FOTO „Camera de evadare“, cea mai nouă provocare pentru românii dornici de distracţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un joc inspirat din filmele de acţiune, în care participanţii trebuie să scape dintr-o cameră cu ajutorul unor unor indicii, devine tot mai pupolar printre tinerii din România dornici de aventuri.

„Camerele de evadare“, mai cunoscute sub denumirea în engleză, „Escape Rooms“, au devenit una dintre cele mai căutate distracţii pentru tineri în oraşele mari din România. Jocul presupune ca o echipă formată din minimum două persoane, încuiată într-una din camerele de evadare, să reuşească să „evadeze“ într-un interval de 60 de minute. Singurele arme ale echipei vor fi indiciile, logica, intuiţia şi spiritul de observaţie.

Ideea s-a născut la Cluj şi a fost preluată apoi de bucureşteni, în cadrul X Hostel, unde există două camere de evadare în care cei cu o afinitate pentru mister şi secrete îşi pot folosi intuiţia. Preţul pentru o oră de distracţie „ruptă“ din filmele cu detectivi începe de la 135 de lei pentru o echipă formată din două sau trei persoane şi creşte cu 45 de lei pentru fiecare membru care se alătură echipei.

Joaca de-a detectivii

„The Espionage Room“ (n.r. - Camera de spionaj), este una dintre cele două „camere de evadare“ din Bucureşti. Ea are o tematică army, este mai mare şi are un grad mai ridicat de dificultate decât cealaltă încăpere, numită „Black&White Room“. Aceasta este organizată într-un mod minimalist şi conţine mult mai puţine elemente care ar putea să distragă jucătorii. Pentru a ieşi din oricare dintre aceste camere înainte ca timpul să se scurgă, amatorii de distracţie trebuie să urmeze 13 paşi, mai simpli sau mai dificili, care constau în indicii, exerciţii de logică şi puzzle-uri conectate. 

image

„The Espionage Room” FOTO Escape Rooms

„Procentul celor care reuşesc să iasă în timp util este undeva la 30%-40% şi cred că este redus din cauză că oamenii nu ştiu exact la ce să se aştepte, chiar dacă noi le explicăm în detaliu regulile la începutul jocului şi îi pregătim pentru ce urmează. Îmi amintesc experienţa unei echipe care a reuşit să iasă din camera «Black&White» în 40 de minute“, spune Flavia Mîndruţ, reprezentant al Escape Rooms Bucureşti, adăugând că unii participanţi intră în joc mai greu, iar acest lucru le scade şansele de reuşită. 

image

„Black&White Room” FOTO Escape Rooms Bucureşti

O a treia „cameră de evadare“ va fi deschisă în curând în incinta Hostel X, cel mai mare hostel bucureştean, urmează să se deschidă o a treia cameră. Deşi nu s-a ales încă un nume pentru noua provocare, lucrurile se vor complica: „Va fi cu totul specială. Membrii echipelor vor porni jocul legaţi împreună de un lanţ, primul pas fiind încercarea de a se elibera”, a precizat Flavia. Escape Rooms a dat startul la joc şi la Sofia, în Bulgaria, şi urmează să provoace în curând şi braşovenii. Una dintre camerele de aici va aveao temă inspirată din legenda reprezentativă pentru România, cea a Contelui Dracula. 

„The Dungeon“ (Pivniţa – n.r.), primul proiect de acest fel din România, a fost inaugurat în 2013 în Cluj şi cuprinde două camere de evadare, „The Experiment“ (Experimentul – n.r.) şi  „The Secret“ (Secretul – n.r.). Alte jocuri de evadare, bazate pe acelaşi concept, se găsesc în Baia Mare, Oradea şi Sibiu.

Pe glob

Camerele de evadare sunt foarte populare în Statele Unite, Japonia, Taiwan şi China, unde jocurile integrează, pe lângă conceptul iniţial, teme locale. Ele pot fi mai complexe decât o „cameră de evadare“. De exemplu, în oraşe precum Toronto, California sau San Francisco, jocurile devin evenimente de weekend, având ca temă evadarea dintr-o închisoare, din navete spaţiale sau din sate pline cu vârcolaci. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite