VIDEO Mii de migranţi au fugit din tabăra Moria, de pe insula Lesbos, în urma unui incendiu puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu in tabăra Moria, pe insula Lesbos FOTO Twitter @AmichaiStein1
Incendiu in tabăra Moria, pe insula Lesbos FOTO Twitter @AmichaiStein1

Un incendiu puternic, aparent provocat de o persoană încă necunoscută în tabăra de refugiaţi Moria, de pe insula elenă Lesbos, a determinat mii de migranţi să fugă pentru a scăpa de flăcări, relatează AFP.

UPDATE 14.26 Nouă migranţi au fost reţinuţi

Nouă migranţi din tabăra Moria au fost reţinuţi marţi, după incendiul din tabăra Moria, a anunţat Poliţia elenă citată de AFP.

Cei nouă migranţi - afgani, irakieni, un senegalez, un sirian şi un camerunez - sunt suspectaţi că au fost la originea confruntărilor izbucnite luni la Moria, între afgani şi africani, în cursul căror au fost incendiate mai multe structuri.

Autorităţile elene încercau marţi să preia controlul asupra migranţilor şi au trimis în zonă 40 de jandarmi în echipament antirevoltă.

Focul a distrus 60 de locuinţe construite din prefabricate, 100 de corturi şi trei clădiri în care funcţionau diferite servicii.

Aceasta nu este prima dată când apar incidente în tabăra supraaglomerată, dar nu a fost nevoie niciodată până acum de o evacuare atât de amplă.

Ştirea iniţială

„Între 3.000 şi 4.000 de migranţi au fugit din tabăra Moria“, a declarat pentru AFP o sursă din Poliţie, subliniind că vântul puternic alimentează flăcările.

Ofiţerul apropiat anchetei a precizată că nu există „nicio îndoială“ privind faptul că incendiul a fost provocat intenţionat.

Circa 500 de migranţi păreau să se fi întors la Moria în cursul nopţii de luni spre marţi.

Aproximativ 150 de minori găzduiţi în tabără au fost duşi într-o alta, specială pentru minori.

Nu este prima dată când apar incidente în tabăra supraaglomerată, dar nu a fost nevoie niciodată până acum de o evacuare atât de amplă.

În prezent, pe insula Lesbos se află 5.650 de refugiaţi şi migranţi, în condiţiile în care capacitatea de cazare este de 3.500 de locuri, potrivit datelor publicate luni de Guvernul elen.

Majoritatea migranţilor din Lesbos au rămas blocaţi pe insulă după intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, pe 20 martie. Acesta prevede ca toţi migranţii ajunşi pe insulele elene după această dată să fie trimişi în Turcia, dacă nu depun cerere de azil în UE sau dacă cererea lor este respinsă. Procesarea unei cereri de azil poate dura luni de zile.

În prezent, în Grecia trăiesc peste 60.000 de migranţi şi refugiaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite