Catastrofă ecologică în Kamceatka: Un morman de resturi de animale marine acoperă o coastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Instagram/ snowave_kamchatka
FOTO Instagram/ snowave_kamchatka

Un morman de resturi de moluşte şi alte animale marine moarte acoperă o coastă a îndepărtatei peninsule ruseşti Kamceatka, în timp ce surferii din zonă se plâng de „simptome dezagreabile”.

Greenpeace nu are niciun dubiu: o catastrofă ecologică s-a produs în Kamceatka, mai exact într-o zonă cuprinsă între plaja Halatîr şi golful Avaşa. Conform organizaţiei internaţionale de protecţie a mediului, analizele arată „de patru ori mai mult petrol şi de 2,5 ori mai mult fenol” în apă decât în mod normal.

Pe Instagram, Anton Morozov, directorul şcolii de surfing Snoware, a publicat imagini ce indică o amplă catastrofă ecologică. Un morman de resturi de moluşte şi alte animale marine moarte acoperă plajele.

Potrivit unui vlogger popular, toată lumea din zonă simte „stranii simptome dezagreabile”. Mai mulţi surferi s-au plâns de ochi uscaţi, vedere înceţoşată, dureri în gât şi greaţă după contactul cu apa. Localnicii prezintă stări de ameţeală şi greaţă după plimbări pe plajă. Numărul cazurilor de intoxicaţie a crescut considerabil.

Apa are culoarea şi mirosul schimbate, avertizează Greenpeace, cerând deschiderea imediată a unei anchete în cazul acestui episod de poluare şi eliminarea urgentă a consecinţelor sale.

Guvernatorul regiunii, Vladimir Solodov, a declarat că a primit pe 29 septembrie primele informaţii despre contaminarea apei şi că a dat atunci dispoziţii pentru investigarea situaţiei şi luarea măsurilor necesare. El a vorbit sâmbătă despre o creştere de şapte până la nouă ori a concentraţiei de produse petroliere.

Anterior datei de 29 septembrie, serviciul hidrometeorologic al regiunii observase un exces de fenol şi de produse derivate din petrol în zona de coastă din apropierea plajei Halatîr.

Potrivit guvernatorului, trei ipoteze privind sursa poluării sunt investigate în prezent, şi anume o contaminare provocată de om, un fenomen natural sau algele adunate la ţărm de vântul puternic. Mai există şi o teorie care face referire la activitatea seismică şi vulcanică din regiunea acestei peninsule.

Pe de altă parte, autorităţile locale susţin că nu au detectat niciun accident industrial şi niciun eveniment neobişnuit recent. În faţa fotografiilor şi filmuleţelor cu animalele marine moarte, ele publică imagini cu plaje însorite şi afirmă că mirosul şi culoarea apei sunt normale.

Ministrul rus al Resurselor Naturale, Dmitri Kobilkin, a ţinut la rândul său să îndepărteze temerile legate de o catastrofă ecologică, spunând luni că nu s-au detectat excese de petrol sau de produse petroliere derivate în mostrele luate din apă şi de pe plajă, ci doar un uşor exces de fier şi fosfaţi.

Kamceatka este una dintre cele mai îndepărtate şi greu accesibile regiuni ale Rusiei. Închisă până la prăbuşirea Uniunii Sovietice pentru faptul că adăpostea numeroase instalaţii militare, peninsula încearcă acum să devină o destinaţie turistică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite