Principalele probleme ale copiilor în funcţie de vârstă şi stadiul de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările arată că cei mici se confruntă cu un set de provocări pe parcursul etapelor de dezvoltare. Dacă atunci când sunt mici au nevoie să fie ajutaţi să-şi înţeleagă emoţiile, adolescenţa este perioada în care le este frică de respingere. Susţinerea părinţilor este esenţială.

Lobul frontal este ultima partea care se dezvoltă la vârsta adultă. Lobii frontali joacă, printre altele, roluri importante în rezolvarea problemelor, iniţierea, judecata, controlul impulsurilor şi comportamentul social şi sexual. Cu alte cuvinte, cu cât suntem mai tineri, cu atât emoţiile, hormonii şi alte funcţii autonome vor influenţa mai mult gândirea şi deciziile noastre, scrie powerofpositivity.com.

Iată principalele provocări cu care se confruntă copiii în funcţie de stadiul de dezvoltare:

Sugari şi copii mici (de la naştere-3 ani)

Provocarea principală în această etapă este ceea ce psihologii numesc „recunoaşterea emoţiilor“.La această vârstă fragedă, copiii pot simţi o gamă largă de emoţii, inclusiv bucurie, emoţie, frică, durere, tristeţe şi furie.

Un pas esenţial în dezvoltarea copilului este să-i ajuţi să îmbrăţişeze sentimentele şi emoţiile lor - atât bune cât şi rele.

Sfat expert:

  • Acordaţi stimulii necesari copilului: sunete, gesturi şi expresii faciale. Răspundeţi cu sensibilitate emoţiilor pe care le experimentează. Acest lucru arată copilului că trăirile lor sunt recunoscute şi importante.

Anii preşcolari (3-6 ani)

Cea mai mare provocare cu care se confruntă părinţii în acest stadiu este sentimentul de independenţă al copilului. Michele Borba, cunoscut autor de cărţi de parenting, spune că aceste vârste sunt printre cele mai active şi mai frustrante pentru părinţi.

Indiferent dacă copilul dumneavoastră este de acord sau nu, consistenţa şi rutina sunt esenţiale pentru preşcolari. Dacă simt că regulile se schimbă în funcţie de dispoziţia părinţilor, ei le vor testa continuu limitele.

Sfat expert:

  • Oferiţi copilului suficient timp şi spaţiu pentru a experimenta.

Vârsta şcolară (6-12 ani)

Cea mai importantă provocare cu care se confruntă copiii în această etapă este frica de incertitudine. În timp ce copilul se poate bucura de primul sentiment de independenţă, nu este deloc greşită susţinerea părinţilor atunci când vine vorba de navigarea spre o lume ce poate fi înfricoşătoare şi misterioasă.

Este perioada în care le este frică de respingere. Copilul vede o lume mare în care este pe cale să păşească.

Sfat expert:

  • Încurajaţi-vă copilul cât de des posibil şi lăudaţi-l de fiecare dată când merită. Permiteţi-i să simtă uneori consecinţele fireşti ale comportamentelor şi consecinţele faptelor pentru a-l ajuta să înveţe din greşeli.

Adolescenţi (13-19 ani)

Adolescenţa este plină de provocări - mental, social şi fizic. Majoritatea acestor provocări sunt fie înrădăcinate, fie exacerbate de pubertate. Dar presiunea - din partea colegilor şi a societăţii în general - poate fi cea mai mare provocare cu care se confruntă adolescenţii. Culminarea acestor presiuni interne şi externe poate duce la abuzul de substanţe sau probleme de sănătate mintală.

„În timpul adolescenţei, copiii au nevoie de părinţii lor mai mult ca niciodată. Cercetările arată că un mediu familial pozitiv, inclusiv activităţile de familie distractive, comunicarea deschisă părinte-copil şi încurajarea participării la activităţile extraşcolare şi sociale pozitive îi pot face pe adolescenţi să se dezvolte armonios în această etapă“, susţin experţii. 

Sfat expert:

Deşi adolescentul se poate revolta în această fază a vieţii lor, ei au nevoie de susţinerea părinţilor. Nu îi forţaţi să se deschidă în faţa voastră şi reamintiţi-le că sunteţi - şi veţi fi întotdeauna - acolo pentru ei.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite