Nu contest opinia experţilor în problema calităţii alimentaţiei românilor. Au dreptate. Mâncăm prost, cu prea multe grăsimi, zahăr sau sare. În fond, omului îi folosesc mai mult fructele şi legumele, decât carnea. Biblic şi medical vorbind.

Ceea ce mă surprinde este francheţea cu care OMS ne spune un adevăr dureros: preţurile româneşti sunt rezultatul adăugirilor nenumărate ale diverşilor intermediari. Păi cum să coste alimentaţia minimă şi sănătoasă a patru persoane doar 19, 41 lei. Vorbim de făină integrală, pâine cu tărâţe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai. În ce cantităţi? Micro-proteice?

Acest lucru nu este valabil doar la alimente. Statisticile ne demonstrează adeseori că România este o imensă piaţă de desfacere a multor produse de import, care trec prin mâinile a multor intermediari. Ceea ce scumpeşte foarte mult orice produs de import, din care fac profit aceşti intermediari. Pe buzunarele noastre.

Practic, OMS a calculat coşul minim la preţuri din lumea zis civilizată. Ori noi, deşi amplasaţi strategic în zona geo-politicii, suntem la capăt de lume (de lanţ comercial) al preţurilor.