A fost finalizat cadastrul general, finanţat de UE, în prima comuna din Alba. Oamenii au primit noile cărţi funciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au primit cărţile funciare
Oamenii au primit cărţile funciare

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Sîntimbru, din judeţul Alba. Proprietarii celor peste 12.000 de imobile primesc, săptămâna aceasta, noile cărţi funciare.

Documentele au fost eliberate, gratuit pentru cetăţeni, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), derulat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Finanţarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR). 

Noile cărţi funciare ale celor 12.337 de imobile din comuna Sîntimbru au fost înmânate autorităţilor locale, miercuri, 17 iunie. 

„Sîntimbru, care măsoară aproape 4.500 de hectare, este prima comună din judeţul Alba care a fost cadastrată integral cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. În curând, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor vor fi finalizate şi la Ciugud, tot cu bani europeni.  În alte trei comune din Alba – Lupşa, Lunca Mureşului şi Rădeşti - lucrările sunt în derulare, finanţarea fiind asigurată, de asemenea, prin POR. În perioada următoare, vom relua procedurile de atribuire pentru ultimele trei comune din judeţ incluse în cele 660 de UAT-uri care beneficiază de finanţare europeană. Este vorba despre Mirăslău, Mihalţ şi Unirea şi cred că, de data aceasta, vom găsi prestatori. Mă bazez pe faptul că, în ultimele luni, am îmbunătăţit legislaţia şi am simplificat procedurile, în urma consultărilor cu specialiştii în domeniu”, a precizat Laurenţiu Alexandru Blaga, preşedinte – director general al ANCPI.

cadastru alba

„Până în prezent, OCPI Alba a înregistrat, prin PNCCF, gratuit pentru cetăţeni, aproape 130.000 de proprietăţi. Peste 40.000 de cărţi funciare au fost eliberate doar în anul 2020, ceea ce ne situează pe un onorabil loc doi pe ţară, din acest punct de vedere. Anul acesta vom finaliza lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în cel puţin alte trei comune, finanţarea fiind asigurată atât din bani europeni, cât şi din veniturile proprii ale ANCPI. Dacă adăugăm şi lucrările realizate pe sectoare cadastrale, cred că avem şanse să ajungem pe primul loc”, a punctat Cornelia Ţăran BABA, director OCPI Alba.

De asemenea, în acest an vor fi finalizate lucrările de cadastru general în alte două comune din judeţul Alba – Daia Romană şi Şpring, finanţarea fiind asigurată din fondurile proprii ale ANCPI, prin PNCCF.

În prezent, din totalul de 78 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţul Alba, 4 sunt cadastrate în proporţie de sută la sută, respectiv Horea, Vinţul de Jos, Ciugud şi Sântimbru, iar în alte 7 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) , respectiv Ighiu, Lupşa, Lunca Mureşului, Rădeşti, Daia Română, Şpring şi Poiana Vadului se desfăşoară lucrări de cadastru general în cadrul PNCCF, la nivel de UAT întreg, restul UAT-urilor fiind contractate  la nivel de sector cadastral. 

Mai multe informaţii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

Citiţi şi:

 

FOTO Casa cu „pivniţă cu jomp” din Roşia Montană, monument istoric, restaurată de Institutul Naţional al Patrimoniului

 

PNL şi-a desemnat candidatul la Primăria Alba Iulia: „Săracu' Paul”, susţinut de Mircea Hava, votat în Biroul Politic

 

Cea mai scumpă carte din toate timpurile. Pentru ce a plătit Bill Gates aproape 31 de milioane de dolari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite