trebuie să aibă două laturi de minim 80 cm);
- cel puţin două bucăţi de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite;
- o faşă elastică;
- două perechi de mănuşi de unică folosinţă.
 
Alte materiale:
- cel puţin 6 ace de siguranţă;
- minim o folie de supravieţuire izotermă care să aibă dimensiunile 2,10 m x 1,60 m;
- o broşură de instrucţiuni de prim ajutor, autorizată de Ministerul Sănătăţii;
- lista cu tot ce trebuie să conţină trusa de prim ajutor.
 
Trusa auto de prim ajutor şi singătorul de incendiu au, în general, un termen de valabilitate de doi ani. După expirarea acestui termen este necesară înlocuirea acestora.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările