FOTO UPDATE Roşia Montană - a patra zi de proteste. Minerii de la RMGC refuză să iasă din subteran. Încă 11 oameni s-au blocat în mină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mineri de la RMGC în faţa galeriei din care nu mai vor să iasă cei 22 de colegi
Mineri de la RMGC în faţa galeriei din care nu mai vor să iasă cei 22 de colegi

Cei 22 de mineri de la Roşia Montană Gold Corporation continua protestul în subteranul minei Cătălina Monuleşti, după mai bine de 48 de ore de la decizia de a nu mai ieşi la suprafaţă. Oamenii continua să ceară prezenţa unui reprezentant al Guvernului şi al Parlamentului din Bucureşti, care să îi asigure că proiectul minier de la Roşia Montană va fi dezbătut în Parlament.

UPDATE 3 Mesaj de solidaritate din partea comunei Râmnicelu - Buzău. Protestatarii din Roşia Montană au primit vineri un mesaj de solidaritate şi din partea unei ale localităţi din judeţul Buzău, care a fost ajutată la deszăpezirea locuinţelor în iarna din 2012. 

"Suntem recunoscatori minerilor de la Sindicatul Viitorul Mineritului Rosia Montana care, in cea mai dura iarna din ultima jumatate de secol, in ianuarie 2012, ne-au sarit in ajutor. Ortacii din Apuseni au luptat cu frigul extrem si cu ninsorile pentru a ne veni in ajutor, dezgropand casele din zapezi si aducandu-ne apa si alimente. Acum ii stim in mare dificultate si vrem sa le transmitem intreg sprijinul nostru. Suntem cu sufletul alaturi de ei si le transmitem autoritatilor responsabile sa porneasca mineritul in Apuseni fara intarziere", firmă primarul din comuna Râmnicelu, Dumitru Stanciu.

UPDATE 2 Încă 11 angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation au decis să rămână în galeria Cătălina Monuleşti. Este vorba despre cei care mergeau de obicei în mină pentru a-i aproviziona pe colegii lor cu mâncare şi apă. Numărul protestatarilor a ajuns astfel la 33. Oamenii aşteaptă în continuare un lider politic din Bucureşti care să îi asigure că proiectul minier va fi discutat în Parlament.

UPDATE 1 Localnicii din comuna Ziduri - Buzau, solidari cu minerii de la Roşia Montană

Localnicii din comuna Ziduri au transmis un mesaj de solidaritate cu minerii care protestează la Roşia Montană. Mai mulţi angajaţi de la RMGC au ajutat în ianuarie-februarie 2012 la deszăpezirea a peste 100 de case din Buzău. ”Am vazut ca sunt disperati si unii dintre ei chiar s-au blocat in subteran, cerand autoritatilor sa ii ajute sa aiba in continuare locuri de munca in minerit, prin pornirea proiectului minier din localitate. Este o drama ceea ce traiesc ei si nu putem ramane indiferenti, ca romani si ca oameni.

Ne amintim de minerii de la Sindicatul Viitorul Mineritului Rosia Montana care, in ianuarie - februarie 2012, cand am trait cea mai grea iarna din ultimii 50 de ani, au sarit in ajutor la deszapezirea mai multor localitati din judetul Buzau. Impresionati de imaginile pe care le-au vazut la televizor, acesti oameni si-au riscat vietile si au infruntat codul portocaliu de viscol si ninsori pentru a veni in ajutor buzoienilor. Au scos la lumina peste 100 de case ingropate in zapezi si au adus provizii de apa, conserve si paine. Acum e randul nostru sa ne aratam solidaritatea. Noi nu putem veni acum la Rosia Montana sa fim alaturi de ei, asa cum am vrea, dar dorim sa transmitem autoritatilor ca sustinem demararea mineritului in localitate, pentru ca acesti oameni sa aiba de lucru, pentru ei si copiii lor”, afirmă viceprimarul comunei Ziduri, Nicolae Nedelcu într-un comunicat de presă.

Preşedintele sindicatului „Viitorul Mineritului“, Cristian Albu, a declarat că deocamdată nu există niciun semnal că cineva de la Bucureşti va veni la Roşia Montană. „Sunt îngrijorat pentru colegii mei pentru că situaţia din mina este grea. Sunt doar câteva grade şi un mediu umed care le poate afecta sănătatea. Au mâncare şi pături, dar ne-au spus că sunt hotărâţi să intre în greva foamei”, a afirmat Cristian Albu.

În ultimele două zile, la Roşia Montană au ajuns lideri politici şi şefi de instituţii administrative din Alba, dar protestatarii nu au putut fi convişi să plece din mină. Aceştia sunt angajaţi pe perioadă determinate la RMGC şi lucrează la decolmatarea şi restaurarea galeriei Cătălina Monuleşti, care va fi deschisă în scopuri turistice. Protestatarii se află la o distanţă de circa un kilometru de intrarea în galerie, la o diferenţă de nivel de 300 de metri. Şi pentru vineri este anunţat un protest al angajaţilor RMGC şi al localnicilor din Roşia în zona intrării în galeria Cătălina Monuleşti.

După ce luni, dezbaterea proiectului de lege privind Roşia Montană părea să fi căzut definitiv ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Senatului Crin Antonescu, joi, liderii USL au convenit să renunţe la procedura de urgenţă. Astfel, se va constitui comisia parlamentară pentru Roşia Montană, iar legea va urma cursul normal cu dezbateri, aât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor. Protestele au început marţi, 10 septembrie, iar miercuri s-au radicalizat prin decizia celor 22 de mineri de a nu mai ieşi la suprafaţă din galerie.

Ce spun oamenii din Roşia Montană

Printre oamenii din Roşia Montană părerea unanimă este că proiectul minier are nevoie de dezbatere şi de aprobare în Parlament. ,,Sunt a patra generaţie de mineri. Proiectul nici măcar nu a fost dezbătut în Parlament 

şi domnul preşedinte al Senatului s-a şi antepronunţat, spunând că acest proiect nu este fezabil. Cred că această ieşire a lui se datorează scăderii în sondaje, şi prin stoparea acestui proiect crede că îşi va câştiga electoratul pierdut. Nu ştiu dacă domnul Antonescu are copii de crescut, dar eu şi mulţi alţii care astăzi suntem aici au copii de crescut. La noi nu se poate face altceva decât minerit şi asta ne dorim”, a afirmat Constantin Furdui.

„Protestăm pentru locuri de muncă. Dacă unii ne spun că la Roşia Montană se poate face agricultură i-aş îndemna să vină ei aici să facă agricultură. Noi dorim să ducem mai departe tradiţia mineritului, aici nu se poate face agricultură, tovarăşii guvernanţi să vină aici să facă agricultură. Nu se poate să iei o decizie fără ca acest proiect să fie dezbătut în Parlamentul României”, a afirmat Silviu Aida.

,,Suntem aici pentru păstrarea locurilor de muncă, vrem să muncim. Să se de-a drumul odată la acest proiect. Vrem să avem ce pune pe masă familiilor. Vom demonstra aici până când guvernanţii se vor gândi şi la noi. Dacă nu se gândeşte nimeni la noi vom bloca chiar şi şoseaua care leagă comuna noastră de Alba Iulia. Noi aşteptăm acum să vină aici Ponta şi cu Crin şi să ia o decizie. De 16 ani am avut doar promisiuni, din stânga din dreapta, nu se poate aşa ceva”, a declarat Valer Ştefan.

„Lucru de 11 ani aici, sunt roşian, părinţii mei au lucrat tot la mină. Nu vreau să mă duc să muncesc afară, vreau să muncesc aici la mine acasă. Am 29 de ani şi nu doresc să îngroş numărul şomerilor. Să vină domnii politicieni să trăiască aici alături de noi. La noi nu se poate face nici turism, nici agricultură. Ne dorim să avem un loc de muncă. Avem copii, începe şcoala. Nu avem cu ce cumpăra cărţi şi caiete la copii. Avem nevoie de mâncare. Dacă nu vine nimeni aici să stea de vorbă cu noi suntem hotărâţi să stăm aici şi chiar să blocăm şi noi drumurile, aşa cum fac şi protestatarii din Bucureşti”, a precizat Sabin Cosmin Onisie. Toţi sunt mineri din Roşia Montană.

În acelaşi timp, opozanţii proiectului se regrupează şi anunţă noi proteste pentru zilele următoare. Duminică este anunţat un nou miting la Alba Iulia. Miercuri, în oraşul Câmpeni, la 15 kilometri de Roşia Montană, s-a desfăşurat prima manifestaţie împotriva proiectului minier din zona Munţilor Apuseni în afara comunei unde este proiectată investiţia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite