Extrădarea lui Gulen în schimbul încetării presiunilor în cazul Khashoggi? Răspunsul Casei Albe

Extrădarea lui Gulen în schimbul încetării presiunilor în cazul Khashoggi? Răspunsul Casei Albe

Administraţia americană caută un mijloc de expulzare a opozantului turc Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în Statele Unite, cu scopul de a convinge Ankara să înceteze să exercite presiuni asupra Riadului în legătură cu asasinarea jurnalistului şi opozantului saudit Jamal Khashoggi, dezvăluie NBC News, informaţii dezminţite de către Casa Albă, relatează Reuters.

Franţa îl acuză pe Trump de lipsă de „bun simţ“, după ce preşedintele american l-a atacat pe Macron pe Twitter chiar în ziua comemorării atacului de la Bataclan

Franţa îl acuză
pe Trump de lipsă de „bun simţ“, după ce preşedintele american l-a atacat pe
Macron pe Twitter chiar în ziua comemorării atacului de la Bataclan

Un purtător de cuvânt al preşedintelui francez Emmanuel Macron a spus că atacurile lui Trump la adresa liderului de la Elysee au fost lipsite de „bun simţ”, venind în contextul împlinirii a trei ani de la atacul terorist sângeros de la Bataclan, în urma căruia 130 de oameni au fost ucişi, potrivit The Guardian.

Autorităţile iraniene l-au executat pe „sultanul monedelor“

Autorităţile iraniene l-au executat pe „sultanul monedelor“

Vahid Mazloumi - supranumit „sultanul monedelor“ - şi complicele său Mohammad Ismail Ghasemi, acuzaţi de acumularea unor monede de aur şi altor devize, au fost executaţi miercuri în Iran, un semnal al unei toleranţe zero, în contextul în care Teheranul încearcă să-şi susţină moneda naţională în toiul actualei crize economice, relatează The Associated Press.

Despre „arma conferinţelor de pace“ la noi se vorbeşte puţin sau deloc. Chiar nu înţeleg de ce, dată fiind importanţa deosebită a reluării şi intensificării proceselor de acest gen. În formate interesante şi care, cel puţin unele, ar trebui să ne atragă atenţia, măcar pentru faptul că implică procese în desfăşurare cu consecinţe directe în spaţiile noastre proxime. Iată câteva dintre ele, cu consecinţe regionale şi globale.

acum 6 zile · comentarii (30)

Sfârşitul săptămânii trecute a marcat una dintre cele mai negre pagini ale evoluţiei Europei şi a Occidentului în ultimii ani. Una din cele mai mari temeri ale României, ca a oricărui alt stat din Estul Europei, nou intrat în Occident după prăbuşirea Zidului Berlinului, a fost întotdeauna să nu trebuiască vreodată să aleagă între doi dintre principalii piloni ai securităţii sale: SUA şi Europa.

acum 7 zile · comentarii (108)

Asasinarea oribilă şi sordidă a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, de către o echipă de membri în serviciile secrete saudite, ca şi dezmembrarea sa ulterioară, după ce a fost sugrumat, a creat reacţii tectonice la nivel global şi indignare majoră la nivelul mediilor jurnalistice şi organizaţiile de apărare a libertăţii presei mondiale.

acum 11 zile · comentarii (21)

Flancul Estic al NATO şi UE intră în febra alegerilor care au un impact major, decisiv, faţă de situaţia de la liniile de demarcaţie din Donbas. Şi dacă alegerile prezidenţiale şi generale cruciale din Ucraina au loc în martie şi noiembrie anul viitor, cel mai probabil, procesele electorale cruciale pentru această zonă se desfăşoară în acest sfârşit de an.

acum 12 zile · comentarii (7)

În noaptea de duminică spre luni au intrat în vigoare sancţiunile SUA împotriva Iranului în forma lor deplină, la 6 luni de la ieşirea SUA din JCPOA, Acordul nuclear cu Iranul. Motivul a fost târgul prost şi continuarea cercetării nucleare în Iran, dublată de testele cu rachete balistice şi mai ales de intervenţionismul în întreg Orientul Mijlociu, inclusiv prin sprijinirea activităţii teroriste.

acum 13 zile · comentarii (20)

Ieri, Preşedintele XI al Chinei a ţinut un discurs în care anunţă o politică de mari deschideri economice majore pentru ţara sa, poziţionată acum, precum atât de multe altele, pe aliniamente de apărare în ceea ce se anunţă a fi războiul economic al secolului, cel declanşat odată cu intrarea în vigoare a întregului pachet de sancţiuni ordonate de Donald Trump împotriva Iranului, cu efecte globale şi de durată la nivelul întregii lumi.

acum 13 zile · comentarii (27)

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reuşit o întoarcere de excepţie, o victorie diplomatică neaşteptată şi surprinzătoare a poziţiei sale privilegiate în sânul Occidentului, aşa cum a făcut-o, în urmă cu mai bine de doi ani, în relaţia cu Rusia, după doborârea avionului ce ataca în Siria de Nord rebelii şi a traversat teritoriul său naţional.

acum 20 zile · comentarii (8)

Democraţia are câteva deficienţe pentru eficienţa reacţiei în crizele majore. Primncipala vine de la incapacitatea gestiunii directe, imediate, fără întârziere a marilor crize, tocmai pentru că mecanismul democratic e făcut să armonizeze diferitele opţiuni şi să acţioneze după consultarea deplină a decidenţilor.

acum 24 zile · comentarii (17)

Statele Unite au depăşit nivelul reaşezării globale şi au concluzionat noile reguli ale lumii în care trăim, definite ca politică de rivalitate între marile puteri în care restul lumii trebuie să se alinieze şi să aleagă dacă alianţele şi valorile comune sunt suficiente, pentru a nu mai ieşi din reguli.

acum 25 zile · comentarii (40)

„Ştiri false“, „adevărul alternativ“, „post-adevăr“ - aceşti termeni au invadat în ultimii ani spaţiul mediatic. Manipularea informaţiilor este la fel de veche ca şi informaţia în sine, dar epoca digitală şi difuzarea instantanee a informaţiilor multiplică efectele. Prin urmare, manipularea se transformă într-o problemă majoră pentru democraţii, în special în contextul crizei de încredere prin care trece.

luna trecuta · comentarii (5)

Relaţia dintre China şi Rusia e o temă de adânci preocupări, divergenţe şi controverse la nivelul lumii academice globale. Marea temă de dezbatere este cât de reală este această legătură, cât de profundă, câtă încredere înglobează ea şi dacă, cu adevărat, avem de a face cu un binom economico-militar de tipul Franţa-Germania, de exemplu, pe tărâm asiatic.

luna trecuta · comentarii (94)

Globalizarea e un fenomen obiectiv şi un proces care se tot accelerează în ultima vreme. Interconectările, telecomunicaţiile, internetul şi social media, transporturile, tehnologia, toate accelerează interdependenţele dar şi viteza de circulaţie a datelor, banilor, oamenilor chiar.

acum 2 luni · comentarii (35)

Deocamdată, actorul principal este Rusia. Necunoscuta principală este Putin. Speranţa este că presiunea a atins asemenea cote înalte încât, chiar dacă Federaţia Rusă continuă în forţă escalada militară în Siria, nu se poate ca, în paralel, conform unei străvechi logici militare a oricărei puteri imperiale, să nu lanseze oferte, planuri de pace şi iniţiative regionale de negocieri.

acum 2 luni · comentarii (22)
Postari Recente