ONU: Ne confruntăm cu „o stare de urgenţă a oceanelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Mii de responsabili politici, experţi şi activişti pentru mediu se reunesc începând la Lisabona, la apelul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), pentru a depune eforturi în vederea conservării sănătăţii fragile a oceanelor şi a evitării „efectelor în cascadă” care ameninţă mediul şi omenirea.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a spus că „Din nefericire, am luat oceanul drept ceva de la sine înţeles. Ne confruntăm în prezent cu ceea ce aş numi o stare de urgenţă a oceanelor”.

De asemenea, acesta a spus că „eşecul (nostru) de a conserva oceanul va avea efecte în cascadă” în deschiderea discursului de deschidere a avenimentului de cinci zile, amânat de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus şi programată iniţial pentru aprilie 2020, scrie Agerpres.

„Încă nu ştim decât prea puţine despre amploarea devastărilor provocate de schimbările climatice asupra sănătăţii oceanelor”, a declarat pentru AFP Charlotte de Fontaubert, principala expertă în economia albastră la Banca Mondială.

Experţii spun că în ritmul actual, poluarea cu plastic se va tripla până în 2060, ajungând la un miliard de tone pe an, potrivit unui raport recent al OCDE.

Microplasticele provoacă deja moartea unui milion de păsări şi a peste 100.000 de mamifere marine în fiecare an.

Temele de discuţie ale evenimentului

Participanţii de la Lisabona vor discuta propuneri pentru a elimina poluarea cu palstic, variind de la reciclare la interzicerea totală a pungilor din acest material.

O altă problemă adusă în discuţie este pescuitul excesiv. Dezbaterile se vor concentra, de asemenea, asupra unui posibil moratoriu pentru a proteja fundul mării de exploatarea minieră a metalelor rare necesare pentru fabricarea bateriilor pentru industria în plină expansiune a vehiculelor electrice.

În plus, o coaliţie formată din aproape 100 de ţări solicită, totodată, o măsură de declarare a unor zone protejate care să acopere 30% din oceanele şi pământul planetei. 

Numeroşi miniştri şi câţiva şefi de stat, între care preşedintele francez Emmanuel Macron, aşteptat joi, vor lua parte la această reuniune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite