Alegeri SUA 2020: tot ce trebuie să ştii despre „Super Tuesday“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

După cele patru scrutine din februarie, alegerile primare din Partidul Democrat intră într-o fază importantă odată cu „Super Tuesday“, o avalanşă de voturi care ar putea avea un impact decisiv asupra cursei pentru desemnarea adversarului republicanului Donald Trump la Casa Albă.

Favorit după primele patru scrutine (Iowa 3 februarie, New Hampshire 11 februarie, Nevada 22 februarie şi Carolina de Sud 29 februarie), Bernie Sanders va lua oare un avans care să îl facă practic imbatabil? Sau fostul vicepreşedinte Joe Biden va reuşi să se impună ca o alternativă a moderaţilor în faţa bătrânului senator independent de Vermont? De altfel, este de aşteptat ca Biden să beneficieze de retragerea surprinzătoare a fostului primar de South Bend (Indiana) Pete Buttigieg. Aflate în pierdere de viteză, senatoarele Elizabeth Warren şi Amy Klobuchar vor trece cu bine peste această fază? Apoi, ce impact va avea mult mediatizata intrare în cursă a multimiliardarului Michael Bloomberg? Toate aceste întrebări îşi aşteaptă răspunsul marţi, 3 martie.

14 state la urne

Primarele democrate organizate marţi de Partidul Democrat acoperă un teritoriu imens, cu 14 state, începând din nord-estul Statelor Unite şi până în mijlocul Pacificului, adică tocmai până în Samoa Americană. Electorii democraţi care locuiesc în străinătate sunt la rândul lor invitaţi să-şi exprime opţiunea.

California, un stat progresist de 40 de milioane de locuitori, va înclina balanţa. Texas, un stat de 30 de milioane de locuitori, va fi un alt punct de interes.

Având în vedere că statele cuprinse în „Super Tuesday“ reflectă diversitatea socială şi economică a Statelor Unite, acest fapt reprezintă o ocazie pentru candidaţi de a demonstra că pot seduce peste tot, comentează AFP.

Organizate pe un teritoriu atât de vast şi prin diferite moduri de scrutine, mai ales prin poştă, aceste alegeri îşi vor afla rezultatele mai greu decât cele patru desfăşurate până acum.

Statele care intră în cursă de „Super Tuesday“: California - 415 delegaţi, Texas - 228, Carolina de Nord - 110, Virginia - 99, Massachusetts - 91, Minnesota - 75, Colorado - 67, Tennessee - 64, Alabama - 52, Oklahoma - 37, Arkansas - 31, Utah - 29, Maine - 24, Vermont - 16, democraţii din străinătate - 13 şi Samoa Americană - 6.

Un jackpot de delegaţi?

„Super Tuesday“ reprezintă o etapă foarte importantă a primarelor democrate, întrucât presupune redistribuirea a peste o treime din delegaţi (1.357 din 3.979). Prin comparaţie, doar 155 de delegaţi au fost distribuiţi până acum, Bernie Sanders având 58, iar Joe Biden 54.

Pentru obţinerea învestiturii democrate, un candidat trebuie să dispună de majoritatea absolută de 1.991 de delegaţi, atribuiţi proporţional în funcţie de scorurile obţinute în fiecare caucus.

Bernie Sanders domină sondajele în cele două state foarte bogate în delegaţi:  California şi Texas.

Ţinând cont de faptul că un candidat trebuie să obţină un scor de peste 15% pentru a primi delegaţi, moderaţii par în faţa unei misiuni dificile în competiţia lor cu Sanders.

Bloomberg intră în cursă

După ce a cheltuit deja peste o jumătate de miliard de dolari din averea sa personală pentru publicitate de campanie, fostul primar de New York va afla marţi rodul investiţiei sale.

Până acum a cunoscut o uşoară scădere în sondaje, survenită după două dezbateri televizate neconvingătoare. Totuşi, se menţine pe locul trei, după Bernie Sanders şi Joe Biden.

Perspectiva neobţinerii majorităţii absolute

Pretendentul democrat la Casa Albă va fi desemnat oficial în cadrul convenţiei programate pentru perioada 13-16 iulie la Milwaukee, în Wisconsin.

Alegerile primare democrate din acest an se anunţă destul de strânse şi s-ar putea încheia, fapt rar, fără o majoritate absolută pentru vreun candidat.

Anticipând acest lucru, Sanders insistă pentru acordarea desemnării celui care va reuşi să adune cei mai mulţi delegaţi la încheierea cursei. Dar propunerea sa nu are susţinători, rivalii săi democraţi îndemnând la respectarea regulilor partidului.

În cazul în care nimeni nu obţine majoritatea absolută în primul tur, delegaţii „desemnaţi“ devin liberi să voteze pentru altcineva în turul doi. În plus, aproximativ 770 de „superdelegaţi“, personalităţi şi aleşi ai partidului, intră atunci în joc, putând influenţa alegerea finală.

În calitate de fost vicepreşedinte al Statelor Unite, Joe Biden face parte din rândul „superdelegaţilor“.

„Super Tuesday“ va fi urmată de alegerile din 10 martie din Michigan (125 de delegaţi), statul Washington (89), Missouri (68), Mississippi (36), Idaho (20) şi Dakota de Nord (14).

Alegerile primare se vor încheia la 2 iunie, cu scrutine în New Jersey (126 de delegaţi), New Mexico (34), Washington DC (20), Montana (19) şi Dakota du Sud (16).

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite