Axa estică: Iranul a anunţat că urmează să semneze cu parteneriat strategic cu Rusia

Axa estică: Iranul a anunţat că urmează să semneze
cu parteneriat strategic cu Rusia

Moscova: Conferinţă de presă cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov (dreapta) şi omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian FOTO EPA-EFE

Iranul a anunţat că urmează să semneze în următoarele luni un acord privind un parteneriat strategic cu Rusia, în contextul în care cele două ţări colaborează în domeniile comercial, al securităţii şi militar, iar Teheranul face astfel încă un pas către Est după ce a semnat un acord similar cu China.

Ştiri pe aceeaşi temă

Puţine detalii sunt cunoscute despre conţinutul acordului Teheranului cu Moscova, însă un purtător de cuvânt al Ministerului irianian de Externe a precizat luni că acest document ”corespunde planului elaborat” în urmă cu şapte luni cu China.

Iranul a încheiat la 27 martie un acord de cooperare pe o perioadă de 25 de ani cu China. Acest document prevede investiţii chineze în sectoarele energetic şi auto iraniene.

O „axă estică se conturează între Iran, China şi Rusia”, a salutat un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Said Khatibzadeh.

Republica islamică - sufocată de sancţiuni occidentale şi în contextul în care negocieri la Viena cu privire la programul nuclear iranian bat pasul pe loc - încearcă să iasă din această izolare prin Est.

Administraţia noului preşedinte iranian Ebrahim Raisi a obţinut, la 17 septembrie, promisiunea aderării Iranului la Organizaţia Cooperării de la Shanghai, o alianţă comercială şi strategică condusă de China şi Rusia menită să contracareze influenţa Statelor Unite.

Teheranul afirmă însă că nu vrea să rupă relaţiile cu Occidentul. ”Iranul este o ţară eurasiatică şi este necesar să aibă relaţii echilibrate cu cele două părţi”, dau asigurări autorităţile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările