Minneapolis, sub tensiune după moartea unui tânăr de culoare ucis de poliţie

Minneapolis, sub tensiune după moartea unui tânăr de culoare ucis de poliţie

Foto AFP

Minneapolis a cunoscut marţi a doua seară de demonstraţii, în pofida intrării în vigoare a unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii care vizează prevenirea extinderii violenţelor în acest oraş din nordul Statelor Unite, după moartea de duminică a unui tânăr afro-american împuşcat de poliţie, în plin proces privind uciderea lui George Floyd.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joe Biden a spus că sunt de înţeles „manifestaţiile paşnice” după moartea tragică a tânărului Daunte Wright şi că e conştient de „furia şi durerea” trăite de afro-americani.

Dar „nu există absolut nicio justificare" pentru violenţe, a adăugat el, îndemnând „la calm" populaţia acestui mare oraş din nordul Statelor Unite, după o primă noapte de proteste marcate de jafuri şi altercaţii, conform Hotnews.

Pe lângă interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în toată aglomeraţia urbană decretată de primarii oraşelor gemene Minneapolis şi St. Paul, o mie de soldaţi ai Gărzii Naţionale acţionează din greu pentru a preveni noi violenţe.

Nu cu mult înainte de orele 21.00 (marţi, 02.00 GMT), în faţa secţiei de poliţie din oraşul Brooklyn Center, zeci de protestatari au continuat să-şi agite pancartele şi să scandeze lozinci, apărându-se de ploaie sub umbrele şi glugi. Acţiunile protestatarilor au avut loc la aproape 2 ore de la intrarea în vigoare a restricţiilor.

Furia lor este urmare a morţii lui Daunte Wright, un afro-american în vârstă de 20 de ani, împuşcat mortal de poliţie, duminică, în timp ce circula la volanul maşinii sale în acest oraş de la periferia Minneapolis, împreună cu prietena sa.

În timpul unui control legat de plăcuţele de înmatriculare necorespunzătoare, o agentă „şi-a scos arma în locul Taser-ului”, un pistol cu electroşoc, considerat a fi o armă mai puţin periculoasă decât cea de foc. Şeful poliţiei locale, Timm Gannon, a spus că este vorba despre o moarte accidentală.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, el a prezentat înregistrarea tragediei de către camera pietonală a poliţiei. În imaginile respective, agenţii sunt văzuţi cum îl scot pe tânăr din maşina sa şi îi pun cătuşe. El opune însă rezistenţă şi se aşează din nou în maşină. Poliţista poate fi auzită strigând „Taser, Taser" pentru a semnala că va trage. În schimb, se aude un foc de armă.

Luni seară, autorităţile judiciare din Minnesota au transmis într-un comunicat identificarea poliţistei implicate. Kimberly Potter este angajată a poliţiei din Brooklyn Center de 26 de ani şi a fost suspendată din funcţie.

Tragedia a reaprins furia la Minneapolis, care a cunoscut mai multe nopţi de revolte după moartea lui George Floyd la 25 mai, sub genunchiul poliţistului alb Derek Chauvin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările