Fostul spion MI6 Christopher Steele a furnizat FBI un al doilea dosar asupra lui Donald Trump şi asociaţilor lui. Ce conţine acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ofiţer de informaţii britanic Christopher Steele a furnizat FBI un al doilea dosar despre Donald Trump şi asociaţii lui FOTO EPA-EFE
Fostul ofiţer de informaţii britanic Christopher Steele a furnizat FBI un al doilea dosar despre Donald Trump şi asociaţii lui FOTO EPA-EFE

Christopher Steele, fostul spion MI6, a furnizat FBI un al doilea dosar asupra lui Donald Trump în timpul preşedinţiei acestuia, relatează The Telegraph citând informaţii pe surse.

Fostul ofiţer de informaţii britanic, şeful biroului pentru Rusia din cadrul MI6 între 2006 şi 2009,  a continuat să transmită rapoarte FBI asupra lui Donald Trump şi după ce acesta devenit preşedinte, în 2017.

Christopher Steele a întocmit un dosar de 35 de pagini între lunile iunie şi decembrie 2016 care a ajuns în presă, declanşând ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. Dosarul cuprindea detalii despre legăturile echipei de campanie a lui Donald Trump cu interpuşi ai guvernului rus. Spionul britanic pretindea în acest raport că Rusia deţine o filmare cu fostul preşedinte american şi o prostituată realizată într-un hotel din Moscova, în 2013.

Steele a continuat să colaboreze cu FBI prin compania sa Orbis Business Intelligence şi a furnizat un al doilea dosar cu noi informaţii, din alte surse, despre amestecul Rusiei în alegeri şi aventurile sexuale ale lui Trump. 

Printre cei condamnaţi în urma anchetei lui Mueller se numără şeful campaniei lui Trump, Paul Manafort şi fostul său consilier Roger Stone. Al doilea raport conţine informaţii suplimentare despre contactele lui Manafort din Rusia.

La începutul acestei luni, surse ale presei americane au declarat că Konstantin Kilimnik, un asociat al lui Manafort, a transmis unor agenţi ai serviciilor ruse de informaţii detalii privind strategii şi sondaje ale echipei lui Trump.

Kilimnik se află sub sancţiuni americane ca „agent cunoscut al informaţiilor ruse”, un raport al Trezoreriei americane arătând că acesta a dat informaţiile în timpul campaniei prezidenţiale a lui Trump din 2016. FBI a pus o recompensă de un sfert de milion de dolari pentru informaţii care să ducă la arestarea lui Kilimnik.

În septembrie 2017, FBI l-a chestionat pe Steele la un hotel din centrul Londrei, iar acesta a dezvăluit că firma sa are „patru reţele principale de agenţi sigilate ermetic care operează independent”. Acesta a spus că o sub-sursă primară nu mai este activă la acel moment, dar că s-a pus în funcţiune o altă reţea principală din jurul unui agent, care începe să transmită informaţii de calitate.

Acest agent ar fi sursa detaliilor noi din al doilea dosar - ca şi primul, acesta cuprinde raporturi brute de informaţii despre amestecul rus şi legăturile dintre agenţii ruşi şi asociaţii lui Trump.

Dosarul iniţial a fost respins de CIA ca „zvonuri pe internet”, potrivit unor surse din interiorul CIA preluate de Telegraph din New York Times. Totuşi informaţiile din el au servit departamentului de justiţie american pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti secrete autorizând supravegherea lui Carter Page, un fost consilier de campanie a lui Trump. Page a dat în judecată FBI-ul şi Departamentul de Justiţie american şi cere daune de 75 milioane de dolari americani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite