Statele Unite continuă să se retragă din Afganistan, în ciuda ofensivei talibanilor

Statele Unite continuă să se retragă din Afganistan, în ciuda ofensivei talibanilor

FOTO Shutterstock

Recentele ofensive ale talibanilor sunt urmărite îndeaproape de americani, dar nu pun sub semnul îndoielii retragerea militară din Afganistan, până la 11 septembrie. Reprezentanţii Pentagonului au spus că talibanii nu controlează niciuna din capitalele provinciale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a recunoscut că există „îngrijorare" în ceea ce priveşte talibanii, dar şi că Pentagonul „supraveghează" situaţia, subliniind totodată că autorităţile de la Kabul dispun de o „forţă militară de aproximativ 300.000 de oameni".

„Este munca lor să-şi apere ţara", a insistat el, potrivit Agerpres, care preia AFP.

Ministrul apărării, Lloyd Austin, a confirmat că aceste ofensive ale talibanilor nu pun sub semnul îndoielii retragerea totală a forţelor americane din Afganistan.

„Ne concentrăm asupra misiunii care ne-a fost încredinţată, care este de a efectua o retragere într-un mod sigur, ordonat şi responsabil", a spus el. "Vom rămâne concentraţi pe aceasta."

Talibanii în ofensivă

De la 1 mai, când forţele americane au început să se retragă, talibanii şi-au înmulţit ofensivele şi provoacă pierderi mari armatei afgane, care încearcă să facă faţă fără sprijin occidental.

81 din cele 419 centre de districte afgane, în general clădiri administrative izolate, sunt de acum controlate de insurgenţi, 60 dintre ele au căzut încă de anul trecut, înainte de începerea retragerii forţelor americane, a indicat generalul Mark Milley.

Lloyd Austin, ministrul Apărării, a mai spus că armata americană ar putea începe să evacueze „în curând" afgani care au cooperat cu SUA, în special traducătorii, care se tem pentru viaţa lor după plecarea forţelor străine din Afganistan.

„Sunt convins că vom începe curând să evacuăm unele dintre aceste persoane", a adăugat el.

Circa 18.000 de cereri de vize ale afganilor care au lucrat cu forţe americane, în special ca traducători, sunt încă în studiu, notează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările