Noi reparaţii la clădirea în care a locuit Mihai Viteazul la Alba Iulia. Contract de 13,7 milioane de lei

Noi reparaţii la clădirea în care a locuit Mihai Viteazul la Alba Iulia. Contract de 13,7 milioane de lei

Acoperişul Palatului Principilor va fi reparat integral

Primăria Alba Iulia a semnat contractul de execuţie pentru reabilitarea acoperişurilor si planşeelor peste etaj, la corpurile A, B, C, D, F ale Palatului Principilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Valoarea contractată cu societatea Euras SRL Satu Mare este 13.706.096 lei cu TVA, iar durata de execuţie este de 18 luni, urmând ca lucrările să fie demarate chiar din această săptămână, a anunţat primarul Gabriel Pleşa.
 
”Vor fi lucrări extrem de complexe şi supervizate inclusiv de istorici de artă şi specialişti de componente artistice picturi murale, atestat MC.
 
Vom interveni pentru eliminarea cauzelor de infiltraţii de apă meteorică (înlocuire învelitoare, înlocuire sistem de colectare şi evacuare ape meteorice etc.), eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale şi nestructurale, reabilitarea şi consolidarea zidăriilor de la nivelul podului şi a şarpantei, înlocuirea planşeelor din lemn degradate, reabilitarea acceselor şi scărilor din pod.
 
Evident, vom înlocui toată ţigla existentă cu una ceramică tip solzi, inclusiv şipci şi contrasipci de lemn şi dispunere folie anti condens”, a afirmat primarul.
 
 
Potrivit sursei citate, în bugetul de stat este inclusă suma de 16.000.000 lei pentru Palatul Principilor şi se încearcă identificarea a noi surse de finanţare pentru acest obiectiv.
 
Palatul Principilor, ce aparţine administrativ primăriei municipiului, ocupă colţul sud-estic al cetăţii medievale, suprapus parţial la rândul ei pe urmele zidului castrului roman Apulum. Cunoscându-se topografia generală a castrului Legiunii a XIII-a Gemina, se poate afirma că suprafaţa acoperă o parte însemnată din zidul de castru şi o parte din clădirile sale interioare. Mai departe în istorie, în epoca premodernă acest ansamblu arhitectonic a servit ca reşedinţă pentru principii Transilvaniei (1541-1703), a precizat Pleşa.

În această clădire a locuit Mihai Viteazul în perioada pe care a petrecut-o la Alba Iulia, la prima unire a Ţărilor Române din anul 1600.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările