Întorsătura neaşteptată în ancheta exploziei din Alba. De unde provenea şi ce s-a întâmplat cu proiectilul ucigaş

Întorsătura neaşteptată în ancheta exploziei din Alba. De unde provenea şi ce s-a întâmplat cu proiectilul ucigaş

Sute de proiectile de război dezafectate zac în incinta firmei unde a avut loc explozia

Cercetările efectuate de către autorităţi în cazul exploziei unui proiectil în incinta unei societăţi comerciale din Alba, eveniment soldat cu decesul unui bărbat de 43 de ani, arată o situaţie neaşteptată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Explozia a avut loc marţi, 28 ianuarie, în incinta punctului de lucru din localitatea Pianu de Jos al unei firme care desfăşoară activităţi de colectare a fierului vechi. În curtea în care aveau loc şi activităţi de dezmembrare a unor proiectile se află circa 20 de tone de astfel de muniţie de război dezafectată ce ar fi fost achiziţionată legal, cu acte, inclusiv buletine de ”delaborare” (procesul de dezamorsare a muniţiei), cu menţiunea ”bun de topit”, de la o firmă din Timiş, cu punct de lucru în Drobeta Turnu Severin.

Aceasta colecta muniţie dezamorsată de la mai multe unităţi militare din ţară. Proiectilul ucigaş nu era, însă, golit integral de substanţa explozivă din interior. În momentul în care muncitorul de 43 de ani a încercat să îl taie cu un flex, muniţia de război a explodat şi i-a provocat decesul instantaneu. Anchetatorii verifică întreaga cantitate de muniţie, pentru a vedea dacă mai sunt şi alte proiectile ce nu au fost dezamorsate.
 
Anchetatori la faţa locului pentru primele cercetări
 
Cel de-al doilea muncitor, de 52 de ani, se afla mai departe de locul deflagraţiei şi a scăpat cu răni uşoare. Acesta a ajuns la spital şi a fost externat în aceeaşi zi. Miercuri, 29 ianuarie, a fost audiat de poliţişti. Cei doi bărbaţi lucrau ”la negru” pentru firma de colectare a fierului vechi şi, din acest motiv, societatea a fost amendată cu suma de 40.000 de lei de către ITM Alba. De asemenea, instituţia a încadrat evenimentul ca ”accident mortal de muncă”
 
Zona în care a avut loc explozia a fost izolată total de către autorităţile care anchetează cazul. Se caută alte posibile surse de explozie, la sutele de proiectile rămase în incintă. Toată zona a fost închisă şi este, în prezent, sub supraveghere.
 
Gardul împrejmuitor a fost izolat până la finalizarea cercetărilor
 
Potrivit IPJ Alba, din primele cercetări a rezultat că explozia s-ar fi produs pe fondul manipulării unor deşeuri de componente de proiectile, în incinta unei societăţi comerciale care colectează fier vechi. ”Cercetarile sunt continuate sub aspectul savârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Verificăm inclusiv aspectele legate de funcţionarea societăţii precum şi provenienţa şi modul de exploatare a acestui tip de deşeuri”, susţin reprezentanţii Poliţiei.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările