Un joc diplomatic complicat, combinaţie între ştiinţa geostrategilor de la Kremlin şi fineţea întortocheată a tratativelor orientale pare să genereze un rezultat neaşteptat pentru mulţi dintre cei care, din păcate, se obişnuiseră doar cu demersurile în alb şi negru ale diplomaţiei bazate exclusiv pe presiunile generate de forţa armelor.

acum 3 zile · comentarii (10)

Provincia Idlib din Siria a devenit epicentrul confruntării pentru Siria şi, totodată, epicentrul intereselor pentru controlul întregului Orient Mijlociu. După întâlnirea tripartită ratată de la Teheran, între Rusia, Turcia şi Iran – aşa numitul format Astana – a devenit foarte clară miza părţilor aflate în conflict dar şi poziţionările diferiţilor actori de pe teren.

acum 7 zile · comentarii (50)

Camerunul nu s-a mai aflat de multă vreme în atenţia politicienilor şi presei internaţionale, dar de câteva luni acest lucru pare să se schimbe din două motive: primul ar fi reluarea violenţelor în regiunea anglofonă a ţării din Africa Centrală. Al doilea ar fi alegerile prezidenţiale programate pentru prima săptămână a lunii octombrie, anul acesta.

acum 10 zile · comentarii (1)

Proteste violente zguduie oraşul din sudul Irak de mai bine de cinci zile, zece oameni au murit deja împuşcaţi de forţele de ordine sau arşi în incendii şi revolta continuă să escaladeze. Guvernul irakian a trimis forţe militare şi trupe speciale la faţa locului şi a încercat să impună un curfew, dar a renunţat când a devenit clar că nu va fi respectat.

acum 13 zile · comentarii (6)

Iranul  simte că presiunile SUA îşi fac efectul iar statele membre UE, semnatare ale Acordului nuclear, iau în calcul renegocierea înţelegerii, asta deşi presa occidentală a anunţat că în urma unei convorbiri telefonice avute săptămâna trecută, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a convins pe omologul său iranian, Hassan Rouhani, că Parisul va face tot posibilul pentru ca Acordul să rămână în vigoare.

acum 18 zile · comentarii (3)

Iranul a devenit cel mai mare duşman al Administraţiei Trump, în urma ingerinţelor excesive şi extensive în Orientul Mijlociu, de pe poziţii sectare şiite anti-sunnite şi de pe cele de putere regională, în confruntarea cu Arabia Saudită. Dar Iranul sfidează şi întreg Occidentul prin programele sale balistice şi exerciţiile masive care ameninţă şi blocarea Strâmtorii Ormuz, pe unde trece două treimi din comerţul global cu petrol al lumii.

acum 18 zile · comentarii (56)

Atacul forţelor loialiste siriene împotriva ultimului guvernorat deţinut de rebeli pare iminent. Trupele loialiste şi iraniene sunt în poziţie, Rusia a trimis un contigent mărit de nave militare şi aviaţie în zonă, inclusiv fregate înarmate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune şi bombardiere strategice. Diplomaţia coaliţiei ruso-assadistă lucrează peste program pentru a pregăti terenul.

acum 19 zile · comentarii (24)

17 decembrie 2010, Tunisia. Într-un moment de disperare, Mohamed Bouzazi, un simplu cetăţean se sinucide prin incendiere. Episodul poate fi ridicat la rang istoric: a fost un manifest împotriva sistemului opresiv în care a trăit veşnic nemulţumit. După acesta au urmat adevărate răscoale recunoscute sub numele de Primăvara Arabă, care, în cele din urmă, s-au transformat în „iarnă întunecată“ pentru arabi.

acum 26 zile · comentarii (49)

Aţi fost minţiti astăzi? Dacă răspunsul este afirmativ, urmează întrebarea normală: cine v-a minţit? O televiziune? Un politician? Colegii de la birou? Vânzătorii din magazine? Răspunsul poate fi afirmativ la toate aceste întrebări într-o singură zi. Dar mai apare o întrebare: chiar aţi fost minţiţi, sau această idee e doar în mintea dvs? Mai cinic: aţi fost minţiţi, dar nu v-aţi dat seama?

acum 29 zile · comentarii (2)

Vineri a avut loc în Piaţa Republicii din Erevan, centrul revoluţiei populare de catifea din stradă, din Armenia, din aprilie, un miting uriaş la care au participat 100.000 de oameni şi care a marcat 100 de zile de la răsturnarea fostei puteri.

luna trecuta · comentarii (0)

Fabulos şi de necrezut, dar este absolut real. Nu este o elucubraţie a unor ziarişti de tabloid sau un „fake news“, ci o cerere oficială formulată ieri către autorităţile braziliene cărora influentul Comitet ONU pentru drepturile omului solicită imperativ să i se permită fostului preşedinte Lula, acuzat şi condamnat în primă instanţă şi în apel pentru fapte grave de corupţie şi spălare de bani, să participe la alegerile din octombrie.

luna trecuta · comentarii (61)

Într-un ritm din ce în ce mai nervos, aparent ilogic măcar din punct de vedere politic şi de securitate, americanii declanşează valuri succesive de sancţiuni economice, lovindu-şi mai întâi prietenii şi aliaţii strategici, apoi pe toţi ceilalţi parteneri, tradiţionali sau mai noi, producând crize şi generând mişcări de revoltă şi retorsiune pe măsură.

luna trecuta · comentarii (25)
Postari Recente