Noua Zeelandă a declarat „stare de urgenţă climatică”. Jacinda Ardern: „Există o ameninţare la adresa vieţii”

Noua Zeelandă a declarat „stare de urgenţă climatică”. Jacinda Ardern: „Există o ameninţare la adresa vieţii”

Jacinda Ardern FOTO Shutterstock

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat miercuri, în faţa Parlamentului, stare de „urgenţă climatică”, subliniind necesitatea unei acţiuni rapide în acest domeniu în beneficiul generaţiilor viitoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Există o ameninţare la adresa vieţii, o ameninţare pentru bunuri şi situaţii de urgenţă privind securitatea civilă”, a declarat liderul neozeelandez de centru-stânga. „Dacă nu reacţionăm la schimbările climatice, vom continua să avem aceste urgenţe pe coastele ţării noastre”, a adăugat Ardern.

Parlamentarii neozeelandezi au adoptat declaraţia de urgenţă, în mare măsură simbolică, cu 76 de voturi pentru şi 43 împotrivă.

Parlamentul britanic a devenit, la 1 mai 2019, primul din lume care a declarat stare de „urgenţă ecologică şi climatică”, urmat de cel al Irlandei.

Potrivit The Climate Mobilisation, un lobby american ce promovează aceste declaraţii, o duzină de legislative naţionale au făcut acelaşi lucru, precum şi 1.800 de comunităţi locale din întreaga lume.

Noua Zeelandă, situată în sud-vestul Oceanului Pacific, se numără printre ţările care s-au angajat să atingă obiectivul neutralităţii carbonului pentru gazele cu efect de seră până în 2050. Ţara, care are mai puţin de cinci milioane de locuitori, s-a angajat să producă energie 100% regenerabilă până la orizontul lui 2035, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările