Ameninţarea „războiului civil” cuprinde străzile Israelului: o nouă noapte de violenţe între arabi şi evrei

Ameninţarea „războiului civil” cuprinde străzile Israelului: o nouă noapte de violenţe între arabi şi evrei

Conflictul dintre palestinieni şi Israel continuă / 12 mai 2021 / FOTO EPA-EFE

Episoadele de violenţă dintre cetăţeni palestinieni ai Israelului şi cetăţenii evrei au reizbucnit miercuri seara în mai multe oraşe.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Bat Yam, o sururbie a oraşului Tel Aviv, un grup de bărbaţi a spart geamurile unei gelaterii deţinute de cetăţeni arabi, iar ultra-naţionaliştii israelieni au strigat pe străzi: „Moarte arabilor!”

În oraşul Tiberias din nordul Israelului, se poate vedea într-o înregistrare video pusă pe o reţea socială cum un grup atacă o maşină în timp ce flutură steagul Israelului. În Acre, poliţia a anunţat că mai mulţi cetăţeni de origine palestiniană sunt suspectaţi că au atacat şi au rănit grav un bărbat evreu.

Cetăţenii palestinieni al Israelului spun că violenţa din ultimele două zile nu este îndreptată către evrei, ci către naţionaliştii israelieni care au puternice legături cu mişcarea de populare a zonelor mixte din punct de vedere etnic cu cetăţeni evrei, proces accelerat în ultimii ani în ciuda presiunilor internaţionale.

În timp ce luni şi marţi violenţele au fost iniţiate din amândouă taberele, corespondentul Al Jazeera la Ierusalim observă că „preponderent atacurile erau iniţiate de arabi împotriva evreilor, dar în seara aceasta se pare că rolurile s-au inversat: sunt tot mai multe atacuri ale evreilor asupra palestinienilor din Israel în oraşele mixte din diferite zone ale ţării”.

În Lod, oraş aflat în apropierea Tel Aviv-ului, violenţele au cunoscut o brutalitate deosebită marţi, determinând guvernul israelian să declare stare de urgenţă. Arabii israelieni au protestat şi manifestaţiile au degenerat. Protestatarii au aruncat cu pietre spre poliţie, care a răspuns cu grenade lacrimogene. Demonstraţia a urmat funeraliilor unui bărbat arab care a murit, cu o zi înainte, în timpul revoltei din oraş. Cel puţin 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile de marţi seară, a scris ziarul Haaretz. Poliţia a spus că, odată cu lăsarea serii, situaţia a degenerat. Presa locală a scris că mai multe sinagogi şi magazine au fost incendiate.

„E război civil în Lod”, a spus primarul localităţii. „Întreg Israelul ar trebui să ştie, acesta este o completă pierdere a controlului”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările