Crăciunul în România şi în alte ţări de pe glob. Obiceiuri bizare în diverse colţuri ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântarea cântecelor de stea este o parte foarte importantă din festivităţile Crăciunului românesc. În alte ţări, sărbătoarea Crăciunului presupune obiceiuri care mai de care mai ciudate.

În diferite zone ale României, în prima zi de Crăciun, mulţi colindători umblă pe străzile oraşelor şi satelor, ţinând în mână o stea făcută din carton şi hârtie, cu scene biblice pictate pe ea.

Tradiţia din România cere ca cei mici să meargă din casă în casă, cântând cântece de stea şi recitând poezii sau legende, pe toată perioada Crăciunului. Liderul cară cu el o stea din lemn, acoperită cu staniol şi decorată cu clopoţei şi panglici colorate. O imagine a Sfintei Familii este lipită în centru stelei şi întreaga creaţie este ataşată de o coadă de mătură sau de un băţ puternic.

Pentru cea mai aşteptată sărbătoare din decembrie, Crăciunul, românii au apelat în egală măsură la tradiţie, ştiind să accepte şi obiceiuri mai recente. Întâmpinată cu bucurie, Naşterea Mântuitorului aduce cu ea şi o sumă de practici foarte vechi prin care se celebra Solstiţiul de Iarnă, momentul în care natura dă speranţe că va renaşte.

Obiceiul colindatului a înglobat în el nu numai cântec şi gest ritual, ci şi numeroase mesaje şi simboluri ale unei străvechi spiritualităţi româneşti. El s-a păstrat asociindu-se câteodată cu celebrarea marelui eveniment creştin care este naşterea lui Iisus Hristos. Există de asemenea cântece de stea (sau colinde creştine), care au ca subiect Naşterea Domnului. În ajunul Crăciunului, pe înserat, în toate satele din ţară, începe colindatul. Copiii cu steaua vestesc Naşterea Domnului şi sunt primiţi cu bucurie de gazdele care îi răsplătesc cu mere, nuci şi colaci.

Imagine indisponibilă

Obiceiurile de Crăciun sunt diferite de la ţară la alta. În continuare, câteva dintre cele mai bizare obiceiuri practicate de Crăciun în diverse colţuri ale lumii:

- În Germania, părinţii pun globuri din sticlă în formă de castraveţi pentru a aduce noroc copiilor. Castraveţii din sticlă sunt bine ascunşi printre crengile bradului, astfel că primul copil care găseşte primul glob va avea mult noroc anul care urmează.

- În Noua Zeelandă, în locul bradului, se împodobeşte un arbore ornamental, cu o coroană bogată de flori roşii, denumit Metrosideros excels sau Pomul de Crăciun din Noua Zeelandă.

- În Portugalia, Crăciunul este şi un moment de amintire a celor decedaţi. În dimineaţa de Crăciun, familiile pun farfurii şi tacâmuri şi pentru cei decedaţi, pentru a-i comemora. 

copac noua zeelanda

Copacul din Noua Zeelandă cosnsiderat pom de Crăciun

- Ca şi portughezii, şi finlandezii îşi aduc aminte de cei decedaţi în ziua de Crăciun. Familiile din Finlanda aprind lumânări la mormintele celor dragi, iar cimitirele se transformă într-un loc feeric.

- Etiopienii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. În această zi, oamenii poartă haine albe, iar bărbaţii joacă ganna – un joc rapid, în care se folosesc crose şi mingi de lemn.

- Poşta din Canada recunoaşte adresa „Moş Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO”. Toate scrisorile trimise la această adresă sunt deschise şi primesc un răspuns.

- Ucrainenii nu se dau în vânt după beteală şi globuri. Ei împodobesc pomul de Crăciun cu pânze de păianjen şi păianjeni artificiali, originea acestei tradiţii stând într-o legendă din Europa de Est.

- O tradiţie suedeză implică budinca festivă de orez, în care cineva ascunde o migdală decojită. Conform legendelor, persoana care găseşte migdala se va căsători în anul ce urmează.

krampus austria

Krampus, demonul din Austria

- Copiii din Austria îşi petrec Crăciunul cu frica lui Krampus, un demon despre care se spune că apare doar în această perioadă şi îi bate cu o nuia pe copiii care au fost răi.

- În capitala Venezuelei, Caracas, oamenii participă la slujba din Ajunul Crăciunului într-un mod original: drumul spre biserică îl parcurg pe… role.

- În Marea Britanie, o tradiţie veche de sute de ani spune că fiecare membru al familiei trebuie să amestece în budinca de Crăciun în sensul acelor de ceasornic, punându-şi în acelaşi timp o dorinţă, care se va îndeplini

Citiţi şi:

FOTO Tânărul de 16 ani care a fost ucis la Revoluţie de un securist în faţa părinţilor. Povestea unei crime şocante

FOTO Cum arată un angajament de colaborare cu securitatea comunistă. Ce a scris informatorul „Bartha“ în faţa căpitanului Dincă

FOTO Dramele românilor ascultaţi de securitatea comunistă în decembrie 1989: „Mă lupt cu viaţa, mă lupt cu foamea“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite