Motivele pentru care tot mai multe femei din România vor să nască prin cezariană

Motivele pentru care tot mai multe femei din România vor să nască prin cezariană

Ela Crăciun este însărcinată pentru a treia oară FOTO Arhivă Personală Ela Crăciun

Bloggeriţa Ela Crăciun (36 de ani) a stârnit o amplă dezbatere online având ca temă naşterea naturală comparativ cu naşterea prin cezariană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vedeta, apreciată pentru proiectele sale din sfera de parenting, a întrebat mii de femei despre modalitatea prin care au devenit mame şi despre motivul pentru care au ales procedura naturală sau cezariana.
 
Se pare că majoritatea femeilor aleg operaţia din frica de durere, din comoditate ori chiar de teamă că organismul nu se va recupera uşor după naşterea naturală.  
   
Campania iniţiată de Ela Crăciun, intitulată „Sunt mamă, e natural“, are ca scop promovarea beneficiilor naşterii naturale pentru sănătatea copiilor, dar şi începerea unei dezbateri reale despre nivelul alarmant de naşteri prin cezariană înregistrate în România în acest moment. 
 
Potrivit statisticilor oficiale, ţara noastră are cel mai ridicat procent din Europa al naşterilor prin cezariană, depăşind 33% din total, iar în Bucureşti acesta se ridică la un îngrijorător 70%. 

În urma unor ample discuţii în mediul online, vedeta a întocmit lista celor mai întâlnite motive pentru care femeile din România aleg cezariana în defavoarea naşterii naturale.
 
1. Frica de durere. Probabil cel mai întâlnit motiv pentru care femeile cred că o variantă este mai bună ca cealaltă şi apelează la cezariană. Paula ne destăinuie că a mers pe varianta unei cezariane pentru că îi era teamă de durere şi că aşa va face şi la următoarea naştere. Mirabela ne spune că a avut două naşteri, una naturală, cealaltă prin cezariană şi că experienţa a fost pozitivă în cazul celei de-a doua. Irina are doi copii, ambii născuţi natural, dar ar fi preferat cezariană pentru că bebele a avut 4500 g, iar procesul a fost foarte dureros. Adriana însă ne spune că a ales calea naturală pentru că aşa a insistat doctorul, care i-a spus că e mai greu cu operaţia decât pe cale naturală.
 
2. Teama pentru siguranţa bebeluşului. Ştefania mărturiseşte că a ales cezariana pentru că s-a gândit doar ca bebeluşul să fie bine. A rămas însă cu sechele din cauza unor dureri cumplite la operaţie. Aceeaşi situaţie şi la Cristina, care a ales tot cezariană pentru că s-a gândit că e varianta mai sigură, doar că din cauza durerilor intervenţiei chirurgicale nu ar mai repeta-o.
 
3. Ruşinea. O altă mare problemă prin care trec multe mame. Mai multe decât credeţi. Potrivit unui studiu recent, multe femei din SUA nu vor să nască natural din cauză că or să aibă un scaun în timpul naşterii. O să spuneţi că nu se poate întâmpla, pentru că veţi face clismă. Nici asta nu e o procedura aşa simplă pentru toată lumea. Andreea ne spune că a născut natural şi că îi era mare teamă de clismă. Apoi când i s-a rupt apa. În plus, s-a dilatat foarte greu pentru că nu reuşea să se relaxeze din cauza acestor combinaţii de teamă şi ruşine.
 
4. Teama că anestezia nu va funcţiona sau că nu va fi administrată la timp şi vor simţi tot. 
 
5. Teama că nu va mai fi la fel după naştere. Corpul este foarte elastic, iar naşterea nu este un proces forţat. Hormonii relaxină şi estrogen pregătesc corpul pentru marele moment. De asta reuşim să aducem pe lume natural şi copii de 3 kilograme, dar şi de 5. Şi da, zona vaginala şi perianală se vor vindeca în timp record.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările