Grupare de escroci care înşela bătrâni din 3 judeţe prin metoda „accidentul“, anihilată de poliţişti. Cum îşi schimba liderul vocea din bărbat în femeie

Grupare de escroci care înşela bătrâni din 3 judeţe prin metoda „accidentul“, anihilată de poliţişti. Cum îşi schimba liderul vocea din bărbat în femeie

Un grup de infractori, care a reuşit în şase luni să înşele mai persoane cu vârste cuprinse între 61 şi 89 de ani, prin metoda ”accidentul”, a fost destructurat de procurorii din Sibiu, cu ajutorul poliţiştilor de la Brigada de Operaţiuni Speciale Alba Iulia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cinci bărbaţi au reuşit să înşele mai mulţi bătrâni cu aproximativ 75.000 de lei. Bărbaţii erau atât de bine organizaţi, încât achetatorilor le-a fost foarte greu să îi prindă, deoarece foloseau telefoanele şi cartele SIM, doar pentru o singură înşelăciune.
 
Mai mult, liderul grupării G. Constantin, specializat în înşelăciuni, îşi schimba vocea din bărbat în femeie, pentru a fi cât mai credibil când discuta telefonic cu victimele. După mai multe plângeri şi sesizari din partea victimelor anchetatorii din Sibiu, au reuşit să dea de escroci. Miercuri, 24 iulie, cei cinci bărbaţi au fost prezentaţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Sibiu cu propunerea de arestare preventivă. 
 
Victimele erau contactate telefonic, de regulă pe posturi telefonice fixe şi la ore înaintate, târziu în noapte. Erau abordate de o persoană de sex masculin care se prezenta ca fiind procuror şi care le informa că fiica lor sau o altă persoană din anturajul victimei a avut un accident grav soldat cu deces sau vătămări corporale, că „fiica” sau altă persoană apropiată victimei se află în stare de arest/reţinere şi are nevoie de o sumă de bani pe care să o remită „procurorului” pentru a scăpa de răspunderea penală.
 
Pentru a fi cât mai credibili, liderul grupării proceda la schimbarea vocii în vocea unei „persoane de sex feminin” care la rândul ei vorbea cu victima şi pretinde că e fiica victimei sau altă rudă/persoană apropiată a victimei. “Persoana de sex feminin” – “fiica victimei” sau altă rudă a victimei, plângând în hohote, le solicita sprijinul pentru a scăpa de probleme/ respectiv le solicită un ajutor material în vederea înlăturării consecinţelor juridice ale presupusului accident rutier.
 
Victimelor li se cerea de „procuror” să rămână la telefon, să nu închidă (să nu pună în furcă telefonul fix) şi să continue discuţia pe telefonul mobil al persoanei vătămate, autorul continuând să discute cu acestea până în momentul în care se prezintă la locuinţa victimelor persoana însărcinată de „procuror” cu ridicarea banilor remişi de victime (continuarea discuţiei telefonice până la momentul primirii banilor le permite autorilor să se asigure că victima nu va putea contacta alte persoane de la care ar putea afla adevărata situaţie);
 
La locuinţa victimelor se deplasa o persoană care se prezenta ca fiind din poliţie sau ca fiind un secretar/consilier al „procurorului” respectiv şi care ridică sumele de bani remise de persoanele vătămate ca urmare a inducerii în eroare. Pentru a nu le fi depistată activitatea infracţională, membrii grupării îşi luau măsuri de precauţie, achiziţionând telefoane pe care le utilizau o singură dată, la comiterea unei fapte, şi cartele telefonice pe care, de asemenea, le activau şi le utilizau doar la comiterea unei fapte, în acest mod fiind imposibilă localizarea lor ulterioară, supravegherea lor tehnică sau dispunerea altor măsuri de natură a conduce la identificarea lor.
 
Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:
La începutul anului 2019, la nivelul judeţului Sibiu s-a constituit o grupare infracţională având ca scop desfăşurarea de activităţi pe linia săvârşirii infracţiunii de înşelăciune „prin metoda accidentul”, grupare din care s-a stabilit că fac parte inculpaţii G.C., M.M.P., C.I.S., G.L. N. şi G.V.A ., cu vârste cuprinse între 22 – 41 de ani, dintre care doi sunt recidivişti iar unul cu antecedente penale.
 
Gruparea a fost constituită de numitul G.C., la scurt timp după eliberarea acestuia din penitenciar, unde executase o pedeapsă pentru fapte similare, şi a acţionat în perioada ianuarie – iunie 2019 pe raza a trei judeţe: Sibiu, Braşov şi Hunedoara, membrii grupării fiind implicaţi în comiterea a cel puţin 12 fapte de înşelăciune, prin „metoda accidentul”, şi cauzând victimelor, persoane cu vârste cuprinse între 61-89 de ani, un prejudiciu total de aproximativ 75.000 de lei.
 
Prin ordonanţa procurorului din data de 23.07.2019 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţi , pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat. Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale, Serviciul Criminalistic, Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor – B.A.I. Sibiu şi B.A.I. Hunedoara şi Brigada de Operaţiuni Speciale Alba Iulia – Serviciul de Operaţiuni Speciale Sibiu.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările