Un ginecolog explică de ce unele femei nu au niciodată orgasm: „Femeile au fost mult timp ignorate în privinţa găsirii soluţiilor pentru disfuncţiile lor sexuale“

Un ginecolog explică de ce unele femei nu au niciodată orgasm: „Femeile au fost mult timp ignorate în privinţa găsirii soluţiilor pentru disfuncţiile lor sexuale“

10 până la 20% dintre femei nu au experimentat niciodată un orgasm

Dr. Sherry Ross, un ginecolog din Los Angeles cu 25 de ani de experienţă, a oferit pentru „The Independent“ răspunsurile la întrebările tabu despre orgasmul feminin, pe care majoritatea le evită.

În ciuda faptului că societatea modernă poate discuta deschis despre sexualitatea femeii, există şi anumite subiecte care rămân în continuare tabu, cum ar fi orgasmul feminin. Femeile sunt rar învăţate despre dataliile complicate ale anatomiei lor şi de multe ori sunt nevoite să afle cum funcţionează aceste lucruri prin prisma propriilor experienţe.
 
Care este cea mai bună modalitate pentru a obţine un orgasm? Cât de des ar trebui să am unul? Ar trebui să pot avea orgasm în timpul penetrării? De ce nu am avut niciodată un orgasm? – sunt întrebări auzite frecvent în rândul micilor grupuri de prietene, reunite la un pahar de vin.
 
Dr. Sherry Ross, un ginecolog din Los Angeles cu 25 de ani de experienţă în domeniu, sprijină educarea sexuală a femeilor printr-un ghid complet al vaginului, în noua sa carte intitulată „She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health. Period.“
 
În prefaţa cărţii, Dr. Sherry scrie că „discuţia despre măreţul «V» (n.r. – vagin) în afara cabinetelor medicale şi a dormitoarelor, a rămas un subiect tabu major“ şi a dedicat un întreg capitol orgasmului feminin. „The Independent“ a aflat de la specialistă răspunsurile la întrebările despre orgasmul feminin pe care majoritatea le evită.
 

De ce unele femei nu au niciodată orgasm?

Atitudinile legate de sex, sexualitate şi gen variază între diferite culturi şi religii. Anumite practici sexuale, tradiţii şi taboo-uri sunt transmise de la o generaţie la alta, lăsând prea puţin loc cauzei plăcerii feminine sau imaginaţiei.
 
Pentru unele femei, este dificil să găsească şi să se bucure de intimitatea sexuală, dacă nu chiar imposibil. Cercetările arată că 43% dintre femei raportează un anumit grad de dificultate şi 12% pun dificultăţile lor sexuale în seama propriilor anxietăţi şi suferinţe. Din păcate, problemele sexuale se agravează odată cu vârsta, ajungând să afecteze femeile de 45 până la 64 de ani. Pentru multe dintre aceste femei, disfuncţiile sexuale pot fi tratate, motiv pentru care este atât de important pentru femei să împărtăşească propriile sentimente şi îngrijorări cu un personalul medical.
 
Din păcate, a existat o istorie a „nedreptăţii de gen“ când vine vorba de sex. Femeile au fost mult timp ignorate în ceea ce priveşte găsirea unor soluţii pentru disfuncţiile lor sexuale. Pe scurt, există 26 de medicamente aprobate pentru tratamentul disfuncţiei erectile masculine şi niciunul pentru femei. În mod evident, a fost acordată prea puţină atenţie preocupărilor sexuale ale femeilor, altele decât cele care implică procreerea.
 

Câte femei e posibil să nu fi avut niciodată orgasm?

În cei 25 de ani de practică privată, am întâlnit un număr de femei, în vârstă de 30, 40 până la 50 de ani, care nu au avut niciodată orgasm. De fapt, 10 până la 20%  dintre femei nu au experimentat niciodată unul. 
 
Problemele legate de sex nu sunt discutate suficient nici chiar cu medicii. Să începem prin a spune că 65% dintre femei se simt ruşinate să pronunţe cuvântul „vagin“ şi 45% nu vorbesc niciodată despre vaginul lor cu o altă persoană, nici chiar cu medicul.
 
Unele paciente spun că au dureri în timpul sexului, că au probleme legate de lubrifiere, nu au poftă de sex sau nu se bucură de sex. Prima mea întrebare este: „Ai problem în relaţie?“, „Te simţi atrasă de partener?“, „Poţi avea orgasm?“, „Te masturbezi?“. Aceste întrebări deschise tind să scoată la iveală disfuncţii sexual, inclusive incapacitatea de a avea orgasm. Există o mare jenă şi ruşine în rândul femeilor atunci când recunosc că nu au avut niciodată orgasm.
 

Este normal incapacitatea de a avea orgasm?

Incapacitatea femeii de a avea orgasm poate reflecta lipsa cunoştinţelor ei despre propria anatomie şi poate să nu fie vorba despre nicio tulburare. Într-un studiu asupra femeilor cu vârstă cuprinse între 16 şi 25 de ani, jumătate din ele nu au putut să găsească vaginul pe o diagramă medicală. Nici un test de grup asupra studentelor nu a arătat prea încurajator, cu o treime din acestea neştiind să indice clitorisul pe o diagramă. Evident, dacă nu-l poţi localiza, cum ai putea să obţii plăcerea pe care ţi-o poate oferi?
 
Femeile trebuie să înţeleagă mai întâi ce le aduce plăcere şi în căutarea plăcerii trebuie să ştie unde se află clitoritorisul lor şi cum să-l stimuleze. Masturbarea este o abilitate. Ea trebuie învăţată la fel ca mersul, alergatul, cântatul şi spălarea dinţilor.
 

Ce este o tulburare de orgasm şi cum poate fi aceasta identificată?

În categoria Disfuncţiilor Sexuale Feminine, din care rezultă cinci mari probleme: nivelul scăzut al libidoului sau tulburarea hipoactivă a dorinţei sexuale, durerile din timpul sexului, tulburări de excitare sexuală, aversiunea faţă de sex şi incapacitatea de a avea orgasm.
 
Tulburarea hipoactivă sexuală, cea mai frecventă disfuncţie sexuală feminină, se caracterizează prin absenţa completă a dorinţei sexuale. Pentru cele 16 milioane de femei care suferă de aceast lucru, factorii implicaţi pot varia, având în vedere că dorinţa sexuală a femeilor este mult mai complicată decât a bărbaţilor. Spre deosebire de bărbat, dorinţa sexuală a femeii, entuziasmul şi energia tind să pornească din organul de deasupra umerilor, nu din cel din partea de jos a taliei. Stresul de zi cu zi legate de muncă, bani, copii, relaţii şi energia scăzută sunt probleme comune care contribuie la libidoul scăzut la femei. Alte cauze pot fi: depresia, anxietatea, lipsa de intimidate, efectele secundare ale medicamentelor, afecţiuni medicale precum endometrioza, artrita, simptomele menopauzei sau antecedente de abuz fizic sau sexual.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările