Obama l-a asigurat pe Hollande că NSA a încetat practicile de interceptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama l-a asigurat miercuri pe omologul său francez François Hollande că Statele Unite îşi respectă angajamentul de a nu mai intercepta comunicaţiile unor personalităţi politice de talie mondială, relatează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Preşedintele Franţei l-a sunat pe omologul său american miercuri după-amiază, în contextul apariţiei în presă a unor dezvăluiri cu privire la supravegherea ultimilor trei preşedinţi francezi de către Agenţia Naţională Americană pentru Securitate (NSA).

„Discuţia (dintre Hollande şi Obama) a constituit o ocazie de a trece în revistă principiile care trebuie să guverneze relaţiile între aliaţi în materie de informaţii", a anunţat Elysée într-un comunicat.

Barack Obama „a reiterat fără echivoc angajamentul ferm, intervenit în noiembrie 2013 după cazul Snowden, de a pune capăt practicilor care au avut loc în trecut şi care sunt inacceptabile între aliaţi”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei Franceze.

„Nu o facem şi nici nu o vom face, îţi garantez”, i-a spus Obama la telefon lui Hollande, potrivit anturajului preşedintelui francez.

Executivul francez şi-a exprimat furia după publicarea unor informaţii potrivit cărora serviciile secrete americane i-au interceptat pe preşedinţii Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande în perioada 2006-2012. Hollande a convocat Consiliul Apărării şi a decis să-i trimită la Washington pe coordonatorul Serviciilor franceze de informaţii Didier Le Bret şi pe directorul Serviciului de externe Bernard Bajolet pentru a discuta acest caz cu partea americană.

De asemenea, ambasadoarea Statelor Unite în Franţa, Jane Hartley, a fost convocată, miercuri după-amiază, la Ministerul francez de Externe pentru a oferi explicaţii.

Presat de majoritate şi opoziţie să reacţioneze cu fermitate, premierul Manuel Valls a spus în Adunarea Naţională că practica interceptărilor este „un fapt foarte grav de încălcare a spiritului de încredere” între aliaţi. Acesta a mai adăugat că „E de dorit stabilirea, între aliaţi, a unui cod de bună conduită în materie de informaţii şi respectarea suveranităţii politice”.

Site-ul WikiLeaks, fondat de Julian Assange, cotidianul Liberation şi portalul Mediapart au dezvăluit documente care relevă spionarea ultimilor trei preşedinţi ai Franţei şi a unor demnitari de rang înalt francezi în beneficiul Statelor Unite.

Dezvăluirile, făcute marţi seara, arată că pe lângă Franţa, şi Germania, s-a aflat pe lista aliaţilor Statelor Unite ţintiţi de NSA.

Scandalul legat de spionajul american în Franţa este improbabil să conducă la o criză, având în vedere interesele strategice puternice care leagă acest stat european de Statele Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite