Premierul turc le dă „un ultim avertisment“ manifestanţilor să evacueze imediat Parcul Gezi

Premierul turc le dă „un ultim avertisment“ manifestanţilor să evacueze imediat Parcul Gezi

Protestatarii au respins propunerea premierului Erdogan pentru un referendum privind amenajarea Pieţei Taksim FOTO Reuters

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a lansat joi un „ultim avertisment“ manifestanţilor să evacueze imediat Parcul Gezi din Istanbul, la originea frondei politice ce afectează Turcia de două săptămâni, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Ne-am păstrat răbdarea până acum, dar răbdarea a ajuns la capăt. Lansez un ultim avertisment mamelor, taţilor. Vă rog, retrageţi-vă copiii de acolo", a declarat Erdogan într-un discurs susţinut, la Ankara, în faţa unor primari din cadrul formaţiunii sale, AKP, rezultată dintr-o mişcare islamistă.

"Nu mai putem aştepta prea mult, pentru că Parcul Gezi nu aparţine forţelor care îl ocupă. El aparţine tuturor", a adăugat premierul.

"Îi îndemn pe fraţii mei apărători ai mediului să nu ne mai întristeze atât de mult. Lăsaţi-ne să curăţăm parcul, pentru a-l restitui adevăraţilor săi proprietari (...), locuitorii Istanbulului", a insistat şeful Guvernului.

În discursul său, Erdogan a confirmat totodată că doreşte să consulte populaţia asupra proiectului de amenajare a Pieţei Taksim şi Parcului Gezi. Anunţul desfiinţării acestuia a declanşat manifestaţiile, pe 31 mai.

"Municipalitatea poate să îşi consulte locuitorii la nivelul cartierului Beyoglu (unde se află parcul) sau a întregului Istanbul (...). Nu există vreun impediment legal", a declarat el, răspunzând manifestanţilor, care au afirmat că un referendum pe această temă nu este legal.

Între timp, creşte numărul victimelor în urma protestelor violente din Turcia. Un demonstrant, care a fost rănit în timpul protestelor de la Istanbul, a murit în spital. În acest fel, numărul celor care au murit în Turcia începând din 31 mai a crescut  la 5 oameni, iar numărul răniţilor este 5.000.

Sute de oameni s-au adunat din nou în Piaţa Taksim din Istanbul pentru a lua parte la o nouă demonstraţie antiguvernamentală. Protestatarii scandează sloganuri antiguvernamentale, în pofida apelurilor autorităţilor de a înceta protestele.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis să cureţe Piaţa Taksim în decurs de 24 de ore de „oamenii care încalcă ordinea”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările