Statele Unite au confiscat un petrolier implicat în operaţiuni de ocolire a sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Statele Unite au confiscat un petrolier implicat în operaţiuni de ocolire a sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Petrolierul M/T Courageous FOTO manifoldtimes.com

Un tribunal federal american a dispus confiscarea petrolierului M/T Courageous pentru că efectua livrări în Coreea de Nord şi încălca astfel sancţiunile impuse de către Washington împotriva regimului de la Phenian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Petrolierul M/T Courageous a efectuat atât transferuri de produse petroliere către nave care navigau sub pavilion nord-coreean, cât şi livrări în portul Nampo, în Coreea de Nord, se arată într-un comunicat publicat de Departamentul american al Justiţiei, care citează documente judiciare depuse la dosar.

Prin hotărârea de confiscare, pronunţată de către un judecător federal din New York, administraţia americană a devenit proprietarul acestui petrolier cu o capacitate de 2.734 de tone.

Fostul proprietar şi operator al petrolierului - un cetăţean singaporez pe nume Kwek Kee Seng - este căutat de autorităţile americane.

Kwek şi complicii săi sunt implicaţi într-un vast sistem de ocolire a sancţiunilor Statelor Unite şi ONU prin folosirea unor nave asupra cărora deţin controlul, cu care transportă în mod clandestin carburant către Coreea de Nord, furnizând astfel o resursă esenţială guvernului nord-coreean”, denunţă Departamentul american al Justiţiei, potrivit AFP.

M/T Courageous ar fi fost cumpărat cu dolari americani, prin bănci americane, „fără ca acestea să ştie”, precizează comunicatul.

Cambodgia, unde era ancorat M/T Courageous, a blocat nava în martie 2020, la cererea Statelor Unite.

Economia Coreei de Nord este grav afectată de sancţiunile internaţionale impuse Phenianului ca represalii faţă de programele sale militare nucleare şi balistice, interzise de către comunitatea internaţională.

La sfârşitul lui iunie, reprezentantul special american pentru Coreea de Nod a îndemnat membrii Consiliului de Securitate al ONU să aplice în mod strict rezoluţiile impuse Phenianului, menite să limiteze importurile nord-coreene de petrol şi exporturile de cărbune, textile şi peşte, relatează AFP, potrivit news.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările