Promisiune încălcată? Districtul Militar Sud al Rusiei organizează exerciţii tactice pe timp de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat rus FOTO Arhivă
Soldat rus FOTO Arhivă

Armata rusă a început o serie de exerciţii tactice pe timp de noapte care implică sisteme de rachete, tancuri şi vehicule blindate. Aceste manevre au fost lansate în sudul Rusiei, la câteva ore după întâlnirea de la Kremlin dintre Vladimir Putin şi Emmanuel Macron.

Anunţul cu privire la lansarea exerciţiilor militare tactice pe timp de noapte a fost făcut de Vadim Astafiev, un purtător de cuvânt al Comandamentului Districtului Militar Sud.

Oficialul militar rus nu a precizat dacă aceste exerciţii au loc conform unui program stabilit din timp sau reprezintă o dezvoltare nouă în contextul crizei ruso-ucrainene.

În decembrie, Moscova a anunţat că a plănuit organizarea a 3.000 de exerciţii în Districtul Militar Sud pentru anul 2022. Districtul Militar Sud se învecinează cu Ucraina şi include Crimeea, peninsula anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Potrivit lui Vadim Astafiev, citat de presă fidelă Kremlinului, în următoarele trei săptămâni sunt prevăzute 30 de exerciţii tactice pe timp de noapte în 15 poligoane, fiecare implicând în jur de 400 de soldaţi şi aproximativ 80 de echipamente militare.

În acelaşi timp, şase nave de război aparţinând Flotei de Nord şi Flotei din Marea Baltică se îndreaptă în prezent spre Marea Neagră pentru exerciţii navale, ele traversând deja strâmtoarea Dardanele. Ministerul rus al Apărării susţine că este vorba de o relocare de resurse planificată în prealabil.

Aceste anunţuri survin după ce un oficial francez a declarat că Vladimir Putin i-a promis lui Emmanuel Macron la întâlnirea de mai bine de cinci ore avută luni seara la Kremlin că nu va lansa în perioada următoare noi iniţiative militare la graniţa de est a Ucrainei, ca etapă premergătoare spre o posibilă detensionare. Putin i-ar mai fi promis lui Macron că armata rusă se va retrage din Belarus odată cu încheierea exerciţiilor militare Union Resolve 2022, programate în perioada 10-20 februarie.

Putin nu a menţionat astfel de concesii la conferinţa de presă comună cu Macron.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că şeful său nu a făcut promisiunile invocate de oficialul francez. Aceste informaţii „nu sunt corecte”, a spus el.

Potrivit lui Peskov, Rusia şi Franţa nu au putut ajunge încă la un acord privind reducerea tensiunilor din jurul Ucrainei, dar că este nevoie de detensionare şi că întâlnirea a pus bazele unor discuţii viitoare pe acest subiect.

Luni seara, Vladimir Putin a vorbit despre posibile compromisuri în criza ruso-ucraineană.

Emmanuel Macron este primul lider occidental de prim-plan care s-a deplasat la Kremlin după ce Vladimir Putin a provocat o criză la graniţa ruso-ucraineană prin comasarea a peste 100.000 de soldaţi în zonă.

Occidentul suspectează actualul regim de la Moscova că pregăteşte o nouă agresiune armată împotriva ţării vecine. După ce au ameninţat cu măsuri „militare” şi „tehnice”, Putin şi reprezentanţii regimului său au bătut în retragere şi au negat o acţiune militară. În schimb, au pretins „garanţii de securitate” sub motivul că Rusia ar fi ameninţată, printre solicitări figurând neaderarea Ucrainei la NATO.

După vizita de luni la Moscova, Emmanuel Macron afirmă că a obţinut anumite „gesturi” de la Vladimir Putin şi că a „blocat jocul” unei noi escaladări în criza ruso-ucraineană. „Este vorba, pentru mine, despre blocarea jocului în vederea împiedicării unei escaladări şi deschiderii unei perspective noi. Acest obiectiv, pentru mine, este îndeplinit”, a spus şeful statului francez la bordul avionului cu care s-a deplasat de la Moscova la Kiev. După o întrevedere la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Macron se va duce marţi la Berlin pentru o discuţie cu cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele polonez Andrzej Duda.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite