Pompeo: uciderea lui Soleimani face parte dintr-o nouă strategie de disuadare

Pompeo: uciderea lui
Soleimani face parte dintr-o nouă strategie de disuadare

Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane FOTO AFP

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat luni că asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani se înscrie în cadrul unei strategii globale de disuadare, în condiţiile în care administraţia americană justificase această lichidare pe motivul unor ameninţări iminente de atacuri, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comandantul Forţelor Quds, Mohammad Soleimani, cunoscut ca arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis la 3 ianuarie, la Bagdad, în urma unui atac cu drone efectuat la ordinul preşedintelui american Donald Trump.

Într-un discurs susţinut la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford, în California, Mike Pompeo a vorbit despre o strategie americană vizând stabilirea unei „reale disuadări“ împotriva Iranului, apreciind că administraţiile precedente, fie democrate, fie republicane, au încurajat „activităţile maliţioase“ ale Teheranului.

Democraţii din Congres, precum şi unii republicani, şi-au pus întrebări în legătură cu raţiunile reale ale atacului ordonat de Trump. Preşedintele american a afirmat că Soleimani pregătea atacuri împotriva a patru ambasade.

Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat însă că nu a văzut nicio informaţie care să avertizeze în privinţa unor atacuri iminente contra unor misiuni diplomatice americane.

Preşedintele republican a apreciat luni că acest lucru „nu are importanţă“, întrucât Soleimani reprezenta o ameninţare evidentă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: