Cum şi de ce a devenit Siria un narco-stat

Cum şi de ce a devenit Siria un narco-stat

În dunele de la nord de Riad, capitala Arabiei Saudite, apusul face loc petrecerilor. Fetele renunţă la abaya, vălul negru pe care îl poartă în public, şi încep să danseze pe muzică techno cu băieţii. Petrecăreţii trag câte-o duşcă din sticle, dar majoritatea preferă pastilele de Captagon, drogul favorit al Golfului. Aici este numit „Abu Hilalain” (Tatăl celor două semilune”), după cele două litere „C” inscripţionate pe pastile.

Dintr-o iniţiativă remarcabilă şi simbolică tocmai prin unicitatea ei, demersul de a boicota o ediţie a a Joscurilor Olimpice în semn de protest pentru că ţara organizatoare încalcă masiv drepturile omului, a devenit un gest comun, aproape reflex, marcând începutul coborârii - eu cred definitive - a sportului în împuţita lume a politicii, cu toate consecinţele care derivă de aici.

acum 13 zile · comentarii (17)

Deocamdată, pentru OMS, varianta „Lambda“, iniţial descoperită în Peru în august 2020 şi cunoscută sub denumirea de C.37, este o „sursă de îngrijorare“. Cei de LiveScience spun că o asemenea clasificare înseamnă că C.37 a fost identificată ca apărând frecvent în diferite comunităţi umane. Variantele suferă mutaţii care, într-un anume fel, produc schimbări în virus, care duc, de exemplu, la simptomele atipice.

acum 14 zile · comentarii (89)

Există, după cum aţi observat, preşedinţi şi preşedinţi-actori, în rol de slujnică, argat, aliat mic şi speriat, personaj indiferent, figurant schimbându-şi opiniile precum bate vântul unei istorii care operează, adeseori, cu bisturiul unei ironii tăioase şi definitive.

acum 16 zile · comentarii (89)

În momentul în care talibanii transmit că deţin acum controlul a aproximativ 85% din teritoriul afgan (poate o exagerare propagandistică, dar corespondenţele din zonă şi serviciile militare de informaţii confirmă un avans fulgerător al trupelor rebele), să vedem dacă există vreo urmă de speranţă pentru ceea ce a fost construit în ultimii 20 de ani ca perspectivă occicdentală în Afganistan.

acum 17 zile · comentarii (112)

De-abia acum, lent şi deja spectaculos, se deschid privitorilor câteva dintre marile mize geo-strategice din proiectul Noului Drum al Mătăsii, toate explicând de ce, până în ultimul moment, occidentalii au trimis atâtea forţe militare în Afganistan, dincolo chiar de evidenţa pierderii complete a războiului şi a inutilităţii confruntării cu talibanii, vechii lideri nou confirmaţi ai Emiratului Islamic al Afganistanului.

acum 18 zile · comentarii (113)

Orientul Mijlociu este din nou în fierbere. Întâlniri diplomatice între Egipt, Iordania şi Irak unde se încerca crearea unei colaţii a ţărilor din regiune, denumită Noul Levant, în Iran a fost ales preşedinte Ebrahim Raisi un cleric ultraconservator iar în Siria şi Irak locaţiile militarilor americani sunt lovite de rachete şi drone ale miliţiilor islamiste coordonate de Teheran. Ce urmează?

acum 26 zile · comentarii (7)

Context. Având în vedere că puterea reală în Iran este deţinută de mai bine de patru decenii de instituţia Liderului Suprem şi de Corpul de Gardă al Revoluţiei Islamice (IRGC), a căror misiune este de a apăra sistemul islamic şi idealurile sale împotriva tuturor provocărilor interne şi externe, apare următoarea întrebare:

acum 29 zile · comentarii (16)

A trecut mai bine de jumătate de secol de când a fost adoptat textul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Arabia Saudită, unul dintre statele care s-au abţinut de la a îşi exprima opţiunea la acel moment, pare că şi-a dislocat complet tiparul conservator care a caracterizat-o până în acest moment, optând pentru o imagine alternativă mai sofisticată de ţară care încurajează schimbarea şi modernizarea.

luna trecuta · comentarii (3)

Alegerile de duminică din Armenia au dat câştig de cauză Premierului Nikol Pashinyan, cu o majoritate confortabilă. Nu că ar fi o surpriză, era un rezultat anticipat, a cărui amploare, după redistribuire, ar putea fi şi mai important, dacă rămâne un singur alt partid în Parlament.

luna trecuta · comentarii (17)
Modifică Setările