Imigraţia şi campania electorală

Candidaţii republicani la preşedinţie au renunţat la deceniile de moderare privind problema imigraţiei, dezicându-se de viziunile lui Ronald Reagan, ale celor doi preşedinţi Bush şi ale unor republicani din Congres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mitt Romney s-a radicalizat. Programul său pentru problema imigraţiei este expulzarea în masă: o fantezie care să scape ţara de 11 milioane de imigranţi ilegali, făcându-le viaţa de nesuportat. Programul său se bazează pe „autodeportare", acceptând că arestarea şi expulzarea atâtor milioane de oameni ar fi imposibilă. Dar înlocuieşte această iluzie cu alta: aceea că oamenii pot fi făcuţi atât de nefericiţi încât să vrea să plece din proprie iniţiativă. 

Mitt Romney a luat această idee de la un consilier de campanie, Kris Kobach, care a conceput un set de măsuri care nu permit imigranţilor să muncească, să şofeze, să închirieze sau să încălzească o locuinţă şi îi fac să le fie teamă să-şi ducă copiii la şcoală sau la doctor. În statele unde „autodeportarea" este politică oficială, rezultatul a fost deplorabil. În Arizona, şeriful Joe Arpaio din ţinutul Maricopa face arestări în masă, iar oamenilor le e frică să iasă din case. În Alabama, muncitorii din construcţii şi de la ferme au fugit cu miile; victimele tornadelor se tem să meargă în adăposturi.

Viziunile lui Newt Gingrich sunt mai puţin extreme, dar la fel de fanteziste. El a promis să încheie construcţia unui zid dublu de frontieră până la sfârşitul anului viitor.  Rick Santorum şi Ron Paul susţin o închidere imediată a graniţelor şi vor ca guvernul să impună engleza drept limbă oficială. Ron Paul şi-a exprimat dubiile privind zidul şi a afirmat că hispanicii sunt scoşi „ţapi ispăşitori".

Sondajele arată că americanii vor o reformă moderată. Preşedintele Obama nu a fost prea inspirat nici el în această chestiune. El a împins deportările la un nivel-record. Dar nu a reuşit să reformeze imigraţia într-un mod uman. Dar el, cel puţin, înţelege că soluţia corectă pentru problema imigraţiei este cea care canalizează energia şi aspiraţiile imigranţilor în scopuri lucrative.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările