Pompeo: Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de acţiunile Turciei în estul Mediteranei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite rămân ”profund îngrijorate” de acţiunile Turciei în estul Mediteranei, a declarat sâmbătă secretarul de stat Mike Pompeo, care a cerut o soluţie diplomatică pentru această criză, transmite Reuters.

Tensiunile din estul Mediteranei s-au amplificat din cauza pretenţiilor pentru apele teritoriale dintre Turcia, Grecia şi Cipru, în zone considerate că ar fi bogate în resurse naturale.

”Ţările din regiune trebuie să îşi rezolve dezacordurile, inclusiv cele referitoare la securitate şi resursele energetice şi problemele maritime, pe cale diplomatică şi paşnic”,  afirmat Pompeo sâmbătă seara, în drum spre Cipru, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicos Anastasiades.

Pompeo a mai spus că ”tensiunile militare crescute nu ajută pe nimeni, doar pe adversaţii care vor să vadă diviziuni în unitatea transatlantică”.

Cipru a condamnat, sâmbătă, 12 septembrie, anunţul Turciei în legătură cu organizarea unui exerciţiu naval cu tir real, în zona coastei de nord a insulei. A subliniat, de asemenea, că aceste acţiuni ar fi „ilegale“ şi că i-ar „încălca“ suveranitatea, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

Centrul comun de coordonare al operaţiunilor de salvare - subordonat Ministerului Apărării cipriot - a transmis, printr-o  notificare de informare maritimă (Navtex), că exerciţiul turc este „ilegal“ şi „încalcă“ suveranitatea Republicii Cipru, potrivit AFP, citat de Digi24.

Cipru a rămas divizat, după ce armata turcă a invadat nordul insulei mediteraneene în 1974. Atunci, o lovitură de stat urmărea ataşarea acesteia la Grecia. Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea doar în două treimi din sudul insulei, iar autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Turcia.

Turcia a anunţat că va efectua un exerciţiu de tragere real în largul Ciprului, de sâmbătă, 12 septembrie, până luni, săptămâna următoare, în pofida ameninţării cu sancţiuni din partea Uniunii Europene (UE), emisă din pricina acţiunilor Guvernului de la Ankara în Mediterana de Est. 

Această chestiunea se va afla pe agenda Consiliului European de pe 24-25 septembrie.

Turcia şi Grecia, ambele membre NATO, continuă o dispută legată de zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana de Est, într-o regiune despre care Atena spune că se află sub suveranitatea sa.

Tensiunile s-au intensificat pe 10 august, când Turcia a trimis o navă de prospecţie seismică, împreună cu nave de război, în apele revendicate de Grecia, ceea ce a provocat Atena să lanseze manevre navale pentru a-şi apăra teritoriul maritim. Nava de prospecţie avea să rămână în apele contestate până sâmbătă, 12 septembrie.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite