Din interiorul haosului din Libia. Cei şapte fraţi care au terorizat un oraş timp de opt ani: Crime şi orori care abia acum ies la iveală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fraţii Kani au terorizat timp de opt ani orăşelul libian Tarhuna, masacrând bărbaţi, femei şi copii pentru a-şi menţine autoritatea. Acum crimele lor încep să iasă la iveală.

De şapte luni încoace, anchetatori în costume de protecţie de culoare albă vin zi de zi la Tarhuna, o localitate de puţin peste 13.000 de suflete din nord-estul Libiei, pentru a investiga o serie de crime macabre. Au stabilit deja numeroase dreptunghiuri cu roşu şi alb, din care au ridicat 120 de cadavre, dar zone întinse nu au fost încă cercetate, relatează BBC News, potrivit digi24.ro.

Unele dintre cadavre par a fi ale unor tineri luptători ucişi în bătăliile din jurul Tarhunei în vara anului trecut, în al nouălea an al războiului civil din Libia. Dar multe dintre ele aparţin unor civili, printre care femei şi copii de până în cinci ani ce prezintă urme de tortură.

Aceste gropi comune sunt moştenirea groaznică a celor opt ani în care cei şapte fraţi Kani au terorizat oraşul prin intermediul miliţiei lor.

Trei dintre fraţii Kani sunt acum morţi. Ceilalţi patru au fost obligaţi să fugă în iunie 2020 pe fondul înaintării Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU. 

Imagine indisponibilă

Tarhuna: anchetatorii caută victimele terorii duse de fraţii Kani FOTO EPA-EFE

Totuşi, chiar şi acum, mulţi locuitori din Tarhuna se tem să vorbească despre crimele şi ororile lor.

Revoluţionari din interes

„Erau oameni aspri, fără nicio manieră. Statutul lor social era zero”, îşi aduce aminte Hamza Dila'ab, avocat şi activist comunitar, care spune că i-a întâlnit la nunţi şi înmormântări înainte de 2011.

„Erau ca o haită de hiene când erau împreună. Înjurau şi se certau. Uneori se băteau cu bâte”, adaugă avocatul.

Fraţii Kani au fost printre puţinii din Tarhuna care au susţinut revoluţia împotriva lui Muammar Gaddafi, dar nu din convingere, ci din cauza unui conflict vechi de 30 de ani cu nişte veri, o familie de susţinători ai fostului dictator libian, precizează Hamza Dila'ab.

În frământările izbucnite de după înlăturarea de la putere lui Gaddafi, fraţii Kani au sesizat oportunitatea şi au trecut la acţiune. „Au reuşit încet, discret, să asasineze acea familie, unul câte unul”, spune avocatul.

Apoi, moartea celui mai mic dintre fraţi a declanşat un val de crime în semn de răzbunare.

„Fraţii au decis să răzbune uciderea lui Ali nu doar găsind persoanele responsabile şi omorându-le. Practic le-au ucis şi familiile”, explică Jalel Harchaoui, expert în Libia la Institutul Clingendael din Olanda, care a cercetat istoria familiei.

Au reuşit să se înconjoare cu mii de luptători, pe care i-au folosit pentru a-şi impune autoritatea absolută asupra Tarhunei.

Şi-au creat un imperiu de afaceri, extorcând o fabrică de ciment şi alte afaceri locale, construind un centru comercial şi înfiinţând câteva companii legitime. Pe de altă parte, au oferit protecţie unor traficanţi de droguri şi de persoane.

Protejaţi de mareşalul Haftar

Liderul lor a fost Mohammad al-Kani, un adept al salafismului (formă fundamentalistă a islamului), al doilea cel mai în vârstă dintre fraţi. El era singurul membru al familiei cu ceva educaţie şi care avusese un loc de muncă stabil înainte de înlăturarea lui Gaddafi, lucrând ca şofer pentru o companie petrolieră.

„Politica lor a fost să terorizeze oamenii. Au ucis doar din acest motiv. Oricine li se împotrivea murea”, subliniază Hamza Dila'ab.

În 2019, fraţii Kani au schimbat tabăra, abandonând alianţa cu GNA şi trecând de partea mareşalului Khalifa Haftar.

Această mişcare i-a permis mareşalului să folosească Tarhuna ca platformă de lansare a ofensivei asupra Tripoli, capitala Libiei. Brusc, Tarhuna a intrat în atenţia întregii lumi.

Doi dintre fraţii Kani, Mohsen şi Abdul-Adhim, au murit în septembrie 2019, fiind ucişi cel mai probabil de o dronă turcească. Moartea lor şi eşecul de a cuceri Tripoli au declanşat cea mai sângeroasă perioadă pe care a cunoscut-o Tarhuna, notează BBC, potrivit digi24.ro.

Imagine indisponibilă

Mohammad Kani (stânga) şi cei doi fraţi ai săi ucişi în luptele cu GNA FOTO BBC

„Crimele au fost mai frecvente, deoarece lucrurile nu funcţionau. Cum să te asiguri că populaţia nu conspiră cu inamicul? Deci familia Kani a devenit din ce în ce mai paranoică”, afirmă Jalel Harchaoui.

Luptătorii pro-guvernamentali au capturat în cele din urmă Tarhuna la începutul lunii iunie 2020, iar ceilalţi patru fraţi Kani şi oamenii lor au fugit împreună cu forţele lui Haftar în estul Libiei.

În prezent, peste 350 de oameni din Tarhuna şi din împrejurimi sunt înregistraţi ca dispăruţi, dar localnicii spun că numărul acestora se apropie de 1.000.

Operaţiunea de căutare şi identificare a victimelor este abia la început. „Este pentru prima dată când găsim femei în gropi comune sau copii. De asemenea, am găsit un corp îngropat cu echipament medical, o mască de oxigen şi tuburi intravenoase... un bărbat viu luat din spital şi îngropat. Este un şoc şi pentru noi”, spune Kamal Abubakr, şeful autorităţii GNA responsabile de persoanele dispărute.

Curtea Penală Internaţională a deschis o anchetă cu privire la crimele din Tarhuna, iar Mohammed al-Kani a fost inclus pe o listă de sancţiuni a Statelor Unit

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite