De 7 ori mai puţine cazuri de COVID-19, cu ajutorul unei aplicaţii pe telefon. Cum funcţionează şi în ce ţară e folosită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-un stat din Golf, drumurile cetăţenilor sunt monitorizate                             Fotografii: Digi 24
Într-un stat din Golf, drumurile cetăţenilor sunt monitorizate                             Fotografii: Digi 24

În lupta cu cel de-al doilea val de coronavirus, tot mai multe state aleg să înăsprească măsurile de restricţionare a circulaţiei oamenilor sau chiar un lockdown naţional. Totuşi, există ţări care au pandemia sub control, reuşind să se lipsească de intervenţia forţelor de ordine pe străzi. Totul, cu ajutorul unei autorităţi de buzunar.

În primăvară, în vreme ce România înregistra aproximativ 300 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi, în Qatar, numărul era de 1500 de cazuri. Iniţial, şi Qatarul a impus carantina, însă, ulterior, au decis să schimbe abordarea pentru stoparea creşterii infectărilor.

Autorităţile au abandonat astfel metoda anchetelor epidemiologice cu o aplicaţie pentru telefonul mobil care îţi arată persoanele posibil infectate. Ehteraz a fost lansată în luna mai de către guvern şi este obligatorie pentru fiecare rezident al ţării, fie el nativ sau străin. 

Cum funcţionează Ehteraz

Aplicaţia are grijă să monitorizeze dacă o persoană intră-n contact cu una confirmată pozitiv. Când cineva părăseşte locuinţa pentru a merge la magazin, de pildă, este obligat să pornească GPS-ul şi să prezinte aplicaţia la intrare. Ehteraz înregistrează automat locaţia în sistem.

Apoi, există patru culori asociate câte unei condiţii: verde înseamnă că eşti negativ, galben înseamnă că ar trebui să fii în carantină, gri înseamnă izolare, iar roşu înseamnă că este pozitiv. Dacă la momentul prezentării la magazin, culoarea de pe aplicaţie este galben, gri sau roşu, atunci accesul în magazin este interzis. Dacă o persoană e testată pozitiv, autorităţile nu trebuie decât să verifice locaţiile în care persoana respectivă a fost şi să le coreleze cu datele din aplicaţiile altor persoane. 

aplicaţie qatar covid_Digi

„Nu există negocieri sau scuze”

„În prima fază am fost sceptică şi puţin speriată de nivelul ridicat de control din partea autorităţilor. Cu timpul însă, am realizat că această aplicaţie salvează vieţi. Ehteraz permite utilizatorului să fie atenţionat dacă în proximitate se află persoane suspecte sau dacă sunt persoane în carantină. În acelaşi timp mă simt în siguranţă ştiind că în orice spaţiu închis nu intri decât dacă Ehterazul e green (verde). Nu există negocieri sau scuze” , a declarat, la Digi24, Raluca Iacob, o româncă stabilită în Doha de şase ani de zile. 

Pe lângă funcţia de urmărire a cetăţenilor, Etheraz le mai oferă utilizatorilor acces la cifrele legate de infectări în timp real: numărul de cazuri confirmate, numărul de persoane vindecate, numărul de teste, cazurile în ATI, precum şi decesele. 

La datele stocate de aplicaţie au acces numai echipele care fac anchetele epidemiologice, nu şi forţele de ordine. Aşadar, poliţiştii, de pildă, nu au acces la informaţii pentru a dovedi vreo infracţiune sau alte încălcări ale legii. Mai mult, după două luni, datele sunt şterge complet din sistem. 

Big Brother

Qatarezii nu pot refuza instalarea aplicaţiei, împotrivirea fiind sancţionată cu o amendă de până la 55.000 de dolari sau chiar cu până la trei ani de închisoare. Totuşi, multe organizaţii internaţionale atrag atenţia că instalarea aplicaţiei nu e recomandată. Amnesty International, de pildă, a avertizat că există vulnerabilităţi în ceea ce priveşte protecţia datelor personale stocate-n aplicaţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă nici ea urmărirea traseului cetăţenilor, considerând că acest lucru nu are un efect „oarecare”. Urmărirea digitală nu trebuie s-o înlocuiască pe cea realizată manual, a mai transmis OMS.  Valului de îndoieli i s-a alăturat şi Electronic Frontier Foundation, una dintre cele mai mare organizaţii pentru protecţia drepturilor digitale care a atenţionat că tehnologia GPS a telefoanelor nu poate fi atât de precisă încât să semnalizeze o apropiere la mai puţin de doi metri. Autorităţile qatareze s-au simţit ofensate, replicând că tehnologia Ehteraz le permite, totuşi, analizarea unei anumite arii. 

Scădere vertiginoasă

În ciuda acestor avertismente, Ehteraz a avut, totuşi, nişte rezultate. La numai cinci luni de la introducerea obligativităţii instalării, numărul cazurilor zilnice a ajuns la 200-300. În total, Qatarul mai are doar 3.000 de cazuri active, cu doar 41 de persoane internate la ATI. Şi la capitolul decese, statul din Golf stă bine, 231 de persoane murind din cauza infecţiei de la începutul pandemiei. 

Astfel, dat fiind numărul mic de infectări, Qatarul a ieşit de pe lista galbenă a autorităţilor din România. În schimb, românii care merg spre Qatar vor fi nevoiţi să intre-n izolare din cauza numărului ridicat de cazuri active din ţara noastră. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite