Cât de eficientă este carantinarea. Cazurile municipiilor Alba Iulia şi Blaj, unde rata de infectare a scăzut la jumătate

Cât de eficientă este carantinarea. Cazurile municipiilor Alba Iulia şi Blaj, unde rata de infectare a scăzut la jumătate

Alba Iulia scapă în noaptea de luni spre marţi de carantină

Măsura de carantinare a municipiului Alba Iulia nu a fost prelungită, astfel încât restricţiile vor expira în noaptea de luni spre marţi, la ora 00.00.

Ştiri pe aceeaşi temă

DSP Alba a propus ca măsura de carantinare să fie ridicată, iar INSP a avizat propunerea, punctajul analizei de risc fiind de 44 (puncte), sub pragul-reper de 60. Alba Iulia a fost în carantină 14 zile din 17 noiembrie, măsuri fiind prelungită ulterior de două ori pentru un interval de 7 zile.
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba s-a reunit luni, 14 decembrie şi a hotărât ieşirea din carantină. Rămân în vigoare restricţiile impuse la nivel naţional prin prelungirea stării de alertă, inclusiv restricţiile de circulaţie pe timp de noapte.
 
În şedinţa extraordinară a CJSU Alba s-a analizat situaţia epidemiologică a municipiului Alba Iulia, ca urmare a expirării termenului de 7 zile pentru care s-a prelungit măsura instituirii carantinei zonale.
 
Deşi rata de infectare la 1.000 de locuitori pentru municipiul Alba Iulia (5,35) este situată peste media la nivel naţional (4,37), membrii CJSU au analizat toate aspectele referitoare la rata de infectare, rata de transmitere comunitară, respectarea măsurilor impuse de autorităţi precum şi capacitatea spitalelor de a primi pacienţi şi au decis ieşirea din carantină a municipiului reşedinţă de judeţ.

Alba Iulia, avea acum o lună (17 noiembrie) incidenţa de 10,07 (rata incidenţei cazurilor COVID în ultimele 14 zile), iar luni, 14 decembrie, la ieşirea din carantină, avea 5,35 cazuri la mia de locuitori. Luni, datele DSP Alba arată un număr de 410 de cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile. 
 
„Efortul comun, al tuturor cetăţenilor, depus pe parcursul celor 4 săptămâni de carantină, nu a fost în zadar şi a dus la o scădere a numărului de cazuri şi la o transmitere comunitară mai redusă. Sărbătorile se apropie şi este necesar să rămânem în continuare responsabili, să ne protejăm cu toţii şi să ne bucuram de sărbători cu sănătate. Să nu uităm însă că protejarea categoriilor de risc, prin respectarea măsurilor sanitare trebuie, să rămână o prioritate a tuturor”, a spus prefectul de Alba, Nicolae Albu.
 
Şi în cazul municipiului Blaj carantina a avut efecte. La data instituirii carantinei (17 noiembrie 2020),  Blajul înregistra o valoare a incidenţei de 11,21 la mia de locuitori, iar la data ieşirii (8 decembrie 2020), incidenţa a scăzut la 4,86 la mia de locuitori. În 14 decembrie, la Blaj rata de infectare a ajuns la 2,93, fiind înregistrate 61 de cazuri în ultimele 14 zile.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările