Puştimea germană, curtată de comunişti şi neonazişti

În prima zi de clasa I, copiii din Germania primesc, în mod tradiţional, din partea părinţilor, un imens cornet cu dulciuri şi diverse ustensile necesare primului ciclu şcolar.

Ştiri pe aceeaşi temă

De-a lungul vremii, conţinutul aşa-numitei Zuckertütte („punga cu zahăr") s-a schimbat. Au apărut micile calculatoare de buzunar, mai apoi câte o păpuşă sau un walkman, mai de curând mp3 playere, playstationuri sau telefoane mobile.

La şcoala Adolf Reichwein din Essen (în bazinul Ruhr din landul Renania de Nord - Westfalia, fief tradiţional al stângii proletare), anul acesta, la 1 septembrie, când a început şcoala, pe lângă Zuckertütte-le de acasă, copiii din clasa I au primit şi una din partea Partidului Comunist.

Racolaţi de neonazişti

Nu gestul în sine a fost însă cea mai mare surpriză - ci faptul că printre darurile tovarăşilor pentru noii elevi s‑au numărat şi pixuri - oarecum inteligente - care proiectează un fascicul luminos în forma unei femei dezbrăcate.

La cealaltă extremă, imoralitatea politică îmbracă alte forme: neonaziştii din estul fost comunist al Germaniei încearcă să racoleze copii de grădiniţă. Chiar dacă nu au fost încă semnalate cazuri de lecţii în care se exersează salutul hitlerist, autorităţile din landul Mecklenburg - Pomerania au fost avertizate de către unii părinţi asupra ideilor xenofobe cu care cei mici vin acasă de la grădiniţă. În câteva instituţii preşcolare au fost găsite şi cărţi de propagandă neonazistă.

În luna aprilie, Deutsche Stimme, oficiosul partidului de extremă dreaptă, intitulat Naţional-Democratic (NDP), îşi îndemna susţinătorii să urmeze cursuri de specializare în educaţie şi pedagogie şi să pătrundă în sistemul şcolar pentru a le inocula celor mai mici „cultura naţionalismului". Aceasta pentru că, explicau neonaziştii, actualul sistem educaţional, „manipulat de extrema stângă", a „spălat creierele prin corectitudinea politică".

Preventiv, guvernul landului Mecklenburg - Pomerania a decis ca oricine deschide sau se angajează într-un centru de educaţie preşcolară să semneze un angajament de respectare a Legii Fundamentale care, desigur, interzice propaganda de tip nazist.

Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei a clasificat NPD drept organizaţie „rasistă, antisemită şi revizionistă". Formaţiunea a reuşit să speculeze legislaţia germană referitoare la libertatea de opinie, funcţionând ca partid legal şi reuşind, chiar, să obţină mandate de parlamentari de land în câteva alegerile regionale. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: