Eşec pentru DNA. Procuroarea din Harghita acuzată că a luat mită vaci, oi şi miei, achitată la Curtea de Apel Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie
Dosarul a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie

Fostul prin-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorghieni, trimis în judecată de procurori DNA pentru fapte de corupţie, a fost achitat la Curtea de Apel Alba Iulia. Izabella Majeczki este acuzată că a luat mită, prin intermediul concubinului, două vaci, trei oi şi doi miei.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a fost pronunţată în 4 ianuarie 2016 şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Izabella Majeczki a fost arestată preventive în perioada 7 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2015. Inculpata a fost trimisă în judecată de Serviciul Teritorial DNA Târgu Mureş în noiembrie 2013, alături de concubinul acesteia Szabo Toma-Carol şi denunţătorul Sandor Pongraz.  Majeczki Izabella este acuzată de două infracţiuni de luare de mită, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, Szabo Toma-Carol  a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Sandor Pongracz pentru dare de mită 

Potrivit DNA, inculpata Majeczki Izabella, în cursul anului 2011, în comuna Ditrău, jud. Harghita, prin intermediul concubinului ei, Szabo Toma-Carol, a pretins şi a primit de la denunţător, în mai multe tranşe, două vaci, trei oi şi doi miei, în schimbul promisiunii că va adopta o soluţie favorabilă faţă de denunţător şi fiul acestuia care erau cercetaţi pentru fapte de violenţă fizică comise faţă de alte două persoane, în cadrul unui dosar penal în care supravegherea urmăririi penale era efectuată de aceasta. Procuroarea ar mai fi primit o plasă de dulciuri, un curcan bio şi băuturi energizante.

Filmul infracţiunilor, varianta DNA

”Inculpatul Szabo Toma-Carol, în cursul anului 2011, în calitate de intermediar al inculpatei Majeczki Izabella, a pretins şi a primit pentru aceasta, de la denunţător, în mai multe tranşe, două vaci, trei oi şi doi miei, în schimbul

Majeczki Izabella

promisiunii că va fi adoptată de către inculpată o soluţie favorabilă în dosarul în care era cercetat. Inculpata Majeczki Izabella, l-a determinat, coordonat şi ajutat pe concubinul ei, Szabo Toma-Carol, să contrafacă, la data de 14.08.2013, un înscris în care acesta a consemnat, neconform adevărului, că a remis 3.000 lei denunţătorului, pentru diferenţa de valoarea a unor mărfuri date şi primite. Totodată, inculpata Majeczki Izabella, în perioada 26 august-septembrie 2013, i-a solicitat inculpatului Sandor Pongracz, ca acesta să faciliteze obţinerea de către societatea deţinută de concubinul ei, a unei lucrării de construcţie, iar la data de 26.08.2013, a primit de la acest inculpat o sacoşă ce conţinea produse alimentare, în schimbul ajutorului promis de prim-procuror în legătură cu un dosar penal în care o firmă administrată de Sandor Pongracz formulase sesizarea”, se afirmă în comunicatul DNA făcut public la momentul trimiterii în judecată.

Faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală

La Curtea de Apel Alba Iulia, acuzaţiile procurorilor nu fost, potrivit instanţei, susţinute de probe. Astfel, toţi cei trei inculpaţi au fost achitaţi. Majeczki Izabella a fost achitată pentru luare de mită pe motiv că ”fapta nu există”. De asemenea, fostul prim-procuror a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată precum şi pentru cea de-a două acuzaţie de luare de mită pentru că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. 

”Constată că inculpata Majeczki Izabella a fost reţinută şi arestată preventiv în perioada 7.11.2013 – 31.01.2014, de la 31.01.2014 şi până la data de 21.02.2014 s-a aflat sub măsura preventivă a interzicerii părăsirii ţării prev. de art. 145/1 C.p.p. 1969, iar de la data de 21.02.2014 şi până la data de 14.07.2015 s-a aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar prev. de art. 215 C.p.p. Ridică măsura asiguratorie constând în indisponibilizarea - prin instituirea sechestrului, asupra sumei de 7.000 lei , măsură asiguratorie dispusă de procuror în prezentul dosar prin ordonanţa din 21.11.2013”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Achitarea inculpaţilor Szabo Toma-Carol şi Sandor Pongracz s-a făcut tot pe baza articolului din Codul de procedură penală care prevede că fapta nu este prevăzută de legea penală. De asemenea, potrivit judecătorilor, în cazul faptei de trafic de influenţă imputată inculpatului Szabo Toma-Carol nu există probe că acesta a săvârşit infracţiunea.

Prim procurorul Parchetului din Gheorghieni a fost reţinut după ce luat mită două vaci, trei oi şi doi miei

 

Dosarul de corupţie al procuroarei din Harghita care a luat mită vaci şi oi, strămutat la Curtea de Apel Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite