SUA cer Rusiei să-şi distrugă rachetele SSC-8

SUA cer Rusiei să-şi distrugă rachetele SSC-8

Reprezentantul SUA la Conferinţa pentru Dezarmare de la Geneva a cerut luni Rusiei să-şi distrugă rachetele de croazieră SSC-8 (Novator 9M729 în varianta rusă, n. red.), atrăgând atenţia din nou că acestea încalcă Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, republicanul Ronald Reagan, şi ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Cutremur cu magnitudinea de 6,7 în Chile

Cutremur cu magnitudinea de 6,7 în Chile

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 a lovit coasta de central nordică a oraşului Chile sâmbătă seara, a informat U.S. Geological Survey  Martorii spun că a zguduit clădirile din sudul  capitalei Santiago, fără să provoace daune majore, scrie Reuters.

Înarmarea spaţiului: SUA se chinuie să ajungă din urmă tehnologiile militare avansate ale Rusiei şi Chinei

Înarmarea spaţiului: SUA se chinuie să ajungă din urmă tehnologiile militare avansate ale Rusiei şi Chinei

„Există jucători foarte răi,” a spus preşedintele american de pe un podium al Pentagonului, joi. Tehnologii avansate de rachete se răspândesc în rândul marilor puteri, dar şi al altor actori, şi odată cu ele apar noi ameninţări la adresa Statelor Unite. Aşa că Trump a ameninţat: „Suntem jucători buni, dar putem fi mult mai răi decât oricine, dacă va trebui.”

Geopolitica gangsterilor: Cum se foloseşte Kremlinul de criminali pentru a-şi promova interesele | vladimir putin

Geopolitica
gangsterilor: Cum se foloseşte Kremlinul de criminali pentru a-şi promova
interesele

Dacă în vremea Uniunii Sovietice Poliţia Politică a Kremlinului a arătat o anumită disponibilitate de a apela la membri ai organizaţiilor criminale ca la nişte resurse sau recruţi, în vremurile noastre, în relaţia sa cu Vestul, care, se presupune, dispune de puteri economice, militare şi diplomatice superioare, preşedintele rus Vladimir Putin a dat o altă amploare acestor abordări, folosindu-le ca pârghii alternative în politica sa externă.

Eroul necunoscut: Un britanic, membru al unei unităţi de elită, s-a implicat personal în intervenţia antiteroristă din Kenya. Cum justifică atacul al-Shabaab

Eroul necunoscut: Un britanic, membru al unei unităţi de elită, s-a implicat personal în intervenţia antiteroristă din Kenya. Cum justifică atacul al-Shabaab

Un britanic a devenit erou în Kenya, reuşind să salveze sute de vieţi în timpul atacului terorist de la Hotelul DusitD2 din Nairobi, relatează The Telegraph. Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în acest act comis ca răspuns la decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

Kim Jong Un şi-a trimis omul de încredere la Washington, pentru a se întâlni cu Trump. Ce pun la cale cei doi | kim jong un

Kim Jong Un şi-a trimis omul de încredere la Washington, pentru a se întâlni cu Trump. Ce pun la cale cei doi

Un oficial nord-coreean de rang înalt, „mâna dreaptă” a lui Kim Jong Un, a sosit joi seară la Washington, după o escală la Beijing, şi urmează să discute despre un eventual summit între Statele Unite şi Coreea de Nord cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, înainte de o posibilă întâlnire cu Donald Trump, scrie The Guardian.

UPDATE Atac cu bombă în Columbia. Cel puţin 21 de morţi şi aproape 70 de răniţi

UPDATE Atac cu bombă în Columbia. Cel puţin 21 de morţi şi aproape 70 de răniţi

O bombă amplasată într-o maşină a explodat marţi la o Academie de poliţie din Bogota, capitala Columbiei. Cel puţin 21 persoane au fost ucise şi 68 sunt rănite, potrivit ultimului bilanţ disponibil. Este cel mai sângeros din acest stat din America de Sud de la încheierea păcii între guvern şi grupul rebel marxist Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), scrie Reuters.

Lucrurile alunecă pe o pantă extrem de primejdioasă deoarece de la o zi la alta se precizează din ce în ce mai clar perspectivele unui conflict regional de foarte mare amploare şi intensitate în Orientul Apropiat, cu posibilitate rapidă de internaţionalizare.

acum 8 zile · comentarii (41)

Vineri, la Haifa, un protest spontan la care au participat câteva sute de persoane, provocând şi ciocniri cu poliţia, a cerut îndepărtarea unui anume produs prezentat drept obiect de artă şi considerat drept blasfemie gravă şi provocare deliberată la sensibilitatea creştinilor din toată lumea, dar şi atentat direct la atât de fragilul echilibru dintre comunităţile practicante din Israel.

acum 9 zile · comentarii (95)

În campania alegerilor pentru Congresul SUA de la jumătatea mandatului prezidenţial, derulată în Ohio sub sloganul „Make America Great“, preşedintele SUA, Donald Trump a declarat în faţa unei mulţimi entuziasmate: „I-am bătut măr pe teroriştii din ISIS. Vom ieşi din Siria, foarte curând. Lăsaţi-i pe ceilalţi să aibă grijă de Siria acum“.

acum 12 zile · comentarii (8)

Generalul (rez) James Mattis: „Am fost privilegiat să fiu cel de-al 26-lea Secretar al Apărării al SUA, poziţie care mi-a permis să slujesc, alături de bărbaţii şi femeile din cadrul Departamentului Apărării... Sunt mândru de progresele înregistrate în ultimii doi ani în privinţa unora dintre obiectivele cheie formulate în Strategia Naţională de Apărare a SUA.“

acum 14 zile · comentarii (19)

Pe 3 ianuarie, vorbind la o ceremonie organizată în memoria colonelului Emmanuel Morano, care a murit în timpul unei misiuni sub acoperire împotriva celor din Hezbollah în timpul celui de-al doilea Război Libanez, premierul Netanyahu, citat de colegii de la DEBKA, a spus că înţelegerea cu partenerul american este ca SUA să ducă războiul economic împotriva Iranului şi că Israelul este responsabil pentru desfăşurarea operaţiunilor militare.

acum 17 zile · comentarii (66)

Perspectiva instaurării unui califat jihadist în Mali, controlat de adepţii organizaţiei teroriste Al Qaeda l-a determinat pe preşedintele Republicii Franceze, Francois Hollande să înceapă în ianuarie 2013 o amplă campanie militară, pentru eliminarea pericolului terorist din regiune.

acum 18 zile · comentarii (2)

În 2019, în afară de tensiuni, ameninţări şi contra-ameninţări, negocieri ciudate şi alianţe asemenea, vom mai putea vorbi şi despre altceva? Mai vrem să ştim că există şi altceva dincolo de peisajul de intoleranţă, xenofobie, de discursurile pline de ură aspră şi neostoită sau de discursurile din ce în ce mai goale de sens ale unei clase politice care încearcă cu disperare să se reinventeze şi nu ştie cum?

acum 23 zile · comentarii (20)

Absolut neaşteptate sunt evenimentele în curgere rapidă, declanşate de decizia preşedintelui Trump de a retrage trupele americane din Siria, deschizând astfel porţile pentru o refacere în profunzime a tuturor alianţelor regionale, pentru o brutală rebalansare a lor în termeni de zile şi de regrupare a forţelor într-o nouă ecuaţie, cea scrisă şi aplicată în teren de Noua Mare Antantă: Rusia, Turcia şi Iran.

acum 23 zile · comentarii (58)

De mult nu se mai auziseră diatribe atât de inflamate, dar şi insulte atât de grele la cel înalt nivel ca cele schimbate acum între Turcia şi Israel. Discursurile inflamate au fost repercutate imediat în toate cancelariile şi au stârnit reacţii imediate printre analiştii pe probleme de apărare şi securitate care, eu cred pe bună dreptate, au semnalat cu mare îngrijorare apariţia la orizont a unei situaţii cu mare potenţial conflictual.

acum 29 zile · comentarii (47)

Acuzaţia asta extrem de gravă nu vine, cum aţi crede, din partea vreuneia dintre ţările din grupul catalogat drept „rogue states“, cele considerate a avea comportamente în afara regulilor impuse de tratatele internaţionale, sponsorizând de regulă mişcări teroriste din diverse zone ale planetei şi încercând să propage valuri continue de propagandă anti-americană.

luna trecuta · comentarii (25)