Turcia. „Mucii de mare” au invadat coastele Mării Marmara, acoperind suprafaţa apelor ca o pătură VIDEO
0Mucilagiul marin favorizat de temperaturile crescute a acoperit coastele Mării Marmara, alarmând locuitori din Istanbul şi pescarii în măsura în care această pătură groasă de nutrienţi altfel inofensivă ameninţă să sufoce viaţa marină.
Observaţi pentru prima dată în Turcia în 2007, mucii marini , formând o cuvertură maronie şi gelatinoasă, au apărut din pricina temperaturilor mari prelungite şi a vremii fără vânt, în zone bogate în nutrienţi. Marea Marmara primeşte ape reziduale de la aproape 20 de milioane de locuitori şi. de asemenea, are asiguraţi nutrienţi direct din Marea Neagră. Dar anul acesta Turcia se confruntă cu cel mai sever fenomen de acest fel.
Mucilagiul este produs de algele supraîncărcate cu nutrienţi, care ajung să se dezvolte necontrolat, sufocând apele care nu mai au parte de oxigen şi lumină solară.
Potrivit biologului marin Muharrem Balci de la Universitatea din Istanbul, supracreşterea algelor e favorizată de temperaturile mari şi poluarea apelor, care s-a accentuat în ultimii 40 de ani.
„Acum acest mucilagiu acoperă suprafaţa apei ca o ţesătură. După ceva vreme, cuvertura se prăbuşeşte şi ajunge la fund unde acoperă subsolul marin şi ecosistemul de acolo. Miroase ca un ou stricat până când procesul este oprit”, a spus acesta.
Mucii de mare pot duce la moartea midiilor, crabilor şi a altor vietăţi marine.
„Desigur că ne afectează munca. Ştiţi ce le face crustaceelor? Le împiedică să se închidă. Toţi melcii de mare au murit”, spune un pescar.
„Studiile arată că mucilagiul nu se mai află acum doar la suprafaţă, ci a pătruns la o adâncime între 25 şi 30 de metri” , a explicat Cevahir Efe Akcelik, inginer de mediu, adăugând că există riscul ca acesta să acopere marea, pe coasta sudică, întreaga vară dacă nu se iau măsuri.
„Ceea ce vedem este practic o combinaţie de proteine, carbohidraţi şi grăsimi ”, a spus dr. Neslihan Özdelice, biolog marin la Universitatea din Istanbul. Dar substanţa lipicioasă atrage viruşi şi bacterii, inclusiv E coli, şi, de fapt, se poate transforma într-o pătură care sufocă viaţa marină, potrivit the Guardian.
Fenomenul din acest an, cel mai extins de până acum, a pornit din apele adânci la sfârşitul lunii decembrie, când le-a pus probleme în special pescarilor. Mucilagiul a fost observat de un biolog marin în strâmtoarea Çanakkale, care leagă mările Marmara şi Egee. Acesta a rămas uimit de prezenţa mucilor de mare pe suprafeţe întinse.
„Mi-am dat seama de gravitatea situaţiei când m-am scufundat pentru măsurători în luna martie şi am descoperit o mortalitate severă a coralilor”, a spus Barış Özalp.
Odată ce au ajuns, însă, în apropiere de ţărm, mucii de mare au început să pună în pericol peştii.
„Când mucilagiul se întinde pe coaste, limitează schimbul între apă şi atmosferă”, spune Mustafa Sarı de la Universitatea Bandırma Onyedi Eylül, explicând faptul că putrezirea plantelor extrage şi mai mult oxigen de la peşti, care au început să moară în număr mare.