România şi Polonia resping o Europă cu două viteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul Partidului Popular European (PPE) organizat la Marsilia cu doar câteva ore înainte de începerea Consiliului European de la Bruxelles a evidenţiat discrepanţele existente între mai vechile membre UE – Franţa şi Germania – şi noile membre din Europa de Est.

În discursul lor la congresul PPE, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Poloniei, Donald Tusk, au declarat la unison că se opun vehement unei ,,Uniuni Europene cu două viteze". „România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state. România vrea să participe la deciziile cu privire la zona euro pentru că orice decizie sau orice lipsă a unei decizii cu privire la zona euro afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români", a declarat Băsescu la Marsilia.

Polonia face apel la unitate

„Soluţia la criză este să rămânem uniţi, să rămână o Uniune Europeană cu 27 de membri, nu cu 17 membri", a adăugat şeful statului român. Un mesaj asemănător a transmis şi premierul Poloniei, Donald Tusk. „Criza închide sicriul dacă alegem să ne îndepărtăm de ideea Europei cu 27 de membri", a declarat Tusk. „Nu este de ajuns să repetăm iar şi iar că trebuie să rămână unită comunitatea europeană. Trebuie să se ia decizii care să nu excludă pe nimeni şi să nu creeze o Europă cu două viteze. Orice alternativă la actuala Europă cu 27 de membri va fi fatală", a insistat Tusk."

Clubul celor 17 alese

La acelaşi congres PPE, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a stat în rând cu preşedintele Traian Băsescu, a ameninţat că în lipsa unui acord la nivelul întregii Europe în privinţa tratatelor europene, zona euro va avansa separat de ţările care nu fac parte din uniunea monetară.  „Vrem toate cele 27 de state, dar, dacă în interiorul celor 27 va fi un blocaj, vom trece la 17", a avertizat Sarkozy, precizând că „riscul unei explozii a Europei nu a fost niciodată atât de mare".

Şi Germania susţine o Europă cu două viteze. Într-o scrisoare adresată miercuri preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel propuneau ca ţările UE, iniţial cele din zona euro, să aibă un sistem comun de impozitare a corporaţiilor şi a tranzacţiilor financiare. Cei doi au îndemnat ca toate cele 27 de state UE să adere la acest plan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite